יום העצמאות בפתח ועמדות המנגל בהיכון. אף שבשר מכיל יתרונות מסוימים לבריאות, לפי עקרונות התזונה הים תיכונית, מומלץ להגביל את צריכתו, בשל העובדה כי צריכה מוגברת מגדילה את הסיכוי לחלות במחלות שונות כגון מחלות לב וכלי דם.
מחקר חדש שפורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition מצא כי צריכת שתי מנות של בשר אדום בשבוע מגבירה את הסיכוי לפתח סוכרת מסוג 2.
במסגרת המחקר, שהובילו חוקרים מאוניברסיטת הרווארד, נאספו נתונים של 217,000 משתתפים, אשר הרגלי הדיאטה שלהם הוערכו באמצעות שאלון שעליו נדרשו לענות במשך 36 שנים. במהלך תקופה זו, יותר מ-22,000 משתתפים פיתחו סוכרת מסוג 2.
ממצאי המחקר: ככל שצריכת הבשר רבה יותר כך מתגבר הסיכון
המחקר מצא כי אנשים שאוכלים כמות קטנה, רק שתי מנות של בשר אדום בשבוע, עלולים להיות בעלי סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 בהשוואה לאנשים שאוכלים פחות מנות מכך, והסיכון מתגבר ככל שצריכת הבשר רבה יותר. הם גם מצאו כי החלפת בשר אדום במקורות חלבון בריאים מהצומח, כגון אגוזים וקטניות, דווקא סייעה בהפחתת הסיכוי לפתח סוכרת מסוג 2. עוד נמצא כי הסיכוי לסוכרת 2 בקרב אנשים שאכלו הכי הרבה בשר היה גבוה ב-62% בהשוואה לאלו שאכלו הכי פחות. כל תוספת יומית של בשר אדום מעובד תרמה להגברת הסיכוי ב-46% וכל מנה יומית נוספת של בשר אדום לא מעובד – הגבירה את הסיכוי ב-24%.
ניתן להעריך כי החלפת מנה יומית אחת של בשר אדום בחלבון אחר כמו אגוזים או קטניות עשויה להוריד את הסיכון לסוכרת מסוג 2 ב-30% וכן, החלפת מנת חלב, עשויה להוריד את הסיכון ב-22%.
ד"ר קשיו גו, עמית מחקר פוסט-דוקטורט באוניברסיטת הרווארד, אומר כי "הממצאים שלנו מצביעים על כך שהחלפת בשר אדום במקורות חלבון בריאים מהצומח, כמו אגוזים וקטניות, או צריכה צנועה של מזונות חלב, תפחית את הסיכוי לפתח סוכרת. המחקר אומנם לא יכול להוכיח שאכילת בשר אדום גורמת לסוכרת מסוג 2, אבל נראה שיש קשר".
לפי ההסבר שלו, מנה אחת של בשר אדום לא מעובד היא כ-100 גרם של בקר או כבש; מנה של בשר אדום מעובד היא בערך 30 גרם של בייקון או 60 גרם של נקניקייה, נקניק, סלמי, פסטרמה או בשר אדום מעובד אחר.
"סוכרת מסוג 2 היא ללא ספק מגפת המאה ה-21 ואחת הדרכים להפחית את הסיכוי לפתח אותה היא אימוץ תזונה בריאה"
בתגובה לממצאים, מסביר פרופ' חוליו ויינשטיין, רופא סוכרת בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת ומנהל מרפאת הסוכרת בבי"ח וולפסון, כי בשר אדום בדרך כלל עשיר בשומן רווי ודל בשומן רב בלתי רווי, ומחקרים הראו ששומן רווי יכול להפחית את תפקוד תאי הבטא ואת הרגישות לאינסולין, מה שגורם לסוכרת מסוג 2. "בבשר אדום יש גם תכולה גבוהה של ברזל heme (תרכובת המכילה ברזל שמתחברת לחלבון גלובין ויוצרת המוגלובין, שנמצא בתאי דם אדומים), מה שמגביר את הלחץ החמצוני ואת העמידות לאינסולין ופוגע בתפקוד תאי הבטא באמצעות תוצר הלוואי של תרכובות תחמוצת החנקן. יתרה מכך, בשר אדום מעובד, מכיל גם כמות גבוהה של חנקות ותוצרי לוואי שלהן, מה שבפועל מעודד תפקוד לקוי של התא ועמידות לאינסולין. סוכרת מסוג 2 היא ללא ספק מגפת המאה ה-21 ואחת הדרכים להפחית את הסיכוי לפתח אותה היא אימוץ תזונה בריאה, שימוש במד סוכר רציף ללא דקירות למעקב אחר רמות הסוכר ופעילות גופנית. ההמלצה הגורפת היא לאכול יותר אגוזים, קטניות, סויה, ירקות ודגנים מלאים.