"לא קיים בטבע עודף שמש. ככל שמשתזפים הופכים בריאים יותר והעור שלנו יותר מוגן. ככל שהעור יותר מוגן אפשר להיות יותר בשמש". כך טען עדיאל תל אורן בפודקאסט הפופולרי של מתן חכימי "תחושת בטן". בפרק שכותרתו "איך חשיפה לשמש יכולה לשנות לנו את החיים", הוא דיבר על השימוש במקדמי הגנה מהשמש ואף טען שלא מסבירים לציבור את ההבדל בין קרצינומה שהוא לדבריו סוג סרטן, שמלבד היותו לא נעים לעין אין בו סכנה ממשית כי הוא לא מתפשט, לבין המלנומה שהוא סרטן עור מסוכן.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

עדיאל תל אורן מציג את עצמו כד"ר (למשל בעמוד הפייסבוק שלו). הוא לא נמצא במאגר הרופאים של משרד הבריאות בישראל ובעבר נשלל רישיון הכירופרקט שלו. משרד הבריאות אף הוציא הודעה רשמית על חשד להתחזות לאור דיווחים על כך שהוא מציג את עצמו כרופא ומטפל באנשים בבעיות עור. הוא מכחיש הכול וטוען שהיום הוא בכלל עוסק בתחומים אחרים. בתגובה לכתבה הוא שולל את ההכחשה האמורה והוא אכן מזדהה כיום כעוסק בתחום.

תל אורן שכתב את הספר "חבקו את השמש", עם ד"ר מארק סורנסון וד"ר ויליאם גרנט טען במהלך הפרק כי: "אנחנו יודעים רק את מה שחברות התרופות מלמדות אותנו. הן מלמדות אותנו בעיקר לפחד מהשמש, פשוט בגלל שהן אלה שמייצרות את הקרמים מקדמי ההגנה. פעם השמש היה מצרך יקר, עד שמישהו גילה שיש קשר בין חשיפה מוגזמת לשמש לבין קרצינומה, והשמש הפכה לאויב".

"המלנומה שהיא הסרטן הקטלני כמעט איננה מופיעה באזורים החשופים לשמש", אמר ואף מחה נגד העובדה שאף אחד לא טורח להציג את כל היתרונות של השמש כגורם מרפא, וכגורם מניעתי למחלות שונות ממחלות פסיכיאטריות ועד מחלות עצם. את דבריו הוא גיבה באמירה על מחקרים רבים שנעשו בנושא, כשאחד מהם אף טוען שעל כל 328.7 אנשים שמתו כתוצאה מחשיפה מועטה לשמש, נפטר אחד מחשיפת יתר.  

"טעות קריטית להשוות את השמש לוויטמין D", ציין תל אורן. "ויטמין D איננו חלופה לשמש. להפך מי שלוקח יותר מידי ויטמין פוגע בגופו. זאת שגיאה חמורה לצאת לשמש רק בשעות הבוקר המוקדמות ואחה"צ המאוחרות, כי כל הטוב של השמש לא מגיע. הכי טוב בצהרים. זה פשע להחזיק אנשים חולים בפסיכוזה סגורים, צריך להוציא אותם לשמש. השינוי יהיה משמעותי".

רופאה בודקת גב של אישה  (צילום: dnberty, Thinkstock)
צילום: dnberty, Thinkstock

"לא כל אחד שמפטפט ברשת צריך להקשיב לו"

ד״ר גיל טאובר, מומחה ברפואת עור ורפואה אסתטית, מכבי שירותי בריאות, וד"ר דורון פקליארו סגן מנהל רפואי ראש תחום רפואת עור מחוז מרכז של הכללית, קיבלו מאיתנו את הפודקאסט, הקשיבו לו קשה רב ונותרו ללא מילים. כמעט. "הוא לא רופא, בואי נתחיל בזה", זועם טאובר, "הוא שרלטן, הוא נוכל ואין לו שום סמכות לדבר על הדברים שדיבר עליהם. גם אם הוא רופא אין לו סמכות לדבר על הנושאים האלה. כל רופא מתעסק בעניינים שלו. אף אוזן גרון לא מדבר על מחלות עיניים. לא הולכים לקבל עצות מאנשים שזה לא תחום המומחיות שלהם, ולא הולכים לאנשים שלא מומחים בכלל. לא כל אחד שמפטפט ברשת צריך להקשיב לו.

"בעיניי זה על גבול הפלילי. כשהוא מגדיר סרטן עור כסרטן לא מסוכן ואומר לאנשים להיחשף לשמש - זה פלילי. זה כמו לשלוח לרצח. זה פודקאסט הזוי. כל אחד אומר את מה שהוא רוצה. נסתם לי הצינור בבית אני מזמין נגר? לא. אני מזמין אינסטלטור. תקשיבו למי שזה התחום שלו. נזקי השמש על העור זה תחום של רופא עור".

ד"ר גיל טאובר (צילום: אילן ספירא)
ד"ר גיל טאובר | צילום: אילן ספירא

הוא טוען שיש שני סוגי סרטני עור - קרצינומה ומלנומה?
"הוא אמר שקרצינומה זה לא סרטן אמיתי. אדם כזה צריך להיות בכלא. קרצינומה זה סרטן ממאיר. נכון שמלנומה זה סרטן עור אגרסיבי, ויש עוד סרטני עור כמו BCC שהם פחות אגרסיביים, אבל אם לא מוציאים אותם הם יכולים לשלוח גרורות. נכון הגרורות לא יהיו אחרי חודשיים אבל תוך שנתיים כן. זה סרטן שגם אם הוא לא שולח גרורות הוא מתפשט. זאת אומרת שאם למישהו יש סרטן כזה באף והוא לא יטפל בזה תוך שנתיים שלוש לא יהיה לו אף.

קרצינומה היא סרטן ממאיר נקודה. צריך לטפל ולהוציא, בשונה ממלונמה שיש בו מרכיב גנטי שאין לנו שליטה עליו, וגם בו יש חלק של חשיפה לשמש. 90% מסרטני ה-BCC  וה-SCC נגרמים כתוצאה מחשיפה לשמש, בעיקר אצל בהירי עור. אם יש שליטה על משהו זה על הסרטנים האלה".  

פקליארו: "קרצינומה היא סרטן לכל דבר ועניין. היא לא שולחת גרורות למרחוק אבל זה תהליך סרטני שעלול לגרום לסיבוכים נוראיים, כי אותו נגע שמתחיל כקטן מתרחב ופולש לתוך עומק העור, ויכול לכרסם את כל האזור. יש גם סוג של קרצינומה של תאי הקשקש, שיכולה לשלוח גרורות למרחוק. המלנומה זאת מחלה ממארת שיכולה להיות מקומית ויכולה לשלוח גרורות. היא קצת יותר מסוכנת ומהירה וצריך לדעת לטפל בה כמה שיותר מהר. אמנם יש אלמנט גנטי אבל גם היא נגרמת כתוצאה מחשיפה לשמש. מלנומות נמצאות לא פעם במקומות שנחשפים לסירוגין לשמש. לפעמים מספיק חמש חשיפות כאלה".

שיזוף קרם הגנה (צילום: shutterstock by Lea Rae)
שיזוף קרם הגנה | צילום: shutterstock by Lea Rae

אבל אין שטח אפור? בכל זאת יש יתרונות לשמש
טאובר: "ישראל היא מדינה שטופת שמש, אם אדם רוצה או לא הוא נחשף לשמש. הליכה לבית ספר, הליכה לרכב, ישיבה בבית קפה, ההיחשפות הזאת מספיקה כדי לקבל את הדברים הטובים של השמש. השפעה על מצב רוח, העצמות, ויטמין D. אלה המנות שצריך  לקבל לא יותר. כמות השמש שהגוף יכול לסנתז ביום, משולה לשתי כפות ידיים לחמש דקות, מעבר לזה הוא לא יכול לסנתז. כל השאר זה חשיפת יתר. חוסר בוויטמין D לא נוצר מאי חשיפה לשמש, חוסר בוויטמין D נוצר בגלל גנטיקה. יש אנשים שהגוף שלהם לא סופג כמו שצריך ולכן הם זקוקים לתוסף לא לחשיפת יתר".

פקליארו: "השמש זה חלק מהטבע - בלי שמש אין חיים. יחד עם זאת יש גם השלכות לא טובות. רוב החשיפה מזיקה ממועילה. UVA ו-UVB הם שני סוגי קרינה שחודרים לעור ופוגעים בו. הפגיעה יכולה להיות חריפה כמו כוויה, פגיעה כרונית ומתמשכת שיכולה לגרום להזדקנות העור, הקרינה יכולה לגרום לשינויים ממאירים בעור".

חוף ים, קורונה (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
חוף ים, קורונה | צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

צריך קרם הגנה?
טאובר: "ברור, באופן קבוע. החשיפה לשמש היא חשיפה מצטברת. רוב החשיפה היא בכלל עד גיל 20 או 25. נזקי שמש וסרטן משמש פוגע בעיקר באנשים בגיל מבוגר בעשור השישי או השביעי לחייהם, כי החשיפה היא חשיפה מצטברת. ככל שאנחנו חיים יותר זמן אנחנו רואים את הנזקים האלה. לפני מאה שנה כשמתו בגיל 40 או 50 לא ראו את זה בכלל. גם אם נחשפנו לא היה מספיק זמן כדי ליצור בעיות. זאת הסיבה שיש כזאת עליה בכמות סרטני העור.

"המסר הוא להימנע מחשיפה בעיקר עד גילאי 25. אם בגילאים האלה יעשו את המניעה יש פחות סיכוי שיחלו בסרטן עור. יש להשתמש במסנן קרינה גם בחורף. הקרינה בחורף היא 80% מהחשיפה בקיץ. מעבר לקטע הרפואי השמש גם לא טובה אסתטית. הזדקנות והתקמטות העור, פיגמנטציה שקורית בעיקר לכהי עור. את המינון אנחנו מקבלים רק מזה שאנחנו חיים בארץ. לא צריך להגדיל את המינון".

פקליארו: "הוא מדבר בפודקאסט ממש כנגד כל מה שאנחנו ממליצים עליו כרופאי עור. צריך להתנהג עם השמש בצורה מושכלת. הכול במתינות ובמידה. הימנעו מחשיפה בשעות שיש בהן עוצמה גדולה של השמש. אם כבר רוצים להיחשף אז בשעות המוקדמות של הבוקר או המאוחרות של אחר הצהרים, כשהקרינה הרבה יותר חלשה. ואם כבר נמצאים בחוף הים הצטיידו במקדמי הגנה, כובע, עמדה מוצלת, ואם אפשר בגדים ארוכים. מספיקה חשיפה של כמה דקות ליום כדי לספק את מה שהגוף צריך. לא צריך יותר מזה".

ד"ר דורון פקליארו
ד"ר דורון פקליארו

בתאריך 22.05.2014 פרסם משרד הבריאות הודעה: "מר עדיאל תל אורן אינו מורשה לעסוק ברפואה בישראל. כן נבדקות חשדות כי מר עדיאל תל אורן מטפל במרפאתו תוך שימוש בתכשירים שאינם מאושרים לשימוש". וכן "כי אדם זה לא מחזיק ברישיון רופא מורשה מטעם משרד הבריאות".

בתאריך 10.05.2015 משרד הבריאות פרסם הודעה נוספת ליידע את הציבור בדבר חשד להתחזות לרופא זאת לאחר שהגיעו דיווחים נוספים לאגף אכיפה ופיקוח של משרד הבריאות כי מר עדיאל תל אורן מציג עצמו כרופא ומטפל באנשים במקומות שונים בארץ בבעיות עור.

תגובת מתן חכימי בעל הפודקאסט "תחושת בטן":
אנחנו יודעים שכאשר יוצאים לשמש, מצב הרוח, השינה, מערכת החיסון והאנרגיה הכללית משתפרת. למרות האמור, במקום לעודד חשיפה בריאה למקור האנרגיה המרכזי בעולמנו, רופאים מעדיפים להפחיד ולמנוע כליל את השהייה (ללא מסננים) בשמש.

לרפואה המערבית יתרונות רבים, אבל לצערי היא מעדיפה להתעסק בחולי יותר מאשר בבריאות, ולהתעלם מהתועלת האדירה שיש לבריאות שלנו דרך הטבע.

עודף המידע מאלץ רופאים להתמחות בתחום צר וספציפי, אך בדרך נראה שהם מאבדים את היכולות לראות בצורה הוליסטית את כלל המערכות שמשפיעות על בריאות האדם: תזונה, תנועה, שמש, שינה, מוצרי צריכה, מערכות יחסים, מצב רגשי, מיניות והרשימה עוד ארוכה.

המטרה של הפודקאסט היא לקרב בין האדם לבין בריאות מיטבית, במטרה ליצור סביבת חיים המעודדת אורח חיים הנוקט עמדה אקטיבית כלפי מצבנו הפיזי, הנפשי והרוחני (במקום להתייחס לאלה רק לאחר שמופיעה בעיה). חלק מהעניין הוא לאפשר גישות שונות של חשיבה אל תוך העולם המקצועי. אני מברך על ההזדמנות להטיל ספק ולשוחח עם חוקרים המציגים את הגישות הללו.

תגובת עדיאל תל אורן:
בעלי חיים בטבע (כולל בני אדם) יודעים באופן אינטואיטיבי מתי להיכנס לצל (כאשר הם חשים אי נוחות ובכך להימנע מחשיפה מוגזמת. אבל האסון הגדול ביותר בבריאות הציבור (שמתעלמים ממנו באופן שיטתי) הוא חשיפה לא מספקת לשמש, כפי שהוכח בספרי המבוסס הרבה על המדע בנושא זה. אם רופאי העור יטרחו לקרוא את הספר שלי ולבדוק את ההפניות, הם היו מזדעזעים להבין את הנזק הנורא לבריאות הכללית של האוכלוסייה (כל סוגי הסרטן הגדולים, הפרעות אוטואימוניות וכלי דם, מחלות נפש, מחלות זיהומיות, אוסטאופורוזיס, סוכרת, השמנת יתר, פציעות, ו-MELANOMA).

ההתייחסויות המדעיות שלי גם מוכיחות שהחשיפה המומלצת שלהם בשעות המוקדמות או המאוחרות של היום (במקום החשיפה הקצרה אך האינטנסיבית המומלצת שלי בסביבות הצהריים) דווקא מעלה את הסיכון לנזק מצטבר לעור (ולבריאות הכללית)!

מחקרים רבים מראים שחשיפה מכוונת לשמש במהלך הילדות מפחיתה באופן משמעותי את התחלואה והתמותה של כל סוגי הסרטן הגדולים כולל מלנומה (ורוב המחלות הכרוניות והמתישות האחרות), באופן דרמטי.

בכל פעם שמערכות גוף ואיברים שונים מקיימים אינטראקציה זה עם זה באופנים אינטימיים ומורכבים, זה נכון להעריך את ההשפעה הבריאותית של ההתנהגות מנקודת מבט מדעית כללית (הוליסטית), במקום מנקודת מבט של מומחה מצומצמת שמרסקת ומבודדת באופן לא טבעי חלקי גוף ומערכות זה מזה.

לגבי מומחיות העור שלי:
אני נוסע עכשיו לקליפורניה להכשיר רופאים חדשים לבצע את ההליכים שלי להסרת נגעי עור וקרום רירי שאינם ניתוחיים שפיתחתי לפני למעלה מ-30 שנה, אשר הועילו ליותר מ-200,000 חולים ב-4 יבשות. למיטב ידיעתי, אף אחד מהמטופלים הללו לא פיתח מלנומה מעולם, ו-99+% מהם נמנעו בהצלחה ובשמחה מניתוח עור לקרצינומות. 

הכשרתי רופאים רבים במהלך השנים, בנוסף הרציתי בפני אלפי רופאים ומתרגלים בנושא בריאות ואסתטיקת העור. הוזמנתי מספר פעמים להרצות על מדע סרטן העור וגישות אלטרנטיביות בכנסים גדולים של סרטן עם אוריינטציה הוליסטית, בהשתתפות רופאים רבים שמתוסכלים מהפוליטיקה והשחיתות בתוך הרפואה הממסדית שבשליטת הפארמה. אלפי מדענים ורופאים שהם הקהל, המטופלים ומקורות ההפניה שלי (כולל כמה רופאי עור נאורים שהבינו שהם לא יכולים להתווכח עם התוצאות הקליניות או עם המדע שפורסם) רואים בי "מומחה לעור הוליסטי".

מומחיות בעור מתקבלת באמצעות שיטות רבות של תרגול הקשור לעור ומחקר של אינספור הקשרים בין בריאות העור לכל שאר מערכות הגוף - אתה לא בהכרח צריך להיות רופא עור, שבדרך כלל מנתק את העור משאר הגוף ומתייחס אליו בבידוד.

הספר שלי חבקו את השמש מסתמך על כ-1600 הפניות מדעיות - רובם מאמרים עם ביקורת עמיתים מכתבי עת רפואיים יוקרתיים. חלקם ציטוטים ישירים של רופאי עור בעלי שם שמתוסכלים מהכפילות וניגודי העניינים הפיננסיים במקצועם, ומייעצים לעמיתיהם לשנות את חרדת הפחד הרווחת כיום לגבי קרצינומות עור לא קטלניות והשמש, והונאה של הציבור בנוגע למלנומה.

המדע הוא מסע שמתפתח ללא הרף לחשוף את האמת, כך שכל דוגמה נוכחית המוחזקת על ידי המומחים של היום תוחלף לעתים קרובות במידע חדש הנתמך במחקרים חדשים. למרבה הצער, מומחים בכל תחום בודד של רפואה נוטים להיות המתנגדים החזקים ביותר למידע חדש אמין, מוכח, מבוסס-מדעי, שמפריך או מאתגר את אמונותיהם הקיימות כיום.

הספר שלי מוכיח בבירור כיצד דעותיהם של רופאי עור הושפעו לעתים קרובות מאוד מהפארמה הגדולה (יצרניות של מוצרי SPF רעילים שהשימוש המוגבר בהם נמצא בקורלציה עם עלייה משמעותית בשיעורי המלנומה), בשיתוף עם איגודי עור ציבוריים ופרטיים תאבי בצע. רוב רופאי העור הישרים מגבשים את דעתם המקצועית על סמך הקשרים הלא קדושים הללו, מבלי להיות מודעים להונאה המוכחת הזו, והופכים לחיילים טובים המקדמים מוצרים שפוגעים בבריאותנו ובסביבה תוך התמקדות בפתולוגיה מתקדמת של העור (והאשמת השמש כדי להצדיק אנטי- מוצרי שמש), במקום ללמד אותנו כיצד לחסל את הסיכונים התזונתיים, ההתנהגותיים והסביבתיים האמיתיים לבריאות העור.

מדע העור מורכב ומרתק: לעתים קרובות אני אומר לקהל שלי שהעור הוא "הכבד השני", "המוח השלישי" ואיבר חשוב של סילוק והפרשה ("המעי השני"). הלוואי שרופאי עור יתמקדו יום אחד בכל תפקודי העור הקריטיים הלא ברורים כדי לשפר את בריאות העור תוך תמיכה בתפקוד מיטבי של הגוף כולו. זה מה שאני מכנה "מדע עור הוליסטי" - מומחיות הזקוקה מאוד למתרגלים.

תגובתו הנוספת של תל אורן שהתקבלה לאחר פרסום הכתבה:

לגבי תואר הד"ר שברשותי - רופאים שסיימו דוקטורט ברפואה ועובדים במחקר או בהוראה או בכתיבה או בייעוץ במקום לעסוק ברפואה מול מטופלים (שמצריכה רשיון מהרשויות המקומיות) - האם התואר "דוקטור" לא קיים עבורםרופאים שיצאו לגמלאות או ויתרו על הרשיון המקומי שכבר אין להם צורך בו - האם הם איבדו את תואר הדוקטור שלהם?

תואר דוקטורט אקדמאי שהושג (בעמל רב) במוסדות מוכרים, בין אם מדובר בתואר DC או MD או PhD, הוא תואר מוכר בכל העולם הנאור ללא קשר לרשיון מקומי. הדבר ברור וידוע לכל בר-דעת. רק בישראל יש מספר אנשים צעקניים (ולפעמים פוליטיקאים רפואיים מאויימים מהממסד המקובע וכתבים מחפשי רייטינג) שמתעלמים מעובדות אלה מתוך בורות או מתוך רצון עז להישמע ולפגוע. התארים האקדמאיים M  - MD, CD שזכיתי בהם בהצטיינות במוסדות יוקרתיים להשכלה גבוהה (בעלות שם עולמי) - משמעותם אינה משתמעת לשני פנים: הם מעידים על היותי דוקטור כפול (שני דוקטורטים מוכרים), בנוסף לכל הפוסט-דוקטורטים שלא הייתי יכול להשלים ללא הדוקטורטים הראשוניים. העובדה שרופאים רבים מתלמדים אצלי במשך שנים רבות ומתמחים בשיטות רפואיות שפיתחתי סביב העולם גם היא מעידה חד משמעית על כישורי האקדמאיים והקליניים. למידע נוסף, ראו קורות חיים והמלצות של רופאים ישראלים, בספרי "חבקו את השמש".

בנוסף, מעולם לא "שללו לי" רשיון כלשהו. זהו שקר והוצאת דיבה. ויתרתי על רשיון (שהכביד עלי כלכלית ופוליטית) שלא הייתי זקוק לו יותר מבחינה קלינית לאחר שיצאתי לגמלאות באותו תחום רפואי ספציפי שבע שנים קודם לכן. כל הפרטים על כך כבר ידועים, לא עשיתי ולא הסתרתי דבר ואין לי מה להסתיר מקצועית ואישית ואני משתף את כל הפרטים בפתיחות ושקיפות מלאה. שוב מדובר בניסיון פוליטי לפגוע בשליח עצמו, במטרה להתעלם ולדכא מידע מדעי חשוב לבריאות הציבור שסותר את הנרטיב הרשמי של הממסד הרפואי, אשר שקוע עמוק בניגודי עניינים ופוליטיקה מושחתת שהוכחו פעמים רבות מספור, גם בעיתונות וגם בירחוני המדע החשובים בעולם. לדוגמה.

מעולם לא הצגתי את עצמי כבעל רשיון מקומי בישראל, שאף פעם לא היה לי צורך בו. לכן מראש לא היתה סיבה ששמי ימצא במאגר הרופאים המורשים בישראל ואין לכך שום משמעות רלוונטית. מדובר שוב בממסד רפואי שמחפש דרכים לא כשרות לפגוע בשליח דובר-אמת ומגובה מדעית, כדי להתנער מהאחריות הלא נעימה להתמודד עם המידע עצמו. הכשרתי רופאים מקומיים בישראל לעסוק בשיטות לא פולשניות שפיתחתי, שעזרו לעשרות אלפי ישראלים להימנע מניתוחים וסיבוכים. אני רופא כפול בהשכלתי (רפואה כללית ורפואה כירופרקטית, שניהם דוקטורטים אקדמאיים מוכרים בכל העולם, משני מוסדות יוקרתיים), ובעל כמה פוסט-דוקטורטים בתזונה קלינית ובתחומי רפואה מדעיים מתקדמים אחרים שעדיין נחשבים אלטרנטיביים במדינות "מפגרות" מסוימות.

כשהותקפתי על ידי משרד הבריאות מסיבות פוליטיות בשנת 2014, העיתונות דקלמה את הטיעון השקרי לגבי "התחזות". הטיעון מעולם לא הוכח והתיק נסגר לאחר 5 שנים. כל ניסיון להציג אותי כחשוד בהתחזות הוא בחזקת הוצאת דיבה, מעבר לחוסר הצדק הטמון בו.

אני מאמין שהציבור בימינו חכם מספיק כדי לראות את הניסיון להסיח את דעתו מהעיקר (על ידי התקפה נגד ה"שליח") ולבחון בעצמו את המידע הרפואי המדעי שאני מציג, שהוא מבוסס על ראיות מוכחות ועל הגיון ביולוגי בסיסי. גם בארץ מתחילים סוף סוף להישמע מדענים-חוקרים שתומכים בהשקפות המוצגות בספר שלי ובראיון "תחושת בטן" (השקפות שהן למעשה ציטוטים ישירים של רופאי עור אקדמאיים בכירים  בעלי-שם בחו"ל). 

למען בריאות הישראלים היקרים לי, אני מזמין כל רופא ואיש מדע לדיון מדעי פתוח ומכבד בסוגיות בריאות הציבור שהעלתי בהרצאותי לאלפי רופאים ומטפלים בעשרות השנים האחרונות, כולל אלו שתעדתי והוכחתי (1600 רפרנסים מדעיים) בספרי "חבקו את השמש" (הוצאת פוקוס). זהו ספר שיכול להציל מיליוני ישראלים מהעדר בריאות כרוני וממגוון רחב של מחלות קשות וקטלניות, הקשורות באופן ישיר לחשיפה מועטה מידי לקרני השמש או להמנעות ממנה: פרק שלם בספרי מוקדש למחקר ישראלי גדול שמצביע על חסר-שמש כרוני חמור ונרחב בקרב אוכלוסית המדינה שטופת השמשלמרבה הצער, רופאי עור רבים תורמים לחסר זה ולתחלואה הנרחבת שהוא מייצר מעבר לעור עצמו, בסרובם הכרוני להעמיק בסוגיות המדעיות שהעליתי (שמאיימות עליהם ועל הממסד שהם מייצגים). כנראה נוח להם לעסוק בהתקפות אישיות תוך דיקלום מנטרות ידועות-מראש (המצדיקות את הגישה הרפואית שלהם שהוכחה כשגויה, כפי שספרי מתעד היטב), במקום להביא טיעונים מדעיים רלוונטיים. אני מאמין שחלקם ניחנו ביושרה מספקת ואומץ לשנות את דעתם, לאחר שיקראו את הספר, ולאמץ עמדה מדעית חדשה ומגובה שתשפר את בריאות העם.