אם תשאלו את יותם יהונתן בן ה-48 מבית שאן מה היה היום הטוב בחייו, הוא ישיב שזה היה היום שבו עשה תאונת אופניים קשה ואיבד את ההכרה לשלושה ימים. האירוע הזה, שיכול להישמע לכל אחד מאיתנו כמו אסון גדול, היה דווקא תפנית חיובית עבורו – כזו שפשוט הצילה את חייו מאסון גדול שחיכה לו מעבר לפינה.

"כבר 12 שנים שאני רוכב בכל יום על האופניים לעבודה", משחזר יהונתן את שאירע באותו יום גורלי. "בחלק התלול של הדרך, פתאום עפתי מהאופניים על מעקה שעומד בצד הדרך, ומעוצמת המכה פשוט איבדתי את ההכרה. אני לא יודע מה היה שם, התעוררתי אחרי שלושה ימים בבית החולים".

יותם יהונתן וד"ר איתן אברגל (צילום: הקריה הרפואית רמב"ם)
יותם יהונתן וד"ר איתן אברגל | צילום: הקריה הרפואית רמב"ם

עם חבלת ראש קשה, חסר הכר וסובל מדימום מוחי, יהונתן פונה אל רמב"ם במסוק, להמשך בירור וטיפול. ברמב"ם, מרכז על לטיפול במקרי טראומה, הוא עבר בהצלחה את הטיפול בחבלה שממנה סבל, אבל סדרת הבדיקות שבוצעו בו הובילו לגילוי דרמתי – במוחו של יהונתן התפתח חיבור לא תקין בין עורקי המוח לוורידים, חיבור שעלול עם הזמן לגרום לדימום מוחי שמסכן את החיים.

"החיבור הלא תקין שהתפתח בין עורקי המוח של המטופל למערכת הוורידית מחייבת טיפול", הסביר ד"ר איתן אברגל, מנהל יחידת נוירו-רדיולוגיה פולשנית (צנתורי מוח) ברמב"ם. "מדובר בפיסטולה גדולה מאוד שגורמת להתנפחות ורידי המוח משנית ללחץ מוגבר במערכת הוורידית שעלולה להוביל לדימום מוחי ולמוות. בהיעדר טיפול, הסבירות לאירוע שכזה בעתיד הקרוב עומד על עשרות אחוזים, ובעצם הגילוי המוקדם והמקרי, יכולנו למנוע את הסכנה". 

"אנחנו לא תמיד יודעים למה מתפתח חיבור שכזה, אך אנו יודעים שמדובר בפצצה מתקתקת"

בתום תקופת ההחלמה מהחבלה שממנה סבל בראשו, שב יהונתן אל רמב"ם כדי לטפל בסכנה הסמויה שארבה לו במשך שנים. בהליך צנתורי, נכנס ד"ר אברגל עם צנתר דק, דרך המפשעה אל עורקיו של המטופל, והמשיך עד שהגיע אל קדקוד ראשו, שם עצר בנקודה הקרובה ביותר למפגש הלא תקין שבין המערכת העורקית למערכת הוורידית. לאחר מכן, בעזרת כלים זעירים ייעודים, הוא החדיר חומר המדמה תכונות של דבק בנקודת המפגש, על מנת לאטום את מעבר הדם בחיבור הבעייתי שבין המערכות ולהפחית את הלחץ הורידי המוגבר והמסוכן. לאחר יומיים של השגחה באשפוז, שוחרר יהונתן אל ביתו כשהוא חש בטוב".

יותם יהונתן וד"ר איתן אברגל (צילום: הקריה הרפואית רמב"ם)
יותם יהונתן וד"ר איתן אברגל | צילום: הקריה הרפואית רמב"ם

"המטופל שלנו בהחלט יכול להודות על מזלו הטוב, בגרשיים", אומר ד"ר אברגל, "אנחנו לא תמיד יודעים למה מתפתח חיבור שכזה, אך אנו יודעים שמדובר בפצצה מתקתקת. במקרה הזה, לחבלת הראש שממנה סבל המטופל, לא היה כל קשר להתפתחות הבעיה שאיימה על חייו, אך עצם החבלה, בהחלט הוביל לגילוי הבעיה ולפעולה מצילת חיים".

אחרי שניצל ממצב מסכן חיים פעמיים בפרק זמן של שבועות ספורים, ליהונתן, אדם מאמין, ברור לחלוטין שהגורל שיחק תפקיד חשוב בסיפור שלו: "אני חייב תודה, לא פעם, אלא פעמיים", הוא אמר רגע לפני שחרורו מרמב"ם. "את הפעם הראשונה עברתי ללא כאבים או שברים. בפעם השנייה, חזרתי בשמחה, כי ידעתי שאני בידיים טובות. השם שומע תפילה, התפללו עלי, וברמב"ם עשו את המוטל עליהם והצילו את חיי שוב ושוב".