התפרצות של שורת מחלות זיהומיות ברחבי העולם מדווחות בימים ובשבועות האחרונים, כאשר בחלק מהמקרים מתברר כי השנתיים האחרונות של מגפת הקורונה לצד הסרת ההגבלות של החודשים האחרונים הובילו לעליה המדאיגה. גם המלחמה המתמשכת באוקראינה תורמת לקשיים במערך החיסונים כנגד מגוון מחלות.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

זינוק במקרי החצבת בעולם

מקרי החצבת זינקו ב-79% בחודשיים הראשונים של השנה בהשוואה לשנת 2021, כך על פי נתוני יוניסף וארגון הבריאות העולמי שפורסמו אתמול (ד'). בחודשים ינואר ופברואר דווחו 17,338 מקרי חצבת ברחבי העולם, לעומת 9,665 בתקופה המקבילה אשתקד.

בהודעה דווח כי העליה נגרמה הודות לכך שמגפת הקורונה והסגרים שיבשו מסעות פרסום לחיסוני ילדים ברחבי העולם. מנכ"לית יוניסף, קתרין ראסל, תיארה את פערי החיסונים בשילוב עם הסרת ההגבלות החברתיות כ"סערה מושלמת".

חמש המדינות עם התפרצויות החצבת הגדולות ביותר ב-12 החודשים האחרונים הן סומליה, ליבריה, תימן, אפגניסטן וחוף השנהב. בתחילת אפריל, 58 קמפיינים ב-43 מדינות עדיין נדחו, והשפיעו על 212 מיליון אנשים - בעיקר ילדים. 19 מהקמפיינים הללו היו מיועדים לחצבת.

גם קמפייני חיסונים למחלות כמו טיפוס ופוליו הופסקו. בחודש שעבר דיווחה מלאווי על מקרה הפוליו הראשון שלה מזה עשרות שנים בעוד פקיסטן, אחת משתי המדינות היחידות שבהן הפוליו נותר אנדמי, רשמה החודש את המקרה הראשון שלה מזה יותר משנה.

"המלחמה המתמשכת מגבירה מאוד את הסיכון להתפרצות חצבת"

גורם נוסף שמגביר את החשש מהמשך התפשטות החצבת בעולם היא המלחמה המתמשכת באוקראינה המובילה לשיבושים חמורים במערכת הבריאות האוקראינית כולל חיסונים שגרתיים. ארגון הבריאות העולמי הודיע כי הוא מודאג מאוד מהתפרצות פוטנציאלית של חצבת שעלולה להיות בעלת השלכות בריאותיות הרסניות.

"נסיעות חיסונים בקרב ילדים בגיל בית ספר שיזמנו בתמיכת ארגון הבריאות העולמי ב-2019 הופסקו בגלל מגפת הקורונה", אמר ד"ר ג'רנו הביכט, ראש המשרד הלאומי של ארגון הבריאות העולמי באוקראינה. "כעת המלחמה המתמשכת מגבירה מאוד את הסיכון להתפרצות חצבת, כאשר כל כך הרבה משפחות נעקרו ונשארות במקומות צפופים וזמניים, ורבים אחרים אינם יכולים לגשת לשירותי בריאות".

בנוסף, ארגון הבריאות העולמי מודאג ועוקב מקרוב אחר התפשטות של נגיף פוליו באוקראינה. עד היום שני ילדים עם שיתוק רפוי חריף (AFP) עברו בדיקות חיוביות לפוליו, והנגיף זוהה גם ב-19 נוספים א-סימפטומטיים. קמפיין חיסוני פוליו ארצי למתן חיסון נגד פוליו מומת (IPV) לכ-140,000 ילדים בגילאי 6 חודשים עד 6 שנים שלא קיבלו מנה קודמת, הופסק עקב הלחימה, שבועות ספורים לאחר השקתו ב-1 בפברואר השנה.

"נכון לעכשיו, לאוקראינה יש מספיק מלאי חיסון נגד פוליו כדי לענות על צורכי החיסון השגרתיים", ציין ד"ר הביכט. "הבעיה היא לא של אספקה ​​אלא גישה. ילדים רבים עקורים או בתנועה, מערכת הבריאות משובשת קשות, מתקני בריאות ובתי חולים הותקפו, ואין לנו דרך לדעת אם פוליו מתפשט בקרב האוכלוסייה בכמה אזורים מוכי סכסוך".

גם אפגניסטן היא אחת המדינות שנמצאות בעיצומה של התפרצות גדולה של חצבת. כבר השנה, 43,000 ילדים נדבקו ו-214 מתו, לפי ארגון הבריאות העולמי - עם 97% מההרוגים בקרב ילדים מתחת לחמש. יותר מקרי מוות מחצבת ממה שראתה המדינה ב-2021 כולה. "אני רופא ילדים כבר שמונה שנים ומעולם לא ראיתי התפרצות כזו של חצבת", אמר ד"ר פאווד מסומי, רופא ילדים במדינה. "הייתי אומר שאנחנו רואים בערך פי ארבעה מקרים השנה מהרגיל".

ביצת קינדר (צילום: רויטרס)
ביצת קינדר | צילום: רויטרס

התפרצות סלמונלה ב-11 מדינות

במקביל נרשמו התפרצויות של מחלות זיהומיות נוספות בתקופה האחרונה וטרם ברור מה הוביל להן ומידת הקשר שלהן לקורונה אם בכלל. ארגון הבריאות העולמי הודיע אמש (ד') על התפרצות סלמונלה ב-11 מדינות בגלל מפעל שוקולד של חברת קינדר בבלגיה. על פי ההודעה שפורסמה באתר הארגון, זיהום סלמונלה של חברת פררו האיטלקית, גרם ל-151 מקרי תחלואה ב-11 מדינות. מוצרי המפעל הופצו בלפחות 113 מדינות בעולם וגרמו ל-151 מקרי תחלואה ב-11 מהן. המוצרים של קינדר שהופצו גם בישראל כוללים בין השאר ביצי הפתעה, מיני ביצי שוקולד, ושוקו בונס. זה כמובן מצטרף לריקול הענק השבוע בישראל של שטראוס בעקבות מקרי סלמונלה שאותרו במפעל.

לפי הארגון, עד ל-25 באפריל התגלו באירופה 150 מקרים: 65 בבריטניה, 26 בבלגיה, 25 בצרפת, 15 באירלנד, 10 בגרמניה, 4 בשבדיה, 2 בהולנד ומקרה בודד התגלה גם בנורבגיה, ספרד ולוקמסבורג. ארגון הבריאות מסר כי להערכתו רמת הסיכון להתרחבות ההתפרצות היא מתונה.

התפרצות חדשה של אבולה בקונגו

התפרצות חדשה של אבולה נרשמה בשבוע האחרון בקונגו וגרמה עד כה לשני מקרי מוות. "אבולה היא מחלה קשה, לעתים קרובות קטלנית, הפוגעת בבני אדם ובפרימטים אחרים", עדכן ארגון הבריאות העולמי בהודעה. קונגו הודיעה כי היא מתחילה במבצע חיסוני אבולה כדי למנוע התפרצות. בדיקות גנטיות הראו שההתפרצות הנוכחית הייתה "אירוע זליגה" חדש, כלומר היא הועברה מחיות נגועות וככל הנראה לא קשורה לאירועים קודמים. ההתפרצות האחרונה התרחשה בדצמבר וגרמה לשישה מקרי מוות. 

דלקת כבד חריפה בילדים

כל זה מצטרף להודעה של ארגון הבריאות העולמי בשבוע שבער כי לפחות 169 מקרים של דלקת כבד חריפה זוהו בקרב ילדים בני חודש עד גיל 16 עד כה ב-11 מדינות, ילד אחד מת ו-17 ילדים נזקקו להשתלת כבד.

על פי הפילוג שפרסם ארגון הבריאות עולה כי ישראל נמצאת במקום גבוה מאוד בשיעורי המקרים היחסיים. בריטניה נמצאת בראש עם 114 מקרים וישראל במקום השלישי עם 12 מקרים מדווחים, מעל ארצות הברית (9 מקרים) וצרפת (2 מקרים).

הגורם לעלייה הפתאומית עדיין נמצא בבדיקה ומספר גורמים נבדקים, כמו גם הקשר לנגיף הקורונה. "חקירות נמשכות עבור הגורם הסיבתי", הודיע ארגון הבריאות ופירט כי החקירה של הגורם צריכה להתמקד בגורמים כמו "רגישות מוגברת בקרב ילדים צעירים בעקבות רמה נמוכה יותר של זרימת אדנו-וירוס במהלך מגיפת COVID-19, הופעתו הפוטנציאלית של אדנו-וירוס חדש, כמו גם זיהום משותף עם SARS-CoV -2".