עבור רובנו, מזג אוויר אביך, שכולל וסופות חול, גורם לנו למהר להוריד את הכביסה התלויה בחוץ ולסגור חלונות, אך עבור חולי אסתמה מדובר באתגר בריאותי של ממש. כאשר האוויר מתמלא בכמויות גדולות של אבק, רמת זיהום האוויר עולה ואיתה הסיכון לשיעול, קוצר נשימה והתקף אסתמה קשה.  

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

איך זה קורה?

באוויר נישאים בימים שבשגרה חלקיקים מוצקים ונוזליים בגדלים ובריכוזים שונים, הגורמים לעכירות האוויר. החלקיקים הגדולים מסתננים לרוב דרך דרכי האוויר העליונות, אך חלקיקים קטנים מקוטר אווירודינמי מתחת ל-5 מיקרומטר מסוגלים לחדור לעומק דרכי הנשימה ולריאות. החלקיקים מורכבים מחומרים רבים הנפלטים כתוצאה מפעילות תעשייתית וחקלאית, וגם כתוצאה מתהליכים טבעיים. במזג אוויר המתאפיין בסופות אבק, רוח חזקה גורמת לחלקיקי אבק לעלות מהקרקע ואליהם מתווספים חלקיקים הנפלטים מצינורות הפליטה של כלי רכב, חלקיקים מפעילות תעשייתית ואבקנים הנפלטים מעצים ופרחים.

מספר וכמות המזהמים שעלולים לעורר התקף אסתמה משתנים מאדם לאדם בהתאם למספר גורמים ולחומרת האסתמה שלהם. חלק מהחולים רגישים יותר לאבקנים הנישאים באוויר, חלקם לחלקיקי האבק ולקרדיט האבק ולעובש המתפתח במהירות בתנאי הלחות הנוצרים. לכל אלה מתווספים גם רמות אוזון ודו-תחמוצת חנקן גבוהות, שרק מגבירים עוד את האוויר המהביל והדחוס ממילא. על-פי ארגון הבריאות העולמי, מבחינה בריאותית אין סף בטוח לחשיפת מזהמים אך ידוע שככל שהחלקיקים קטנים כך הם חודרים עמוק יותר למערכת הנשימה. במובן זה, שאיפת האובך דומה לשאיפת עשן. ישנן באוכלוסייה קבוצות הרגישות יותר למזג אויר אביך ומזוהם, ובכלל זה ילדים, נשים בהריון, מבוגרים וחולים במחלות ריאה.

מזג אוויר (צילום: החדשות 12)
צילום: החדשות 12

5 כללי התנהגות ליום עם זיהום אוויר

לא לצאת מהבית

כשמזג האוויר קיצוני, ועלול לגרות את מערכת הנשימה, עדיף להישאר בבית בחלונות סגורים, ועם אוויר מסונן באמצעות מזגן. יש להקפיד על בדיקה וניקוי הפילטרים ולהפעיל אפשרות של מעגל סגור, כדי לנשום אוויר נקי ככל שניתן ולמנוע ככל האפשר כניסה של אוויר מבחוץ. ככל שהחשיפה לחלקיקים תהיה ממושכת יותר, כך גדל הסיכון להופעת סימפטומים, ובהם שיעול, צפצופים, נשימה כבדה או קוצר נשימה בדרגות חומרה שונות. חשוב להדגיש כי אלה יכולים להישאר ימים ארוכים לאחר שהאובך כבר התפזר.

מסכות

מגפת הקורונה הרגילה את כולנו לעטות מסכה, ולחולים במחלות נשימה כרוניות הדבר עשוי לעזור כפליים. במיוחד בימים של אובך וזיהום אוויר, וכאשר אין מנוס מלצאת החוצה, מומלץ לעטות מסכה איכותית על האף והפה כדי למנוע שאיפה של חלקיקים קטנים, לצמצם ככל האפשר את זמן השהיה בחוץ ולהעדיף שהייה במקומות סגורים וממוזגים.

פעילות גופנית

בימים של אובך וסופות חול בכלל ובימים של מזג אויר קיצוני בכלל, לרבות חום כבד או קור קיצוני, עדיף להימנע מפעילות גופנית מאומצת. פעילות גופנית מאומצת גורמת לשאיפה חזקה יותר של אוויר, ולכן עלולה לגרום לגירוי של מערכת הנשימה ולכניסה עמוקה יותר של חלקיקים קטנים עמוק יותר למערכת הנשימה ולמערכת הדם, ולגרום להחמרה משמעותית של התסמינים. עדיף לתזמן את הפעילות הגופנית בשעות שבהן רמת זיהום האויר נמוכה יותר, בדרך כלל בשעות הבוקר המוקדמות, למעט ימים של סופות חול, ולחדרי כושר ממוזגים.

אפליקציות

כיום ישנן אפליקציות מזג אוויר רבות, הכוללות גם ספירת אבקנים ומדידה של איכות האוויר. חלק מהאפליקציות מדווחות על מוקדים של זיהום אוויר בסביבת הימצאותך, ומרביתן מראות את רמת זיהום האוויר בזמן אמת לרבות ספירת אבקנים. לקבוצות סיכון מומלץ לבדוק את ספירת האבקנים ואיכות האוויר לפני התחלת היום על מנת לתכנן בקפידה את הפעילות במהלך היום.

טיפול למניעה ואיזון

חשוב לשמור על השליטה במחלת האסתמה בכל ימות השנה וימי אובך ותנאי מזג אויר קיצוניים בפרט. לשם כך יש להקפיד לקחת טיפול קבוע לאסתמה. טיפול קבוע לחולי אסתמה תסמיניים מבוסס על שילובי סטרואידים ומרחיבי סימפונות נשאפים. בין המשאפים המשולבים המכילים 2 תרופות קיים משאף המחייב שאיפה אחת ליום, דבר שמשפר היענות לטיפול בחלק מהחולים. עם זאת, עד 1 מתוך 3 חולי אסתמה ממשיכים לחוות סימפטומים למרות טיפול קבוע במשאף משולב המכיל סטרואידים ומרחיב סימפונות ארוך טווח. לחולים אלו נרשם לאחרונה בישראל משאף משולב חדש, המכיל סטרואיד נשאף ושני סוגי מרחיבי סימפונות ארוכי טווח.  המשאף המשולש הוכיח שיפור בתפקודי ריאה, בסימפטומים ובשליטה של האסתמה. במקרים של אסתמה בלתי מאוזנת למרות טיפול במספר תרופות נשאפות, ניתן לבחון טיפול בתרופות ביולוגיות בהתאם למאפיינים של מטופל אסתמה מסוים. רוב התרופות הביולוגיות לאסתמה ניתנות באופן קבוע בהזרקה תת עורית.

במצב שבו התסמינים חמורים, מומלץ להתייעץ מיד עם הרופא המטפל או עם רופא הריאות.

ד"ר דניאל סטרובין, מנהל מכון הריאות בבית החולים אסותא אשדוד