פרסום ראשון: התארגנות הרופאים ששוקלים לעזוב את ישראל בגלל המהפכה המשפטית הולכת ומתחזקת, וגורמים רשמיים באיחוד האמירויות החלו לפנות לראשונה לרופאים ישראלים בהצעות מעבר – כך חשפנו הערב (שני) ב"תוכנית חיסכון". במקביל, נתונים חדשים מגלים עד כמה כבר עכשיו מערכת הבריאות נמצאת במצב קשה.

עוד בנושא - סיקור N12

ההתארגנות המדוברת כוללת כמה אלפי רופאים בקבוצות וואטסאפ, שבהן החלו לאחרונה הרופאים לקבל הצעות מעבר רשמיות מהמפרץ בתנאים מאוד אטרקטיביים. בין היתר, מדובר על בתי חולים וארגונים רפואיים במדינות המפרץ כמו בחריין, איחוד האמירויות ועוד מדינות באזור.

הגורמים שמציעים לרופאים לעבור מזהים את ההזדמנות ואת ההתעניינות הגדולה של הרופאים הישראלים שרוצים לעשות רילוקיישן, והם מציעים להם חבילת הטבות נרחבת שכוללת: פי 3 מהשכר, מסגרת חינוכית לילדים על חשובנם, "תושבות זהב" שזאת למעשה כמעט כמו אזרחות ואפשרות לעבוד בבית חולים בלי התמחות מיוחדת או דרישות נוספות.להצעות האטרקטיביות יש התעניינות גדולה מאוד  - מדי יום יש פניות מצד רופאים ישראלים שרוצים לעבור לאחת המדינות הללו. מעבר לכך, ישנה התארגנויות קבוצתיות של רופאים שנפגשים לשם מעבר לארה"ב, לפורטוגל, לניו זילנד ולקנדה. אם זה יקרה - מערכת הבריאות בישראל תקרוס לחלוטין.

בתוך כך, משיעורי התפוסה במחלקות הפנימיות עולה כי אין מספיק רופאים במחלקות אחרות - ולכן בלא מעט פעמים שמים את החולים במחלקות הפנימיות בשל מחסור במיטות ובצוותים רפואיים. המצב הנוכחי בישראל חמור מאוד, ויש מחסור ברופאים לפי דוח ה-OECD. בישראל יש 10% פחות רופאים לכל 1,000 בני אדם לעומת הממוצע במדינות המפותחות. בעוד שבישראל 3.3 רופאים לכל 1,000 תושבים, ממוצע ה-OECD עומד על 3.7.

הפגנת רופאים נגד המהפכה המשפטית (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
התארגנות הרילוקיישן תופסת תאוצה. הפגנת רופאים נגד המהפכה המשפטית | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

שיעורי התפוסה במחלקות הפנימיות עומדים במרבית בתי החולים על מעל 100%, כאשר בבית החולים הלל יפה שבחדרה התפוסה עומדת על 109%, במרכז הרפואי לגליל שבנהריה יומדת התפוסה על 114%, בהדסה הר הצופים על 114%, בבית החולים  לניאדו שבנתניה עומדת התפוסה על 127% ובבית החולים בילינסון שבפתח תקווה עומדת התפוסה במחלקות הפנימיות על כ-133%.

בשבוע שעבר הכריזו ב"מטה המאבק המשותף של החלוקים הלבנים יחד עם ׳אין בריאות נפש בלי דמוקרטיה׳" על שביתת אזהרה במערכת הבריאות ועל התכנסות מול בית ההסתדרות בתל אביב. במסגרת השביתה, תכננו הרופאים לשבות בלשכות הבריאות, רופאי ביה"ס, רופאים העובדים במשרדי ממשלה ובמוסדות רפואיים אחרים וכן רופאים הממלאים תפקידים אדמיניסטרטיביים. בית הדין לעבודה הורה על עצירת שביתת הרופאים, ומי שהגיש לבית הדין את הבקשה לצו המניעה הוא שר הבריאות והפנים, משה ארבל.

"אנו סבורים כי שביתת מחאה בת שעתיים היא לגיטימית ויש בה כדי לממש את זכות המחאה", נכתב בהחלטת בית הדין לעבודה. "יצוין כי בפועל השביתה נמשכת כבר למעלה מ-7 שעות וזו אחת התוצאות של היציאה לשביתה ערב ההכרזה עליה". לסיום נכתב: "מורים על חזרה מיידית לעבודה של כל שירותי הבריאות אשר שבתו היום ולצמצם ככל האפשר את הפגיעה במטופלים ובחולים". 

עו"ד מוראד מפרע, יו"ר הפורום האקדמאי לקידום הבריאות בחברה הערבית, הוסיף: "מדינות המפרץ העשירות כבר מחזרות אחרי רופאים ערבים מישראל. באבו-דאבי, בדובאי ובבחריין גם סעודיה בעתיד יודעים היטב כי הרפואים הישראלים הם כוח אדם רפואי מעולה וכאשר מדובר ברפואים ערבים יש להם יתרון נוסף: הם דוברי ערבית ויכולים לטפל באכלוסיה המקומית".