זוועות ה-7 באוקטובר הותירו אלפי אנשים עם פוסט טראומה מהאירועים הקשים שחוו. בדיון שנערך היום (שני) בוועדת הבריאות בכנסת נחשף כי לפחות עשרה משתתפים במסיבת הנובה אושפזו בכפייה במוסדות בריאות הנפש.

הטבח במסיבת הנובה - סיקור N12

עו"ד דניאל רז מהסיוע המשפטי במשרד המשפטים אמר ל-N12: "בחלק מהמקרים לא הייתה ברירה, המשתתפים במסיבה נכנסו למצבים נפשיים מאוד קשים. היה לנו מקרה של אישה שבעלה נרצח, ניסו לאשפז אותה בכפייה והסיוע המשפטי שחרר אותה לביתה. הניצולים נכנסו למצב נפשי סוער לאור החוויות הקשות שעברו והתמודדות קשה מנשוא עם האובדן של קרוביהם שנרצחו. היה לנו מעל עשרה מקרים כאלה ואנחנו צריכים להיות ערים לנושא כי המשבר בבריאות הנפש רק יעלה", אומר עו"ד רז. "משרד הבריאות עושה עבודת קודש אבל אין ספק שצריך לעשות יותר. אבא מעוטף עזה סיפר לנו שהבנות שלו סגורות בחדר ומפחדות לצאת החוצה מאז ה-7 באוקטובר. הסיוע המשפטי מפעיל מוקד חירום ואנחנו מגיעים למלונות המפונים כדי לתת מענה".

"שוטרים הגיעו אליו הביתה. הוא חשב שהם מחבלים - וברח מהם. במהלך הבריחה הוא שבר את היד והרגל"

חברה של אחד ממשתפי מסיבת הנובה ל-N12

חברה של אחד ממשתתפי המסיבה מספרת ל-N12 על מקרה של פוסט טראומטי שנעצר לאחר שניצל: "חבר שלנו שהיה במסיבה חזר לשטח אחרי הטבח ועזר לאתר בין 40 ל-50 נעדרים ולפנות אותם לבתי חולים. מאז האירוע הוא סובל מפוסט טראומה חריפה, הוא ראה דברים מזעזעים ובמשך שבוע לא ישן. שוטרים הגיעו אליו הביתה, הוא חשב שהם מחבלים וברח מהם. במהלך הבריחה הוא שבר את היד והרגל. מאז הוא כבר חודש במעצר ולא מקבל טיפול ראוי".

תיעוד של המחבלים ממתחם המסיבה (צילום: לפי סעיף 27 א')
לפחות 10 משתתפים במסיבת הנובה אושפזו בכפיה בעקבות פוסט טראומה מהאירועים הקשים שחוו | צילום: לפי סעיף 27 א'

הנתונים הוצגו היום בדיון בוועדת הבריאות, שעסק בתוכנית הלאומית לחוסן נפשי של משרד הבריאות. מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב אמר: "המלחמה היא אירוע בריאות נפש לאומי, וכבר נרשמת עליה ניכרת בביקוש טיפול וסיוע נפשי, ואנו צופים עליה נוספת. טיפול יעיל ומהיר עשוי להפחית ב-50% את הצורך בליווי ממושך. על הסיוע להיות בחברת המטופל, בקהילה, המשפחה ומערכת החינוך, וברור שעליו להיות מותאם לכל מטופל. האוצר כבר מבין שיש צורך בשיפור ניכר בשכר הפסיכולוגים במערכת הציבורית, וכן יוגדל באופן משמעותי מספר הפסיכיאטרים, למבוגרים ולילדים".

חיילי צה"ל בקיבוץ בארי (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90)
"שבעת נכדיי נולדו וגדלו בעוטף עזה, החרדה היא חלק מחייהם". קיבוץ בארי, ארכיון | צילום: יוסי זמיר, פלאש 90

משה לוטם, אביה של הגר ברודץ, וסבא של ילדיה עופרי (בת 10), יובל (בן 8) ואוריה (בת 4.5), שנחטפו לרצועת עזה סיפר על הדאגה לשלומם: "הזמן שחולף, מלמד שמשהו נעשה כאן לא בסדר – והם היו כבר צריכים להיות כאן. שבעה מנכדיי נולדו וגדלו בעוטף עזה, החרדה היא חלק מחייהם, האזעקות והטילים שורטים את נפשם, ואם זה נמשך 20 שנה מישהו היה צריך למנוע זאת. אם הם לא יחזרו - החיים כאן יהיו אחרים". שמואל ברודץ, חמיה של הגר, התריע מפני הערעור הנפשי של משפחות החטופים, "בעיקר מפני חוסר-ההתפתחות בעניין – כבר 38 יום. על ממשלת ישראל לקרוא להפסקת אש ואז הצלב האדום יגיע אל החטופים".

יעל לינדנברג, רכזת בריאות באגף התקציבים אמרה בדיון כי בימים אלו מגובשים פתרונות-מיידים לתקצוב, שיפוי ותקנים בבריאות הנפש, בנוסף לעדיפות שיקבל האגף בתקציב 2024. יפעת שדה, מהפורום למען הפסיכולוגיה הציבורית אמרה שאלפי פסיכולוגים מוכנים לשוב למערך בריאות הנפש, אך לא כפרילנסרים או מתנדבים.

מוקד הסיוע המשפטי של משרד המשפטים למשפחות שיקיריהן נרצחו או נחטפו לעזה: 0733928999
המוקד להכוונה משפטית של משרד המשפטים: 0732928666