מחקר ישראלי פורץ דרך מפרסם היום (חמישי) תוצרים ראשוניים לגבי השלכות מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר על פסטיבלי המוזיקה, ועל הדרך שבה חוו הניצולים את הטראומה תחת השפעת חומרים משני תודעה.

במחקר, שנעשה על ידי חוקרים מבית הספר למדעי הפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, בשיתוף פעולה עם עמותת לב בטוח המעניקה טיפול נפשי ארוך לנפגעי המסיבות, השתתפו כ-657 שורדים, שנחשפו לטראומה קיצונית. למעלה מ-80% מהמשתתפים דיווחו כי היו עדים להרוגים או פצועים ב-7 באוקטובר, 79% דיווחו כי יקיריהם נרצחו.

החוקרים מסבירים כי אירועי הטבח התרחשו זמן קצר לאחר הזריחה, סביב שיא המסיבה, כאשר יותר ממחצית המשתתפים היו תחת השפעת חומרים משני תודעה כגון: LSD, MDMA, קטמין, פסילוסיבין וקנאביס; מה שהשפיע על החוויה הסובייקטיבית שלהם ועל עיבוד הטראומה. למעשה מדובר באירוע הטרור ההמוני הראשון והיחיד שבו המשתתפים חוו טראומה בעודם במצבי תודעה משתנים.

"התמקדנו במספר שאלות מפתח הרלוונטיות לעיבוד טראומה" מסביר פרופ' רועי סלומון, ממובילי המחקר. "ניסינו להבין כיצד חומרים משפיעים על עיבוד טראומה לאחר התקיפה, וכן לזהות מחלימים בסיכון לפוסט-טראומה ותחלואה נלווית, ולהעריך תוצאות קליניות בתקופה הפרה-טראומטית הקריטית".

מעשנים קנאביס (צילום: kitschinc, shutterstock)
גם קנאביס ברשימה | צילום: kitschinc, shutterstock

המחקר, שעדיין מתנהל, מצא כי כ-27% מהמשתתפים דיווחו שצרכו במהלך המסיבה את החומר MDMA, ולדברי החוקרים, אותם משתמשים הציגו תוצאות טובות יותר באופן משמעותי בעיבוד הטראומה. הדוקטורנטית אופיר נצר מבית הספר למדעי הפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה אומרת כי "קבוצת המשתתפים שצרכו MDMA דיווחו על איכות שינה טובה יותר, תמיכה חברתית ואינטראקציות חברתיות משופרות, ועל תוצאות קליניות חיוביות יותר בהשוואה לאלו שחוו את הטראומה תחת חומרים אחרים, ואפילו אלה שלא השתמשו בחומר כלשהו במהלך האירוע".

אפרת אטון, מנכ״לית לב בטוח: ״שיתוף הפעולה בין עמותת לב בטוח והמחקר נועד בראש ובראשונה לשפר את איכות הטיפול הנפשי שאנחנו נותנים לשורדים. ישנו היזון חוזר בין המחקר לטיפול וככל שמתגלים ממצאים קלינים חדשים אנחנו מתאימים את טיב הטיפול בהתאם על מנת לספק את המענה הטוב ביותר לשורדים שחוו את האסון הזה. אנו מאמינים כי זוהי חובתנו המוסרית ללמוד מהטרגדיה הזו ולחפש דרכים לסייע להחלמתם של השורדים, לשפר את רווחתם לטווח הארוך ולהגדיל את הידע המקצועי בטיפול בטראומה״.