לצד תסמיני המחזור המוכרים יותר כמו כאבי ראש, נפיחות בבטן וציצים כואבים, המחזור יכול להשפיע גם על מערכת העיכול. עצירות שמתחילה לפני המחזור, שלשולים או כמויות גדולות של צואה בעת המחזור הן תופעות שכיחות גם אם פחות מדוברות, ואחת הסיבות לכך היא בגלל שאותם הורמונים שממריצים את התכווצויות הרחם יכולים גם לעורר ולשבש את פעילות המעיים בדרכים שונות.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

השינויים ההורמונליים שמשבשים את מערכת העיכול

עצירות לפני המחזור יכולה להיות תוצאה של עלייה בהורמון הפרוגסטרון, שמתחיל לעלות בזמן שבין הביוץ ועד קבלת הווסת. פרוגסטרון יכול לגרום להאטה של תהליך העיכול ולעצירות.

השינוי ההורמונלי עלול גם להוביל לתוצאה ההפוכה בעת המחזור. רגע לפני תחילת המחזור התאים המרכיבים את רירית הרחם מתחילים לייצר יותר פרוסטגלנדינים, כימיקלים שממריצים את השרירים ברחם כדי לעזור לו להתכווץ ולהשיל את רירית הרחם שלו מדי חודש. אם הגוף מייצר יותר פרוסטגלנדינים ממה שהוא צריך, הם יכנסו למחזור הדם וישפיעו גם על שרירים אחרים בגוף כמו למשל על המעיים, התוצאה היא יותר קקי. במקרים מסוימים עודף פרוסטגלנדינים יכול גם לגרום לשלשול.

מצבים בריאותיים מסוימים כמו אנדומטריוזיס, מחלת קרוהן, תסמונת המעי הרגיז או קוליטיס כיבית, יכולים להחריף במהלך המחזור ולהוביל גם לשינויים בפעילות המעיים. למשל מחלת קרוהן שעלולה לגרום לעתים קרובות לשלשול עלולה להחמיר את המצב בזמן המחזור עקב שחרור הפרוסטגלנדינים בגוף.

אישה בשירותים קוראת עיתון (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תתרכזו במה שיש באסלה, זה קריטי לבריאותכם | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

יציאות כואבות בזמן המחזור

מצב בריאותי כמו אנדומטריוזיס עלול להוביל גם ליציאות כואבות בזמן המחזור. אנדומטריוזיס היא מחלה שבה רקמת רירית הרחם שצומחת בדרך כלל בתוך הרחם צומחת מחוץ לרחם. רקמה זו יכולה להיצמד למעיים מה שמוביל לתסמינים מטרידים במערכת העיכול כמו שלשול, עצירות, כאבי בטן או נפיחות.

איך להתמודד עם השינויים במעיים?

הצעד החשוב ביותר הוא לזהות את ההתנהלות של הגוף בזמן המחזור ולבצע שינויים כדי למזער תסמינים בעייתיים במערכת העיכול. לדוגמה, אם יש נטייה במהלך המחזור לשלשול מומלץ בתקופה הזו להמעיט בצריכת הקפה במיוחד למי שיודעת שצריכת קפה מגבירה אצלה את היציאות.

עוד התנהלויות להתמודדות עם עצירות יכולות לכלול הקפדה של אכילת סיבים כמו פירות, ירקות, לחם מדגנים מלאים ושיבולת שועל, פעילות ותנועה גופנית שמסייעת להגביר את פעילות השרירים במעיים וכמובן לא להחזיק את הקקי בגוף זמן מיותר. הטריק שמסייע לזרז את היציאות