מהרגע שאנחנו נולדים, מפמפמים לנו את חשיבות השינה. תינוק גדל ומתפתח בזמן שינה ובבגרותו - שינה שומרת על שפיותו, כמו גם על בריאותו ותפקודו ושנ"צ מאריך את חייו. השאלה היא האם יש דרך נכונה לישון? האם ישנה תנוחה מועדפת שעושה עמנו חסד? 

"אין דבר כזה תנוחת שינה אחת שהיא טובה יותר משינה אחרת", מפתיע אותנו תומר תירוש, פיזיותרפיסט ומנהל המרכז הרפואי תירוש פיזיותרפיה וספורט. "מה שחשוב בשינה זה להצליח לייצר שינה רגועה ושלווה לאורך זמן. במהלך השינה אנחנו ממילא זזים ומשנים את התנוחה שלנו ואנחנו משנים עשרות פעמים את תנוחת השינה שלנו מהגב, לבטן ובין הצדדים". אז איך משיגים שינה איכותית ומיטיבה ואילו תנוחות יסייעו לכם במצבים מסויימים? הדבר תלוי כאמור בכם ובנסיבות חייכם. הנה כמה נקודות שכדאי להתעכב עליהן. 

  1. סובלים מגב תחתון? שכבו על הצד עם ברכיים מכופפות

    ישנן סיבות שונות לכאבי גב, כמו חולשה של השרירים, בעיות יציבה, פריצות דיסק או כתוצאה מפעילות ספורטיבית, ואנשים שסובלים מכאבי גב, מתקשים לעתים להירדם ולישון כראוי. "מי שסובל מכאבי גב התחתון יגלה שהתנוחה הכי נוחה לו היא שכיבה על הצד עם ברכיים מכופפות וכרית בין הרגליים, כאשר אין חשיבות לגבי שינה על צד מסוים", טוען תירוש.
  2. הכתף כואבת? הימנעו משכיבה על הצד

    כאב בכתף עלול להיגרם כתוצאה משכיבה ממושכת על הצד, כמו גם כשיש איזו שהיא פתולוגיה כמו כתף קפואה, קרע קודם שקיים בשרירי הכתף או בגידים. תירוש ממליץ לסובלים מכאבים בכתפיים לישון על הגב או על הבטן, או על הצד שבו הכתף אינה כואבת.

  3. דום נשימה בשינה? שכיבה על הגב עם הגבהה

    דום נשימה בשינה היא תופעה שפוקדת 5-6% מהאוכלוסיה והיא פוגמת באיכות חייהם של הסובלים ממנה. מדובר בהפסקת נשימה בזמן השינה או ירידה בקצב הנשימה, דבר שעלול לפגום באיכות השינה בצורה משמעותית. אנשים שסובלים מדום נשימה בשינה מתעוררים פעמים רבות במהלך שנתם, ועלולים לסבול מדיכאון, מהפרעות ריכוז, לתחושת מחנק ולכאבי ראש.
    "בדר"כ אנשים עם השמנה סובלים מהתופעה הזו יותר ולאנשים כאלו מומלץ לישון יותר על הגב עם הגבהה לאזור הראש והשכמות", ממליץ תומר.
  4. צרבת? הימנעו מאכילה בסמוך לשינה

    צרבת היא אחת מההפרעות שניתן לסבול מהן בשינה והיא קשורה בעיקר לתזונה שלנו ולאכילת מאכלים חומציים. אז אמנם אין תנוחת שינה שגורמת לצרבת, אך מומלץ להימנע מאכילה בסמוך לשינה, ובעיקר ממאכלים חריפים, פיקנטיים, מתובלים ומטוגנים לפני השינה, שעלולים לגרום לצרבת. 

  5. בהיריון? היעזרו בכרית בין הרגליים

    נשים בהיריון נוטות לסבול יותר משינה לקויה ומכאבים שונים בעמוד השדרה, כתוצאה מהשינויים שבגופן, נשים רבות אף נעזרות בכרית הנקה שתומכת בגב ובשדרה. "בדר"כ נוח יותר לנשים בהיריון להירדם או על הגב או על הצד, כאשר עדיף להירדם על הצד עם ברכיים מכופפות כדי להוריד את העומס מהגב התחתון", מסביר תירוש.
  6. סובלים מכאבי צוואר? ותרו על שינה על הבטן

    כאבי צוואר קשורים לעתים למזגנים, לתנוחת עבודה לא נכונה, לכאבים ספורטיביים או לשינה עם כרית שאינה מתאימה. "בדר"כ מי שסובל מכאבי צוואר, לא ירגיש בנוח בשינה על הבטן. מומלץ להניח כרית אורטופדית מתחת לצוואר ולהירדם על הגב". כך ממליץ תירוש ומוסיף כי כדאי להימנע מהירדמות על ספת הטלוויזיה, שם תזכו לשינה הרבה פחות איכותית.

  7. נחירות: רק לא על הגב

    נחירות הן תופעה מטרידה ומעיקה, אבל בעיקר למי שמנסה להירדם לצדכם. אחת הסיבות הנפוצות לנחירות היא השמנה, כך מסביר תירוש ומוסיף כי לאנשים שסובלים מנחירות מומלץ להימנע משינה על הגב.