כולם חושבים ששינה זה ממש טוב לבריאות - משחר ילדותנו מעודדים אותנו להרבות בשעות שינה על מנת שנגדל ונתפתח באופן תקין, כשאנו חולים, חלשים או סתם עצבניים, אומרים לנו שהשינה היא למעשה התרופה הטובה ביותר, וגם כמבוגרים – אנחנו תמיד חושבים שחסרות לנו שעות שינה. מחקר אוסטרלי חדש קורא תיגר על הסברה הזו ומגלה כי יותר מדי שינה זה בעצם ממש לא טוב לנו, בייחוד כאשר היא משולבת עם ישיבה ממושכת וחוסר פעילות גופנית.

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מומחים כבר הזהירו בעבר כי אנשים שנוהגים להעביר את רוב חייהם בישיבה (ובואו נודה, זה מה שרובנו עושים) סיכוייהם למות מוקדם גבוהים פי ארבעה. המחקר החדש, שנערך באוניברסיטת סידני, החליט לשלב את שני הגורמים ולבדוק את השפעותיהם על מצב הבריאות שלנו. התוצאות? לא אופטימיות במיוחד. לפי המחקר, מעל תשע שעות שינה בלילה, בשילוב עם ישיבה ממושכת במהלך היום וחוסר פעילות גופנית, זו כמות המזיקה לבריאות ושקולה לעישון ושתיית אלכוהול.

מי שעומד מאחורי המחקר הוא ד"ר מלודי דינג, מאוניברסיטת סידני, שסיפר לדיילי מייל: "המחקר שלנו מראה שאנחנו צריכים להתייחס להרגלים הללו באותה רצינות כפי שאנו מתייחסים לגורמי סיכון אחרים כמו צריכת אלכוהול, עישון או הרגלי אכילה לא בריאים".

ד"ר דינג וצוות החוקרים בחנו את הרגלי הבריאות של מעל 230,000 משתתפים, במחקר בנושא הבריאות וההתבגרות המקיף ביותר שנעשה באוסטרליה עד כה, המכונה "מחקר 45 ומעלה". במחקר נותחו התנהגויות ואורחות חיים הידועות כמגבירות את הסיכון למחלות כמו עישון, צריכת אלכוהול מוגברת, תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית. להתנהגויות הללו הוסיפו פרמטרים כמו ישיבה ממושכת ועודף או חוסר בשינה.

עוד ב-mako בריאות:
>> אוכלים ללא גלוטן בשביל לרדת במשקל? יצאתם פראיירים
>> למה זה כל כך מגרד? 7 סיבות לגירוד שם למטה
>> הפרעות אכילה: האם נמצא הטיפול היעיל ביותר?

במחקר נבחנו שילובים שונים של גורמי הסיכון על מנת לקבוע לאיזו מהקבוצות יש סיכוי טוב יותר להגדיל את הסיכון למוות בטרם עת. הממצאים הראו כי שינה עודפת, ישיבה ממושכת וחוסר פעילות גופנית הם שלישייה קטלנית במיוחד.

אשת עסקים עייפה (צילום: Darkcloud, Istock)
עודף שעות שינה, ישיבה מרובה וחוסר בפעילות גופנית. שלישייה קטלנית | צילום: Darkcloud, Istock

"אין במחקר הזה פריצת דרך מדעית או חידוש משמעותי מעבר לניתוח הסטטיסטי", אומר עמית גרין, פסיכולוג במכון לרפאות שינה אסותא. "הרמב"ם, שמעבר להיותו פילוסוף היה גם רופא, קבע לפני שנים רבות כי מומלץ לשעון 8 שעות בלילה. מחקרים בשנים האחרונות מצאו כי שינה מועטה או מרובה אינה בריאה וגורמת לתחלואה מוגברת".

גם פחות מ-7 שעות שינה זה לא טוב

גרין מדגיש כי לאדם מבוגר מומלץ לישון בין 7-8 שעות בלילה בממוצע ומוסיף: "ישנה חשיבות גם לתזמון השינה, הפזיולוגיה של בני האדם היא להיות ערים ביום ולישון בלילה. קיימות הפרעות שינה רבות היכולות לפגוע במשך וביעילות השינה ולכן יש חשיבות באבחון והתאמת טיפול במידת הצורך. במידה ואדם מרגיש כי שנתו אינה טובה והוא עייף וישנוני במהלך היום מומלץ לפנות לרופא המשפחה ולבקש הפניה לבדיקה במכון שינה". 

יחד עם זאת, חשוב לציין גם את הצד השני של המשוואה: במחקר נמצא כי גם חוסר שינה - פחות משבע שעות בלילה - מגביר את הסיכון למוות מוקדם פי ארבעה, בייחוד אם זה נעשה בשילוב עם עישון וצריכת אלכוהול גבוהה. שילובים לא בריאים אחרים כוללים חוסר פעילות גופנית ועודף שינה, חוסר פעילות גופנית וישיבה ממושכת, עישון וצריכת אלכוהול גבוהה.

אחד החוקרים, פרופסור אדריאן באומן אמר לדיילי מייל: "המסר שרופאים וחוקרים אחרים צריכים לקחת לתשומת לבם מהמחקר הזה הוא שאם הם רוצים ליצור תוכניות לבריאות הציבור שיפחיתו את הנטל על מערכת הבריאות ואת ההשלכות הכלכליות והבריאותיות של סגנון החיים המודרני, צריך להתמקד במספר גורמי סיכון משולבים ולא בבידודם". באומן הוסיף וציין כי מחלות שאינן מדבקות כמו מחלות לב, סוכרת וסרטן ממיתות בזמנים אלו מעל 38 מיליון בני אדם ברחבי העולם. מחלות אלו גורמות בבירור ליותר מקרי מוות מאשר מחלות זיהומיות. "הבנה טובה יותר של שילוב גורמי הסיכון המהווים את האיום הגדול ביותר, תנחה אותנו כיצד להפנות את המשאבים המצומצמים שלנו על מנת לטפל בבעיה הבינלאומית הזו," הוסיף באומן. 

>> קליפה של איזה פרי כדאי לכן לאכול כשאתן במחזור?