למי מאיתנו לא אמרו לאכול גזר, לא להסתכל לשמש ולהיזהר לא לפזול. אלו הם רק חלק מהמיתוסים שעליהם רובנו גדלנו. האם הם נכונים או שמא אגדות אורבניות? פרופ' ענת לבנשטיין, מנהלת מערך העיניים בביה"ח באיכילוב ויו"ר איגוד רופאי העיניים בישראל מנפצת את המיתוסים הגדולים של העיניים וגם מספרת לנו איך הקורונה השפיעה על העיניים שלנו

  1. האם גזר באמת משפר את הראייה?

    לא נכון. המיתוס הראשון ואולי המפורסם ביותר הוא תרומתה של אכילת גזר למען שיפור הראייה. כמו כל מיתוס שהשתרש עם השנים היו שהצדיקו אותו ודאגו להעביר אותו "מאב לבן". למרות שהגזר כשלעצמו בריא -  זה הזמן לומר כי מדובר באגדה אורבנית בלבד. הגזר אומנם עשיר בוויטמין A שחיוני לראייה אך הוא מתפרק בגוף ובאופן שלא משפיע על הראייה. עם זאת חשוב לציין כי, תזונה בריאה חשובה כחלק מבריאות כללית של הגוף כמו גם פעילות גופנית מתונה תכופה.
  2. האם משקפי שמש שומרים על הראייה?

    לא נכון. זהו מיתוס שיחסוך לכם גם כסף, אז שימו לב לזה: גם אם תרכשו את משקפי השמש הכי יוקרתיים - אלו לא יבטיחו לכם שמירה על הראייה. משקפי השמש לא נמצאו יעלים מבחינה מחקרית אך לא נמצאו כפוגעים בראייה. בנוסף השימוש במשקפי שמש איננו מחליף את הצורך בבדיקות שגרתיות או בטיפולים נחוצים בייחוד בגיל הינקות, הילדות ובבגרות מעל גיל 44.

  3. האם מבט ישיר לאור בוהק פוגע בראיה?

    נכון. כאשר מביטים באופן ישיר לאור חזק ובוהק יכולה להיווצר פגיעה בראייה באופן זמני. מצב של נזק בלתי הפיך יכול לקרות כאשר מביטים באופן ישיר לאור השמש, לכן מומלץ להימנע מכך.
  4. האם אסור לקרוא או להיות בטלפון בחושך?

    לא נכון. גם אתם משתמשים בטלפון בחושך? אם יש לכם רגשות אשם, כי אמרו לכם שזה לא בריא לעיניים תדעו שזהו מיתוס. מחקרים שבדקו את העניין גילו שאין כל קשר בין קריאה בחושך לבין נזק לראייה. הקריאה בחושך כן יכולה לגרום לכם להתעייף מהר יותר, אך לא נמצאה כגורם משפיע על הראייה. כמובן שאנחנו ממליצים לכולם לא להשתמש בטלפון לפני השינה, במיטה צריך לישון.
  5. אם פוזלים בכוונה - העיניים יכולות להיתקע?

    לא נכון. בפועל זהו מיתוס לא אפשרי, פעולת הפזילה היא הזזת שרירי העין, כך שגם אם נביא בכוונה תחילה את העיניים למצב פזילה, לא נוכל ליצור מצב בלתי הפיך. בנוסף מבלי שנשים לב, רובנו פוזלים כאשר אנחנו מסתכלים על משהו קרוב מאוד.

  6. האם צפייה ממושכת במסכים פוגעת בראייה?

    נכון. אומנם לא נמצאה פגיעה ממשית בראייה כאשר צופים באופן ממושך במסכים, אך כן הוכח כי בקרב ילדים צפייה ממושכת במסכים יכולה לפגוע בקוצר הראייה ובקרב מבוגרים היא עלולה לגרום להחמרה ביובש בגלגל העין. 
  7. מה הקשר בין הקורונה לראייה שלנו?

    את הנזק שעשתה הקורונה ניתן לראות גם בתחום רפואת העיניים. איגוד רופאי העיניים בישראל בשיתוף עמותת "לראות" ערך סקר שמצא, כי אנשים בתקופת הקורונה לא פנו לבדיקות ראייה למרות שחוו ירידה בראייה, יחד עם זאת אנשים בטיפולים כרוניים פספסו טיפולים ובדיקות סקר לא בוצעו בקרב קבוצות סיכון כמו ילדים, חולי סכרת ומבוגרים. עוד עלה בסקר, כי בעקבות שעות הצפייה של הילדים במסכים כמו הלימודים בזום, אחוז הנזק בקוצר הראייה עלה משמעותית.
  8. אין הבדל בין משקפי שמש ממותגים לחיקוי מסין

    נכון ולא נכון. מה שקובע באיכות המשקפיים וההגנה ען העיניים הוא תו לבדיקת איכות העדשה שמבטיח הגנה של 100% בקרינת UV . את התו תוכלו למצוא במדבקה או בתווית על המשקפיים, לכן בפעם הבאה שאתם רוכשים משקפי שמש, בין אם הם זולים או ממותגים, קחו בחשבון שאת ההבטחה להגנה מקרינה תקבלו ממותג.