עשרות אלפי ישראלים עוברים ניתוח לייזר להסרת משקפיים מדי שנה, נתון שמסביר את העובדה כי ניתוח הלייזר הפך לניתוח העיניים השני בשכיחותו בישראל (לאחר ניתוח הקטרקט). למעשה, מדינת ישראל נחשבת לאחת המדינות המובילות בעולם בתחום ניתוחי הלייזר להסרת משקפיים, הן בזכות הרמה המקצועית של הניתוחים והן בזכות איכות הרופאים העוסקים בתחום.

ד"ר אליה לוינגר, מנהל שירות הקטרקט בבית החולים 'איכילוב' ורופא בכיר ברשת 'עיניים' ובמרכז הרפואי הרב תחומי 'עתידים מדיקל סנטר', מומחה קרנית, ניתוחים להסרת משקפיים ומחלות חיצוניות של העין, מסביר את העלייה הדרמטית בשיעור מנותחי הלייזר בעשור האחרון: "ראינו פריצת דרך משמעותית במכשירים להסרת משקפיים, שנהיו מדויקים יותר ומהירים מאוד. אנו רואים את ההשפעה של ההתקדמות הטכנולוגית הן בתוצאות הניתוחיות והן באורכו של הניתוח, שהתקצר באופן דרסטי ונמשך כיום כ-10-15 דקות בלבד, בהרדמה מקומית עם טיפות. אלה, הפכו את ניתוחי הלייזר ליותר ויותר פופולריים ומקובלים".

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

החל מאיזה גיל ניתן לעבור ניתוח לייזר?

"לרוב הגיל המינימלי הוא גיל 18 ואנו משתדלים לא לנתח לפני כן. מעבר לכך, גם מעל לגיל 18, חשוב לוודא שהמספר יציב בשנה האחרונה. כלומר, לא ייתכן שמטופל יגיע לניתוח לייזר חודש בלבד לאחר שהחל להרכיב משקפיים. לכן, לפני כל ניתוח אנו מבצעים בדיקות מדוקדקות".

מיהם המטופלים שמבקשים לעבור ניתוח להסרת משקפיים?

"אנו רואים מטופלים מכל חלקי האוכלוסייה, אולם ניתן להצביע על שלוש קבוצות עיקריות של מטופלים: הקבוצה הראשונה כוללת אנשים שמעוניינים לשפר את איכות החיים שלהם ורואים במשקפיים מגבלה. חלקם אומרים שהמשקפיים מפריעים להם מבחינה אסתטית, למשל כי הם רואים את קצה המסגרת וזה מפריע להם, ואילו אחרים מספרים שהמשקפיים מגבילים אותם במהלך פעילויות ספורטיביות.

"הקבוצה השנייה, כוללת אנשים שמרכיבים עדשות מגע לאורך זמן ולא מסוגלים להמשיך בכך, אולם גם לא מעוניינים לחזור להרכיב משקפיים. למעשה, כמעט ולא מדברים על תופעות הלוואי של עדשות המגע, אבל חשוב לדעת שלא מדובר בדבר תמים - עדשות מגדילות את הסיכון לזיהומים בקרנית, עלולות לגרום לצמיחה לא תקינה של כלי דם בקרנית ואף להביא ליובש משמעותי בעיניים. בכל שבוע אנו רואים אנשים שמתאשפזים על רקע זיהומים בגלל עדשות.

קבוצת המטופלים השלישית כוללת מטופלים צעירים, בני 18 עד 21. הצעירים מבניהם מעוניינים להסיר את המשקפיים לקראת הגיוס כדי לשפר את הפרופיל הצבאי ולהתגייס ליחידות עילית, ואילו האחרים אלה הם חבר'ה משוחררים לפני הטיול הגדול, שמעדיפים לטייל בלי הסרבול של המשקפיים".

כיצד ניתוחי לייזר משפרים את הראייה?

"בניתוח לייזר, אנו בעצם משנים את הקמירות של הקרנית, בעזרת ליטוש ע"י קרן הלייזר. כך, למעשה, אנו משנים את  המבנה של הקרנית ולמטופל אין עוד צורך במשקפיים".

ניתוח לייזר עיניים (צילום: shutterstock)
צילום: shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> פן או מחליק: מה הורס את השיער יותר?
>> מסירה איפור עם מגבונים? תפסיקי מיד
>> גילת אנקורי: "אמרתי לרופאה שלא אמשיך לחיות ככה"

באילו טכניקות רפואיות משתמשים בניתוחי לייזר?

"קיימות שתי טכניקות רפואיות עיקריות שאנו משתמשים בהן. בשתיהן התוצאה הסופית ותופעות הלוואי דומות. הטכניקה הראשונה היא ניתוח על משטח העין, שנקרא גם 'ניתוח ליטוש הקרנית'. היתרון המרכזי בטכניקה הוא החיסכון בעובי הקרנית, ולכן אנו מציעים אותה לאנשים בעלי קרניות דקות ו/או מספרים גבוהים. החיסרון בטכניקה הזו, היא שזמן ההחלמה ארוך יותר והמטופל סובל מעט יותר מכאבים, מצריבה בעיניים, מדמעת ומרגישות לאור.

"הטכניקה השנייה הנקראת שיטת האינטראלאסיק, בה אנו בעצם מייצרים מתלה של קרנית( שכבה דקה ביותר שלה) בעזרת חיתוך באמצעות לייזר.לאחר יצירת מתלה הקרנית המנתח מרים אותו ומבצע בשלב השני את התיקון האופטי.  יתרונותיה של הטכניקה הזו זמן החלמה קצר בהרבה - הכאבים נמשכים עד כשש שעות ממועד הניתוח, והחלמה מלאה אורכת יום עד יום וחצי. אנו מלטשים את הקרנית ומשנים את מבנה הקרנית כדי להגיע לראייה אופטימלית, לעיתים תהייה חזרה של המספר ואף הופעה של צילינדר. בכל אופן, הסיכוי לחזרת המספר קיים בשתי הטכניקות, ולרוב ניתן לבצע תיקון מספר שנים לאחר הניתוח".

לאילו סוגי מטופלים מתאימות הטכניקות הרפואיות השונות?

"למטופלים הסובלים מקוצר ראייה ואנשים בעלי מספרי מינוס, שתי השיטות יעילות וטובות באותה מידה. ישנה קבוצת מסוימת של אנשים שלא רואים טוב לא מרחוק ולא מקרוב, אנשים בעלי מספרי פלוס, ולהם עדיפה טכניקת יצירת המתלה, קרי הטכניקה השנייה, מפני שבשיטה זו היציבות של המספר לאחר הניתוח גדולה יותר".

מה לגבי מטופלים בעלי צילינדר?

"בזכות ההתקדמות הטכנולוגית, טיפולי לייזר יכולים להתמודד גם עם צילינדר. למעשה, גם אנשים בעלי צילינדרים גבוהים מאוד, בין 3 ל-5 צילינדר, עוברים ניתוחי לייזר בהצלחה. רמת הדיוק של הטיפול גבוהה מאוד, והתוצאות מוצלחות".

אילו מטופלים אינם מתאימים לניתוח לייזר להסרת משקפיים?

"כ-30% מהמטופלים אינם מתאימים לניתוח עקב בעיה כלשהי בעין. לאורך השנים, למדנו כיצד להימנע מלנתח אנשים שאינם מתאימים לניתוחי לייזר, כשהמצב השכיח ביותר הוא מצב של קרטוקונוס. כמו כן, ישנם מטופלים הסובלים ממספרים גבוהים מאוד,   מינוס 10 או פלוס 10, וגם הם בדרך כלל אינם יכולים לעבור ניתוח. עבורם, ישנה אופציה טיפולית אחרת - השתלת עדשה תוך עינית".