העין הוא האיבר הפגיע ביותר לשינויים אטמוספריים וסביבתיים. באופן טבעי עיניים בנויות כדי להגן על עצמן מפני עצמים זרים כגון אבק, רוח ואור בהיר מאוד, אך לצורך הראייה הן צריכות להישאר פתוחות. חשיפה כרונית למזהמים רעילים דרך האוויר והמים פוגעת בעין, מגירוי קל ועד דימום ברשתית. מקלחת במים מזוהמים בכימיקלים עלולה לפגוע בבריאות העיניים ובראייה לאט ולאורך זמן. גם חשיפה למקורות הצפת אור, התחממות כדור הארץ, אינפרא אדום וקרינת UV פוגעת בראייה שלנו.

גורמים סביבתיים כמו מזהמים, גזים רעילים וכימיקלים, חיידקים, עישון, לחות משתנה ושינויים בטמפרטורה משפיעים על חלקי העיניים השונים כמו קרנית, לחמית ועוד ואלה עלולים להוביל לבעיות עיניים קשות כמו קטרקט, דלקת הלחמית, גלאוקומה ועין יבשה.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מהי קרינה אולטרה סגולה?

רובנו מכירים מושגים שקשורים במשבר האקלים המככבים בכותרות בכלי התקשורת, ובמיוחד בחודשים האחרונים, אך מרביתנו לא מודעים להשפעה הישירה שיש להם על בריאות העיניים שלנו. ניקח לדוגמא, את המושג המוכר של דלדול האוזון עקב הגברת גזי החממה. דלדול זה מוביל לעלייה בחשיפה לקרינה אולטרה סגולה (UVR), אשר יכולה להיות בעלת השפעות חמורות על העיניים שלנו. 

בדו"ח של ארגון הבריאות העולמי משנת 2003 שעסק בשינויי אקלים ובריאות האדם נטען כי קרינת אולטרה סגולה מוגברת יכולה להוביל לנגעים בעיניים, כגון קטרקט, כוויות שמש בעין שיוצרות עיוורון, פטריגיום (צמיחה של הקרום הרירי), דלקת בקרנית ובלחמית העין, צריבה סולארית ברשתית, ניוון מקולרי ומספר מצבים חמורים ביותר.

ד"ר דוד ישראלי, מומחה ומנתח עיניים בכיר ברשת המרכזים הרפואיים 'עיניים' מקבוצת דנאל ובביה"ח 'כרמל', סוקר את ההשפעות שיש לגורמים סביבתיים על בריאות העיניים שלנו:

הזדקנות מוקדמת של העין

חשיפה מוגברת לקרינה אולטרה סגולה יכולה לגרום להזדקנות מוקדמת של העדשה הטבעית של העין. זה נפוץ בעיקר באוכלוסיות שחיות קרוב לקו המשווה, שם השמש חזקה יותר באופן טבעי. יתר על כן, נזק הקשור לחשיפה זו, יכול להשפיע לא רק על גלגל העין עצמו, אלא גם על עור העפעף. שינויים אלה יכולים לכלול אדמומיות של העור, ייצור רקמות מתות, נגעים וגידולים.

שינויי האקלים משפיעים גם על זרימה בריאה של חמצן לעיניים שלנו, החיונית לשמירה על ראייה טובה. מי שמרכיב עדשות מגע, לרוב כבר יודע זאת, שהסרת עדשות המגע לפני השינה חיונית כדי לתת לעיניים "לנשום". באופן דומה, הוכח שטייסים המבלים בגובה רב שם לחץ החמצן נמוך, הפחיתו את יכולת ראיית הלילה והצבע שלהם, מכיוון שחמצן חיוני להפעלת קולטני הצילום שלנו.

השפעת החמצן על בריאות העיניים נחקרה גם בבעלי חיים ימיים. במחקר שנערך במשך 50 שנה והסתיים ב-2010, הוכח שרמות החמצן ירדו במי הים ב-2%, מה שהשפיע על חילוף החומרים של בעלי החיים, כולל ראייתם. עבור בעלי חיים שכבר חיים בחושך יחסי, ירידה בראייה עלולה להיות בעייתית, להשפיע על התנהגותם ולגרום למומים מולדים, והשפעות אלו עלולות לשבש את המערכת האקולוגית כולה.

מים מזוהמים וההשפעה על עיוורון

שינויי אקלים יכולים גם להשפיע לרעה על איכות המים שלנו ועל זמינות אספקת מים נקיים. אזורים בעולם שכבר סובלים מאיכות מים ירודה יושפעו עוד יותר וזה יכול להשפיע ישירות גם על העיניים שלהם. לדוגמה, טרכומה (הגורם המוביל לעיוורון כתוצאה מזיהום חיידקי) מתפשט בקלות רבה בקהילות עם גישה מועטה למים נקיים. מים מלוכלכים ומזוהמים הם גם כר גידול למחוללי חרקים הקשורים למים המעבירים מחלות כמו אונקוצ'רציאזיס - מחלה טפילית שעלולה להוביל גם לעיוורון. מים הכרחיים עבור שתייה, בישול, היגיינה בסיסית וניקיון וגישה לאספקת מים ​​מזוהמים עלולה להזיק להיבטים שונים של בריאות האדם.

משבר האקלים (צילום: David McNew, Greenpeace)
שינויי טמפרטורה קיצוניים | צילום: David McNew, Greenpeace

יובש בעיניים

בעיות האקלים עלולות לגרום לדפוסי מזג אוויר לא יציבים, כמו גם לעליות וירידות בטמפרטורות האופייניות, כפי שאנו כבר חווים, אפילו בישראל. באותם אזורים שבהם הטמפרטורות עולות, נוכל לראות עלייה בתסמינים אצל אנשים הנוטים ליובש בעיניים. עליות אלו בטמפרטורה עלולות גם לגרום לעלייה בשריפות יער אם האוויר יבש מספיק ועשן משריפות עלול לגרום לגירוי בעיניים (במיוחד בקרב מרכיבי עדשות מגע ואלה הסובלים מאלרגיות).

יתרה מכך, חשיפה לזיהום אוויר הקשור לתעבורה פירושה שאנו נחשפים באופן קבוע לחנקן דו חמצני ופחמן חד חמצני בסביבה, מה שעלול להוביל לסיכון מוגבר בניוון מקולרי הקשור לגיל, כך עלה ממחקר בן 11 שנים של כמעט 40,000 תושבי טייוואן. ניוון זה גורם לאובדן חמור ולעיתים קבוע של ראייה מרכזית, בדרך כלל אצל אנשים בני 60 ומעלה.