לכולנו יש זיכרון ילדות של אדם מבוגר, נגיד סבתא או סבא, כשהם מחליפים משקפיים בתדירות גבוהה - לעיתים המשקפיים תלויים להם עם שרוך על הצוואר או מונחים על המצח בעוד הם מרכיבים זוג אחר ומחליפים ביניהם כל הזמן, אבל איך אומרים? זיכרונות לחוד ומציאות לחוד.

הדינאמיות של היום כבר לא מאפשרת לנו את הפריווילגיה של החלפת זוגות משקפיים לכל פעולה או צורך, בטח לא מאז שנכנסו לחיינו הסמארטפון והטאבלט ולא השאירו לנו יותר מ-5 דקות סבלנות לפני שאנחנו בודקים את המייל או הווטסאפ.

"בימינו אנשים מחפשים נוחות ואיכות חיים", משתפת האופטומטריסטית אורנה גורן, אופטומטריסטית מוסמכת ובעלים באופטיקה שמואלי ברמת אביב – מרשת מכבי ממבט ראשון. "אנשים רגילים לחיים אינטנסיביים, אנחנו עוסקים תכופות בסמארטפון, צופים במסכים ולאנשים שהגיעו לשלב זוקן הראיה (פרסביופיה) זה הופך להיות בעייתי. המולטיפוקל הוא פתרון יעיל ונוח עבורם בצורה כזאת שמשפרת את איכות החיים שלהם".

רובנו שומעים את המושג "מולטיפוקל" די הרבה ונחשפים אליו לא מעט, בפרסומות או בשיחות עם חברים וקרובים, אבל לא כולם יודעים בדיוק על מה מדובר.

אז מה זה בעצם מולטיפוקל?

"התרגום המילולי של מולטיפוקל הוא עדשה רב מוקדית", מסבירה גורן, "מולטי בלועזית זה הרבה, פוקל זה פוקוס או מוקד. בניגוד לעדשה חד מוקדית, בעדשת המולטיפוקל קיימים מספר מוקדים של מרשמים שונים והכוח של עדשת המולטיפוקל משתנה מנקודה לנקודה על פני העדשה".

כל אחד צריך מולטיפוקל?

"ממש לא", ממהרת גורן להשיב, "עדשות המולטיפוקל נועדו לאנשים בסביבות גיל 45 שהגיעו למצב של פרסביופיה, זוקן ראייה. בעשור החמישי לחיינו העין מאבדת בהדרגה את היכולת שלה למקד את המבט לאובייקט קרוב, כך שבדרך כלל אנשים שמגיעים לגיל זה זקוקים למשקפיים לקריאה מקרוב".

גורן מוסיפה ומסייגת: "לא כל אחד שמגיע לגיל הזה רוצה להתחיל להרכיב מוליטיפוקל, אם אין קושי בראייה מרחוק, אפשר להסתפק במשקפי קריאה מתאימים".

איפה מתחילה הבעיה? "כשלאותם אנשים יש גם קושי בראייה מרחוק מגיל צעיר יותר, כך שיש להם שני מרשמים שונים למשקפי מרחק ומשקפי קריאה, ובשל כך הם זקוקים לשני זוגות משקפיים שיאפשרו להם להתמקד באובייקטים במרחקים שונים" מסבירה גורן. "קושי נוסף הוא של אנשים שזקוקים למשקפי קריאה ורואים טוב למרחק אולם בעבודתם הם זקוקים לשני הטווחים במקביל ולא סביר ונח שירכיבו ויסירו כל הזמן את משקפי הקריאה שלהם".

"עדשות המולטיפוקל עוזרות לנו לשלב את המרשמים השונים לטווחים השונים בעדשה אחת", מתארת גורן, "בחלק העליון של העדשה אנחנו מתאימים את המרשם לראייה מרחוק, ובאופן הדרגתי אופי העדשה משתנה כלפי מטה כך שבחלק האמצעי קיים מרשם לטווח ביניים, כגון טווח המחשב או לוח שעונים ברכב ובחלק התחתון אנחנו מתאימים את המרשם לראייה מקרוב. בצורה כזאת ההתנהלות ביום יום פחות מסורבלת. אין הגיון בלהרכיב כמה זוגות משקפיים או להחליף תכופות משקפיים לטווחים שונים".

מולטיפוקל (צילום: By Nomad Soul, shutterstock)
התנהלות פחות מסורבלת | צילום: By Nomad Soul, shutterstock

התאמת מולטיפוקל לאורח החיים האישי

בימינו, משקפי מולטיפוקל הם שם נרדף לאיכות חיים ולנוחות. "הסמארטפון מהווה אצל אנשים רבים כלי עבודה של ממש ואנחנו מרבים לקרוא באופן תכוף חדשות או לבדוק את תיבת המייל. אנחנו כבר לא מדברים על תדירות התחלופה שהייתה בעבר כשאדם נזקק למשקפיים לראייה מקרוב רק כשהוא התיישב לקרוא ספר. זה לא הגיוני להחליף משקפיים כל רגע כשאתה משנה את טווח ההתעסקות מטווח רחוק לטווח של 30-40 ס"מ ולהפך", מתארת גורן.  

למרות שכולנו עמוסים וחיים בקצב חיים דינאמי, עדיין יש שוני בצרכים האופטיים של אנשים שונים. בעדשות מולטיפוקל יש קטגוריות שונות ואפשרות להזמין בהזמנה מותאמת אישית עדשות מותאמות לצרכי היום יום של המטופל. יש אנשים שנזקקים לדגשים יותר ספציפיים ויש לקחת בחשבון פרמטרים אישיים נוספים מעבר לנתוני כושר הראייה.

"כאופטומטריסטית מוסמכת תמיד חשוב לי לברר את צורכי המטופל שמולי על מנת שאדע מה מתאים לאורח החיים שלו", מספרת גורן, "יש אדם שיושב הרבה שעות מול מחשב – במקרה הזה אתאים לו עדשה עם שטח ביניים מורחב. לעומתה יש לנו עדשות עם מבנה מורחב לאזור ראיית המרחק עבור מטופלים שנוהגים שעות ארוכות. בסופו של דבר ההתאמה האישית נובעת מעיסוק הלקוח, תחביבים וסדר היום שלו: עבודה במשרד או בחוץ? רגועה או דינאמית? אפילו חשוב לי לברר כיצד בנויה סביבת שולחן העבודה של המטופל, הגובה שלו וכיצד מונחת על הפנים המסגרת שבחר. אנחנו נדרשים 'לנתח' את הנתונים ולתת את הדגשים הספציפיים לפי הצרכים של המטופל".   

מה לגבי ההסתגלות לעדשות?

רוב המטופלים ובעיקר אלו שמתנסים לראשונה בעדשות מולטיפוקל, יזדקקו לזמן הסתגלות מסוים שמשתנה מאדם לאדם. הצורך נובע מכך שהמח צריך להסתגל למוקדים שונים בזויות מבט שונות. הרוב המוחלט של המטופלים מסתגל לעדשות המולטיפוקל בטווח זמן של ימים בודדים ורוב תופעות ההסתגלות חולפות מעצמן עם השימוש בעדשות. מומלץ לשאול את האופטומטריסט שמתאים לכם את העדשות לגבי אחריות להסתגלות שמגיעה עם העדשות המובילות והמקצועיות בענף.

ומה לגבי המחיר? הרבה אנשים נרתעים מרכישת משקפי מולטיפוקל מהחשש שמדובר במוצר יקר מאוד, אבל מסתבר שהמציאות שונה. ברשת מכבי ממבט ראשון קיים מותג פרטי בשם SKY, המאפשר רכישת עדשות מולטיפוקל איכותיות, בטכנולוגיות מתקדמות ושל מיטב היצרנים במחיר אחיד ואטרקטיבי לחברי מכבי - כך שכל אחד יכול לרכוש לעצמו משקפיים איכותיים שישפרו את איכות חייו.