נתחיל בהסבר קצר על פיגמנט בשם מלנין, זה שנמצא בעיניים ואחראי גם לצבען. המלנין מגן עלינו די טוב מפני אור כחול טבעי עד שהכמות שלו פוחתת משמעותית אחרי גיל 65. אבל, הרבה לפני שאנחנו מגיעים לגיל הזה, מתברר שהמלנין מתקשה להתמודד עם כמות האור הכחול המלאכותי שנוסף לחיינו דרך מסכי הטלפון, הטלוויזיה והמחשב. ושם מתחילה הבעיה.

האופטומטריסט יניב יוסיפוביץ, מאופטיקה "מישקף", עוזר לנו להבין מה ידוע על האור הכחול עד כה ולמה אנשים בלי מרשם למשקפיים צריכים לשקול להרכיב אותם.

מהו אור כחול?

"גל אלקטרומגנטי שנפלט מהשמש, וכן ממוצרים דיגיטליים כמו טלפונים חכמים ומסכים וכן מתאורות פלורסנט, לד וליבון שנמצאות בבית וברחוב. במקומות מסוימים אף הפסיקו להשתמש בתאורה שפולטת אור כחול היות ואנשים שהיו נחשפים לאור ברחוב או בכביש חוו ערנות מתמדת". 

כיצד האור הכחול משפיע על העיניים?

"מחקרים הראו שמנגנוני ההגנה הטבעיים והאנטומים של העיניים אינם מונעים מאור כחול להגיע לרשתית שלנו. מחקרים נוספים אף הראו שחשיפה לאור כחול עלולה להוביל לניוון מקולרי - סיבוך עיניים שכיח אצל מבוגרים".

"חשוב לציין שיחד עם זאת, ישנם מומחים שסותרים את הממצאים ומאמינים שהאור הכחול איננו מזיק לרשתית. בכל מקרה, קשה להבין ולבחון את ההשפעות ארוכות הטווח של האור הכחול היות ומדובר בטכנולוגיות שהן צעירות יחסית".

השפעת האור הכחול על איכות החיים

"חשיפה מוגברת לאור כחול בשעות הערב והלילה עלולה לשבש את השעון הביולוגי ולהביא להפרעות שינה. הסיבה לכך היא שהחשיפה המוגברת לאור הכחול מעכבת את ייצור המלטונין – הורמון שמשפיע על זמן ואיכות השינה שלנו". 

איך מגנים על העיניים מפני האור הכחול?

על פי הנתונים, הסיבה העיקרית לכך שאור כחול הפך לדאגה גוברת בחיינו היא טכנולוגיות ה-LED/LCD שפולטות אור כחול. בשנים האחרונות נעשה ניסיון להגן על העיניים שלנו מפני האור הכחול באמצעות פילטרים מובנים במכשירים אלקטרונים ובמשקפיים לסינון האור המזיק.
"היום רוב הטלפונים החכמים, בין אם הם אנדרואיד או אייפון, מגיעים עם פונקציה מובנית לסינון אור כחול. צריך רק לזכור להפעיל אותה לאחר שרוכשים את הטלפון. גם חלק ממסכי המחשב כוללים פילטרים לסינון אור כחול וכדאי לשים לב אם הם קיימים במסך בעת רכישה".

"רוב משקפי השמש מסננים את קרני השמש המסוכנותUVA  ו-UVB לפי תקן של 400 ננומטר. האור הכחול שמגיע מתאורת הפנים יותר בעייתי מכיוון שבמקומות סגורים אנחנו לא מרכיבים משקפי שמש. כיום ישנן עדשות משקפיים עם מסנן אור כחול שנמצא בתוך חומר הגלם של העדשה או כציפוי חוסם אור כחול והן מומלצות למי שעובד ונמצא מול מסך רוב היום, שזה בערך כולנו. היום ניתן לבקש ציפוי המסנן אור כחול כמעט בכל סוגי העדשות האופטיות".

"עבור מי שאיננו מרכיב משקפיים אופטיים, ישנה אפשרות להיעזר במשקפיים עם עדשות שקופות ללא מרשם, שמיועדות רק להגנה מפני אור כחול. כמה מותגים מובילים, כמו טום פורד, יצרו משקפיים כאלו, אין להם שימוש אופטי של תיקון ראייה, הם מיועדים ליופי ופונקציונליות של סינון אור כחול מזיק".

יניב יוסיפוביץ (צילום: מרוד Nimco design)
צילום: מרוד Nimco design

5 דברים שלא ידעתם על יניב יוסיפוביץ:

  • אנחנו עסק משפחתי שהוקם לפני 38 שנים על ידי ההורים שלי, האבא מיכאל יוסיפוביץ אופטומטריסט גם הוא
  • אני מכיר את העסק המשפחתי מהילדות, לכן החלטתי להמשיך את הדרכה וללמוד את המקצוע
  • אנחנו נותנים שירות לכולם, ילדים ומבוגרים, ומספקים גם מוצרי פרימיום וגם מוצרים במחירים נגישים לכל כיס
  • אם לא הייתי אופטומטריסט הייתי אדריכל
  • הקו המנחה שלי הוא שירות טוב ללקוחות שלנו וגם מתן שירות מקצועי