"עדשות מולטיפוקל הן עדשות שיש להן יותר ממוקד אחד והן בנויות בצורה שמספקת את תיקון הראייה גם לרחוק גם לביניים וגם לקריאה, בלי צורך לעבור בין זוגות משקפיים שונים", מסביר האופטומטריסט ארז אלבז מ-"אופטיקה ארז". העדשות במשקפי מולטיפוקל מאפשרות ראייה חדה ורציפה לכל אורכן, ומתחלקות לשלושה אזורים עיקריים ללא פס הפרדה ביניהם".

מאיזה גיל סביר שאנשים יזדקקו למשקפי מולטיפוקל?

"פעם זה היה סביב גיל 50. היום, בגלל המעבר למסכים דיגיטליים ועבודה מרובה מקרוב, כולל שימוש בסמארטפונים, הצורך מגיע כבר בגילאי ה-40 המוקדמים. לצורך כך, היצרנים השונים פיתחו עדשות משקפיים ייעודיות עבור אלו שרק מתחילים להרכיב מולטיפוקל, במבנה מיוחד המספק עזרה קטנה לראייה מקרוב. לעדשות אלו ישנם מספר שמות מסחריים,  כמו "Antifatigue" של אסילור, "Relax" של שמיר ו-"Digital" של צייס, ועוד. אלו עדשות שמצמצמות את כמות העיוותים לאפס, מאפשרות הסתגלות יותר קלה והן גם עלותן נמוכה יותר בהשוואה למולטיפוקל הקלאסיות".


האם משקפי ביפוקל פחות טובים ממשקפי מולטיפוקל?

"אין כאן עניין של פחות טובים. כיום חשוב לא רק לראות טוב, אלא גם המראה האסתטי. כולם רוצים להיראות ולהרגיש צעירים בכל גיל. למשקפי הביפוקל יש מראה מבגר ולא מעודכן עם פס הפרדה גלוי לעין בעדשה – מה שלא קיים בעדשות מולטיפוקל. בנוסף, ב-15-20 השנים האחרונות גבר הצורך לתיקון הראייה באזור הביניים,  שהוא אזור המחשב שנמצא במרחק של 60-70 סנטימטר מהעיניים, אשר עדשות הביפוקל אינן נותנות מענה לצורך זה". 

איך מתרגלים למשקפי מולטיפוקל?

ההסתגלות למשקפי מולטיפוקל היא עניין אינדיבידואלי שמצריך לפעמים זמן, סבלנות ואימונים. בדיוק כמו שהגוף שלנו נדרש להסתגל לתרגילי כושר חדשים ומגיב בתחילה בעייפות ובכאבי שרירים, כך הראייה שלנו עשויה להראות סימנים של אי-נוחות וטשטוש בימים הראשונים שלאחר הרכבת משקפי המולטיפוקל.  

"ההמלצה הראשונה והחשובה מכולן לגבי משקפי מולטיפוקל היא התאמתם האישית לצורכי המטופל", אומר אלבז. בשיחה מקדימה עם הלקוח מבררים מהם מרחקי העבודה האופייניים לו, מהו סוג ואופי העבודה שלו וכמובן מהן ציפיותיו. בנוסף, חייבים להתחשב גם במבנה של מסגרת המשקפיים, התאמה של חומר גלם והציפויים השונים".

"בדיקת אופטומטריסט מדויקת, שלוקחת בחשבון את צורכי המטופל ובחירת סוג העדשה שמתאימה לו, היא חלק קריטי בהתאמה של משקפי מולטיפוקל. לאחר מסירת המשקפיים, אנו מדריכים ומלווים את הלקוח עד להסתגלות מלאה ולשביעות רצונו".

"לכל אחד מאיתנו יש יכולת שונה להסתגל לשינויים בחיים, בין אם זה תספורת חדשה או רכב חדש, ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר בראייה שלנו. התהליך יכול לקחת זמן וזה טבעי לחלוטין. אנו מודעים לכך ועושים הכנה מוקדמת ללקוח לגבי התחושות שהוא עשוי לחוות בהרכבה הראשונה ובימים הראשונים. במידת הצורך, אנו משנים את סוג העדשה, מבצעים שינוי קל במסגרת או נותנים המלצה להתאמות ארגונומיות בסביבת העבודה".

 כיצד ניתן לבחור בין הסוגים השונים של משקפי מולטיפוקל?

"כיום קיים היצע עצום של יצרנים ודגמים של עדשות משקפיים מולטיפוקל, כאשר טווח המחירים מגוון גם הוא ויכול לנוע בין כמה מאות לכמה אלפי שקלים. הכלל המנחה הוא לא להשוות עדשות אלו על סמך המחיר בלבד. אנו ממליצים לבחור באחד היצרנים המובילים בתחום, אשר משקיעים באופן קבוע בפיתוח הטכנולוגיה של ליטוש העדשות, מבצעים מחקרים לשיפור המוצרים וגם נותנים אחריות מלאה להסתגלות. השוני בין הסוגים השונים של עדשות מולטיפוקל יתבטא בעיקר בגודל שדה הראייה, בנוחות הראייה ובמהירות שבה מסתגלים אליה".

"המחיר איננו המדד הבלעדי לעדשה טובה או לא טובה. ישנן עדשות שפותחו לפני מספר שנים ועד היום עובדות נהדר. הכל תלוי בהתאמה לצרכים, לציפיות וליכולת הכלכלית של הלקוח, איזו עדשה הרכיב לפני כן ועם מה הוא הרגיש בנוח. אנחנו מעניקים אחריות להסתגלות מלאה כולל החזר כספי מלא למי שלא הסתגל לעדשות המולטיפוקל".

האם תמליץ על עדשות מולטיפוקל על פני פתרונות אחרים?

"כן, באורח החיים המודרני אנחנו רוצים מינימום התעסקות בדברים ומקסימום אסתטיות. להיראות טוב מבלי לחפש משקפי קריאה על הראש או בתיק. משקפי מולטיפוקל הם פתרון אופנתי לראייה חדה ונוחה לכל המרחקים, במוצר אחד קל פשוט".

ארז אלבז (צילום: צילום עצמי)
צילום: צילום עצמי

 5 דברים שלא ידעתם על ארז אלבז:

  • יש לי 14 שנות ניסיון כאופטומטריסט
  • לפני שנכנסתי לתחום האופטומטריה רציתי ללמוד בישול
  • המומחיות שלי היא עדשות מולטיפוקל, עדשות מגע קשות ופתרונות ראייה למחלת הקרטוקונוס
  • אני אוהב את המקצוע שלי כי הוא שילוב בין מקצוע פרא-רפואי לאופנה, וגם כי נוצר קשר כמעט משפחתי עם הלקוחות לאורך השנים
  • מלבד עבודתי כאופטומטריסט, אני רץ מרתון ומשתתף בטריאתלון איש הברזל