הידעתם: אחת הסיבות להופעת קוצר ראייה הינה התארכות של גלגל העין וככל שמספרי המינוס עולים – עולה גם הסיכון להתפתחות מחלות מסכנות ראייה. ילדים הסובלים מקוצר ראייה יכולים להיעזר בטיפול המסייע בהאטת קצב העלייה של קוצר ראייה.

האם קוצר ראייה גבוה הוא עניין גנטי או סביבתי?

"שניהם ביחד. אם לשני ההורים ישנו קוצר ראייה גבוה, הסיכוי שהילדים שלהם יסבלו מאותה הבעיה גבוה גם הוא. בנוסף, יש גם את ההיבט הסביבתי והשפעת אורח החיים שלנו על הראייה. בהשוואה לעבר, אנו שוהים פחות בחוץ ונמצאים יותר בחללים סגורים, לא נחשפים מספיק לשמש ולאור יום (סיבה עיקרית למחסור בוויטמין D), עובדים שעות רבות מול המסכים ובתאורה מלאכותית. כל אלו גורמים לעלייה בשכיחות של קוצר ראייה ואף מאיצים את עליית המרשם. ההשפעות האלו משמעותיות עוד יותר כאשר מדובר בעיניים של ילדים ובמערכת ראייה שעדיין מתפתחת. לפי מחקרים שונים עד שנת 2050 כ-50% מאוכלוסיית העולם תסבול מקוצר ראייה".

מה נחשב לקוצר ראייה גבוה?

למרות שההגדרות המשמשות לדירוג קוצר ראייה משתנות בין גורמים מקצועיים שונים, אך נהוג לחשוב שקוצר ראייה נחשב לגבוה כאשר אדם צריך תיקון ראייתי של 5.00-(D) ומעלה.   

מה הם הסיכונים בקוצר ראייה גבוה?

גם כאשר ניתן תיקון ראייה מתאים, קוצר ראייה ממשיך להציב את המטופל בסיכון מוגבר למחלות מסכנות ראייה, כולל: גלאוקומה, קטרקט, קרעים ברשתית שעלולים להוביל להיפרדות רשתית, "מקולופתיה" או ניוון מקולרי (MD) ועוד, אשר שכיחותן עולה ככל שקוצר הראייה גבוה יותר. במצבים אלו, בדיקות הראייה והמעקב על ידי אופטומטריסט ורופא עיניים הן חשובות ביותר לשמירה על בריאות העיניים והראייה התקינה. בנוסף, לחלק מסיבוכים של קוצר ראייה אין סימפטומים מובהקים במצב ההתחלתי והגילוי המוקדם הוא קריטי. במידה ואתם חווים הבזקי אור פתאומיים בשדה ראייה, כתמים שחורים או צלליות דמויות זבובים שמופיעים בפתאומיות ובכמות גדולה, רואים "מסך" דמוי וילון בחלק משדה הראייה – גשו באופן מיידי למיון בבית החולים".

האם קושי בראייה מקרוב שמגיע עם הגיל משפיע על קוצר ראייה?

"לא, הצורך במשקפי קריאה אינו מושפע מהמרשם למרחק.  בדרך כלל אחרי גיל 40 מתחיל הקושי בקריאה ("פרסביופיה", זוקן הראייה). העדשה התוך עינית מאבדת גמישות והיכולת שלה לבצע "פוקוס" על אובייקטים קרובים נחלשת בהדרגה, לכן מתחיל הצורך במשקפי קריאה. אנשים עם קוצר ראייה בגילאי 40 ומעלה יזדקקו למשקפיים למרחק ויורידו אותם לקריאה, ישתמשו במשקפי קריאה עם מרשם ייעודי או ירכיבו משקפי ראייה מולטיפוקל שיתנו פתרון נוח לכלל המרחקים.

האם יש טיפול לקוצר ראייה גבוה?
לא קיים טיפול לקוצר ראייה גבוה אך אפשר לפתור את הבעיה בעזרת תיקון אופטי (משקפיים, עדשות מגע). כמו כן ניתן להאט את קצב עליית קוצר הראייה אצל ילדים בעזרת משקפיים ו/או עדשות מגע מיוחדות, דבר אשר מוריד את הסיכוי לקוצר ראייה גבוה בגיל יותר מבוגר. טיפולים אלה מבוססים מחקרית בעיקר על ילדים עד גיל 16 וככל שהטיפול מתחיל בגיל יותר צעיר כך גם עולים סיכויי ההצלחה למיתון העלייה של קוצר הראייה בעתיד.

וסים שיתי (צילום: בילאל ח'טיב)
וסים שיתי, מאופטיקה "אוקולוס" בשפרעם | צילום: בילאל ח'טיב

דברים שלא ידעתם על וסים שיתי:

  • אני אופטומטריסט מוסמך בעל תואר שני Optom באופטומטריה בהתמקצעות עדשות מגע, בוגר מכללת "הדסה" ירושלים, ובעל ותק של מעל 10 שנים בתחום.
  • אני ואשתי רימה שיתי, בוגרת מכללת "הדסה" ירושלים גם היא, בעלת תואר שני באופטומטריה, עבדנו שנים בחברות שונות ובמשרד הבריאות, רכשנו נסיון רב ופתחנו חנות משלנו בשם "אוקולוס", אשר ממוקמת בעיר שפרעם בצפון הארץ.
  • אנו מתמחים בהתאמת כל סוגי העדשות מגע ובמיוחד עדשות מגע מתקדמות כגון: עדשות מגע מולטיפוקל ועדשות מיוחדות לסובלים מחלות הקרנית שונות.
  • הצלחנו לבצע טיפולים רבים המאיטים את התקדמות קוצר הראייה אצל ילדים ובני נוער, וכן להגיע לתוצאות מדהימות לאורך הזמן, גם על ידי התאמת עדשות מגע טיפוליות, וגם בהתאמת משקפיים אופטיים עם עדשות טיפוליות מתקדמות.
  • הקשבה והבנת צרכי המטופל, הטיפול המותאם אישית והליווי הרפואי עד לקבלת התוצאות האופטיות המושלמות, הם קו המנחה בקליניקה שלנו.