בשנים האחרונות השמש נחשבת לאויבת, ולא בכדי. בעיקר במדינה שטופת שמש כמו שלנו ובמיוחד עבור אלה שעובדים בחוץ תחת השמש הקופחת. עם זאת, חשוב לציין שיש גם נזקים שנגרמים כתוצאה מהימנעות מהשמש. כמו דברים רבים אחרים במהלך החיים, חשוב גם כאן האיזון, שהרי לחשיפה מבוקרת לשמש יש יתרונות בריאותיים רבים. חשיפה לשמש מסייעת לשיפור מצב הרוח ולמניעת דיכאון. ויטמין D הנוצר בעקבות חשיפה לשמש מסייע במניעת זיהומים, מתפקד כנוגד חמצון יעיל, מסייע בספיגת סידן מהמעי, מקטין את הסיכון לסוכרת, למחלות אוטואימוניות, לגידולים סרטניים ועוד.
על אף כל היתרונות האלה, קחו בחשבון שישנן לא מעט פגיעות בעור כתוצאה מחשיפה לא מבוקרת לשמש. בהן: מכת שמש (היפרתרמיה), כוויות שמש בדרגה ראשונה (אדמומיות) או שנייה (אודם ושלפוחיות) וסדרה של נגעי עור שהחמורה בהם היא מלנומה – סרטן העור הקטלני. ובנוסף חשיפה לשמש גם מזרזת את הזדקנות העור.
מה שידוע פחות הן פגיעות בעיניים ובראייה כתוצאה מחשיפה לשמש. העלאת המודעות תסייע במניעתן. אלה הן המחלות שנגרמות בעיניים כתוצאה מקרינת השמש:
קרצינומה של תאי הבסיס (Basal Cell Carcinoma)
קרצינומה של תאי הבסיס הינו גידול העור השכיח ביותר שמופיע בסביבת העיניים (חוץ עיני). קרצינומה של תאי הבסיס מופיעה בעפעפיים ובעיקר בעפעף התחתון. גידול זה מתאפיין בגדילה איטית, אמנם מדו בר בגידול ממאיר, אבל שלרוב אינו שולח גרורות.
סרטן תאי קשקש (Squamous Cell Carcinoma)
הסרטן הזה הוא גידול עור, ומוגדר כגידול העיניים השני בשכיחותו מחוץ לעין. גידול זה הינו אגרסיבי יותר מאשר קרצינומה של תאי הבסיס של העפעף ומראהו ככתמים דמויי קשקשת.
קטרקט (ירוד)
קטרקט, "ירוד" בעברית, מתאר מצב בו עדשת העין מאבדת את שקיפותה. הסיבה העיקרית לקטרקט הינה גיל, אחרי העשור השני של החיים העדשה מתחילה לפתח עכירות, ואולם האבחנה של קטרקט מתקבל רק כשיש הפרעה לראייה.
מלבד גיל מתקדם, גם חשיפה לשמש תורמת להיווצרות קטרקט, משום שהעיניים סופגות קרינה אולטרה סגולה, ובמיוחד קרני UVB ו UVA.
נזקים ללחמית העין
לחמית העין (conjunctiva) היא שכבה בעלת שטח גדול יחסית שחשופה בצורה ממושכת לקרינה אולטרה סגולה, הגורמת לתהליכי חימצון של תאים שונים. נזק חמור יותר של קרינה אולטרה סגולה ללחמית מופיע כגידולים סרטנים, הגידול הסרטני מסוג קרצינומה של תאי הקשקש.
פטריגיום
פטריגיום הינו נגע שפיר על העין שצבעו צהבהב או אדמדם. הנגע הזה שכיח בארצות שטופות שמש. פטריגיום עלול לגרום לטשטוש ראייה ולגירוי קל במקרים הקלים, ולתחושה שיש חומר זר בעין, לצריבה, לדמעות, לתחושת בעירה, יובש ועוד, במקרים המורכבים. בין הגורמים לפטריגיום: חשיפה לקרינת אולטרה סגולה, וכן שהייה בתנאי רוח, אבק ויובש.
פינגווקולה
פינגווקולה הינה נגע צהבהב שפיר הגדל על לחמית העין (מעל לובן העין) אך אינו חודר לקרנית בניגוד לפטריגיום. הפינגווקולה נוצרת משגשוג (פרוליפרציה) של רקמת חיבור הלחמית אך נגע זה אינו מסכן את הראייה וברוב המוחלט של המקרים הפינגווקולה הינו ממצא אסתטי בלבד. ממצא זה מאוד שכיח בארצות שטופות שמש ולכן מחזק שחשיפה לקרניים אולטרה סגולות תורמת להיווצרות הפינגווקולה.
קרטוקונוס
מחלה שגורמת להידקקות הקרנית, ואשר מחקרים מסוימים קושרים לחשיפה לקרינה אולטרה סגולה, כאחד מגורמי הסיכון למחלה.
קרטופתיה (keratopathy)
קרטופתיה (keratopathy) היא הצטברות של נגעים דמויות טיפות בקרנית העין בעקבות חשיפה לקרינה אולטרה סגולה.
עיוורון שלגים (פוטוקרטיטיס)
עיוורון שלגים, או בשמו המקצועי פוטוקרטיטיס (photokeratitis), הוא נזק אקוטי (מהיר וחריף) שנגרם בחשיפה למנות גבוהות של קרינה אולטרה סגולה. למעשה, מדובר בכווייה בקרנית ובלחמית של העין מקרניים אולטרה סגולות מסוג UV-B (מקביל לכווית שמש בעור). הפגיעה מלווה בדרך כלל בדמעות, כאבי עיניים חריפים, פובופוביה (רגישות לאור) ואודם. שם המחלה מתייחס לכך שבמרבית המקרים החשיפה מתרחשת באזור הררי ומושלג, שבו רמות הקרינה האולטרה סגולה גבוהות בגלל הגובה והחזר של קרניים מהשלג הלבן.
מחלות ברשתית
ניוון מקולרי גילי (Age Related Macular Degeneration, AMD) הינה מחלת העיניים השכיחה ביותר בעולם המערבי המובילה לאבדן ראייה ולעיוורון אצל אנשים מעל גיל 50. ניוון מקולרי גילי הינה מחלה הפוגעת במרכז הראייה (מקולה) שממוקם ונמצא במרכז הרשתית. ישנן עדויות מחקריות על קשר בין חשיפה לשמש וניוון מקולרי גילי.
ד"ר ניר ארדינסט הוא מרצה מן החוץ בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה
רוצים לקרוא עוד על איך לשמור על העיניים בריאות? קראו את הכתבה