מי שלכבודה שר עידן רייכל "שינייך בוהקות כאור הלבנה", כנראה  לא ביססה את התפריט היומי שלה על תה, יין או סלק. המאכלים האלה, מסתבר, הם אולי טעימים ואפילו בריאים במידה מסוימת, אבל למי שרוצה שיניים לבנות וצחורות, מומלץ לא להפריז בצריכתם. "קיימים 2 סוגים של צביעת שיניים: צביעה פנימית – הנובעת מנסיבות שונות כגון תורשה, נטילת תרופות מסוימות או מחלות שונות, המתרחשות בזמן התפתחות השיניים, וצביעה חיצונית, שתלויה בגורמים חיצוניים וביניהם צריכה מוגברת של משקאות ומזונות שונים, המשפיעים באופן ישיר – אם כי הפיך, על צבע השיניים", מסביר ד"ר לירן מנור, מנהל אזורי, מחוז דרום, ב"מכבידנט".

>> כבר עשיתם לנו לייק לפייסבוק?

איך זה קורה בדיוק? השפעת המזונות על צבע השיניים תלויה במספר גורמים:

עצמת הצבע ומידת הכהות של המזון – מזונות ומשקאות כהים משפיעים יותר על צביעת השיניים לעומת משקאות ומאכלים נטולי צבע, או בהירים.  
גם מידת החומציות של המזון עלולה להשפיע: מזונות חומציים יותר כגון לימון ועגבנייה, עלולים לפגוע בשכבה החיצונית של השן, להחליש אותה ולהפוך אותה לרגישה יותר לקליטת פיגמנטים כהים.
ועניין אחרון - משך הזמן: ככל שמזון המועד לפורענות שוהה זמן רב יותר בחלל הפה, כך הוא נמצא זמן רב יותר על השיניים וגורם לצביעה חזקה יותר".

אז אילו מאכלים ומשקאות יכולים לגרום לחיוך שלנו לזהור פחות? ד"ר מנור מצביע על העיקריים שבהם:

קפה אספרסו (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כדאי לצמצם את הקפה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

תה וקפה

צריכה מוגברת של המשקאות החמים האלה עלולה לעלות לכם בכתמים על השיניים. "צבעו הכהה של הקפה והעובדה שמדובר במשקה שנצרך מספר פעמים ביום, הופך אותו למשקה המשפיע באופן ניכר על צבע השיניים", אומר ד"ר מנור. "גם תה, שנחשב לבריא יותר, עלול לגרום לצביעה חזקה - בייחוד אם מדובר בתה כהה". כך שאם אתם מתלבטים בין תה דובדבנים לתה לימון - לכו על הלימון, הוא ישפיע פחות על צבע השיניים שלכם.

תבלינים

כורכום , קארי וכמון אולי משדרגים את הקציצות שלכם, אבל נראים פחות יפה על השיניים: "על אף ששימוש בתבלינים מוסיף טעם, צבע ואפילו בריאות, הם עלולים לגרום לשיניים שלכם להיות צבעוניות מתמיד", אומר ד"ר מנור.

יין

אין כמו כוס יין טוב לפעמים, אבל מה בו גורם לצביעה של השיניים שלנו באופן כל כך בולט? "ביין קיים מרכיב חומצי בשם טאנין, שגורם לשחיקה בשכבה החיצונית של השן – האמייל. היין האדום יוצר סביבה חומצית שגורמת לפיגמנטים החזקים שבו לצבוע את השיניים. היין הלבן, לעומת זאת, יוצר סביבה חומציות המאפשרת לגורמים מהמזון הנלווה לפגוע ולצבוע את השיניים". בקיצור, יוצאים לדייט? לכו על יין לבן. 

בחורה שותה יין (צילום: shutterstock, Nadezda Barkova)
מעדיפים אדום? תעברו ללבן, זה ישתלם לכם | צילום: shutterstock, Nadezda Barkova
עוד ב-mako בריאות:
>> באילו מזונות מהצומח יש ברזל?
>> "90 אחוז מהתרמילאים עושים סמים, מספיק שאחד יתפלפ"
>> לפני שמאוחר: 7 סימנים שאתם מכורים לקפאין

משקאות תוססים

אלה מכילים פיגמנטים וחומרי צבע חזקים. חלקם הגדול אף מכיל מרכיב חומצי. "השילוב של החומציות שמחלישה את הזגוגית והפיגמנטים שבמשקה, גורמים להכתמה של השיניים". 

סוכריות וממתקים

זה לא סוד שארטיק וסוכריות צבעוניות לא ממש בריאים לשיניים. אבל מסתבר שאלה מכילים גם תוספי צבע חזקים ומשמעותיים, ומאחר שהם גם בד"כ נאכלים במציצה שגורמת להם לשהות זמן רב בחלל הפה, הם עלולים לצבוע את השיניים בכל צבעי הקשת. 

רטבים

בפעם הבאה שאתם מזמינים מוקפץ, קחו בחשבון את הנתון הבא: "רטבים למיניהם המכילים נוזלים כהים וחומציים, בשילובים שונים, כגון סויה, חומץ בלסמי וסילאן, לא עושים טוב לצבע השיניים שלכם וגורמים להכתמה, עקב מנגנון החומציות שבהם וספיחת הצבע שנגרמת כתוצאה מכך". 

פירות וירקות

מגוון פירות וירקות שונים עלולים לגרום לשיניים שלכם לשנות את צבען. "מדובר בעיקר בפירות החומציים כגון: לימון, תפוזים ואשכוליות, הנצרכים בעת שתיית מיצי פירות ואכילתם. אלה יוצרים סביבה חומצית, המזרזת את ספיחת הפיגמנטים. בנוסף, יש פירות וירקות עם פיגמנטים כהים מאוד כמו רימון, סלק שעלולים לגרום לצביעה, גם ללא האלמנט החומצי". 

תמונה של לימונים (צילום: jupiter images)
סוחטים לימון ושותים כל בוקר? אל תוותרו על הקשית | צילום: jupiter images

לצחצח ולא לוותר על הביקור אצל השיננית: כך תמנעו

מצחצחים: ד"ר מנור ממליץ לצחצח את השיניים לפחות פעמיים ביום, ולאחר אכילת מזונות כגון אלה שהוזכרו. עם זאת, הוא ממליץ להימנע מצחצוח חזק מידי שעלול לפגוע באמייל השן.

מעבירים חוט: שימוש בחוט דנטלי על בסיס יומי, מסייע במניעת אותו פס כהה שעלול להיווצר בין השיניים, שמברשת השיניים בד"כ עלולה לפספס.

שותים עם קש: השימוש בקש בעיקר בעת שתיית מיצי פירות או משקאות מוגזים, מצמצם את משך הזמן שבו השתייה נמצאת בחלל הפה ופוגעת בצבע השיניים.

קובעים תור לשיננית: סמנו ביומן את התור הבא שלכם אצל השיננית ואל תזלזלו בעניין. ביקור סדיר ובהתאם לצורך, ינקה את הצבע שהצטבר על השן עקב אכילת מאכלים ושתייה הגורמים לכך.

"לבסוף, כדאי לזכור שכל דבר ניתן לצרוך במינון. ולמקרה שתהיתם -  שטיפות פה למיניהן עלולות דווקא לגרום לצביעת השיניים", מסביר ד"ר מנור. 

>> 5 סימני אזהרה אצל גברים