עור רגיש הוא מצב כרוני שמושפע מגירויים חיצוניים כמו מזג אוויר יבש או חם, חשיפה לכימיקלים, לחומצות, ושימוש במוצרי איפור שהעור רגיש אליהם עשויים להוביל להחמרה. אנשים בעלי עור רגיש סובלים לעיתים מתחושה של גירוי וחוסר נעימות. "זו דלקת על אש קטנה", מסביר ד"ר יוסי טייב, רופא עור בכיר בבית חולים מוביל בארץ, מרצה לדרמטולוגיה ויועץ לסבוקלם.
טייב מפרט את הגורמים לתופעה וכיצד ניתן לטפל בה. "האודם שאנחנו רואים הוא תוצר של כלי הדם שמתרחבים בשל הדלקת", הוא מציין. "בעלי עור רגיש אף עלולים לחוש גירוי מבדים שבאים במגע עם העור ולחוות מגבלה בהתנהלות היומיומית שלהם".
מהם הגורמים לתופעה של עור רגיש?
שילוב בין נטייה פנימית של עור שנוטה יותר לדלקתיות לבין סביבה שלא מתאימה לו הופך את התופעה לשכיחה יותר אצל חלק מהאנשים. "גם גיל הוא פקטור", הוא אומר. "לילדים ולמבוגרים יש יותר נטייה להתלקחויות של עור רגיש מכיוון שהעור לא ממלא את תפקידו כמחיצה באותה יעילות בשלבים אלו ומפגין אי-סבילות".
טייב מסביר שההתלקחות עשויה לקרות באופן פתאומי במפגש עם משהו שמהווה טריגר לתופעה. "אישה שרגילה להשתמש בקרם לחות מסוים יכולה לגלות לפתע שהוא מעורר אצלה דלקות כאשר שום דבר לא השתנה בשימוש מלבד הגיל שלה", הוא מבהיר. "מרכיב אחר שעשוי להוות טריגר לעור רגיש הוא פוטודרמטוזה - תגובה חריגה לאור השמש. אנשים במצב כזה יחוו פריחה על העור בתחילת הקיץ".
מהם הסיכונים הנלווים לעור רגיש, והאם התופעה עשויה להחמיר?
בעוד שרבים יסבלו מתסמינים מטרידים אך קלים של עור רגיש כמו גרד וגירוי בלבד, התופעה עשויה לבוא לידי ביטוי גם בהופעת דלקת משמעותית, היוצרות שלפוחיות ופריחה בעור ואף תחושה של עור עם קשקשים. "כשהמטרד הקל הופך למגביל מאוד זו כבר אקזמה (אטופיק דרמטיטיס)", מוסיף ד"ר טייב. "מצב שדורש נוגדי דלקת סטרואידים ולא סטרואידים ולעיתים טיפולי פוטותרפיה".
איך יודעים אם העור רגיש? (אחד או יותר מהתסמינים הבאים)
- העור שלכם יבש ומאבד לחות
- אתם מזהים אדמומיות, קילופים והתפתחות דלקת על גבי העור
- יש לכם קמטים וסדקים בשפתיים
- הגבות שלכם נעשות דלילות בצד שפונה לרקות
- כפות הידיים שלכם נעשות מקומטות באופן חריג
- ניחוחות, חומרים, ובדים שונים שבאים במגע עם עורכם גורמים לכם לגירוי
- העור שלכם צורב, מגרד או מחוספס
איך מטפלים בעור רגיש?
ד"ר טייב ממליץ כיצד להפחית את תופעת העור הרגיש:
- לא להגזים בשטיפת ידיים
- לעשות שימוש בסבון ואיפור עדין
- לייבש ידיים במגבת או במגבת נייר ולא לתת להן להתייבש לבד
- לבחור בבשמים פחות מרוכזים (או דה טואלט במקום או דה פרפריום)
- לעשות שימוש בקרם לחות.
"אני ממליץ לבדוק ולנסות כל מוצר חדש על אזור קטן ולא גלוי", הוא מציע. "כמו החלק הפנימי של האמה - פעמיים ביום למשך שבוע-שבועיים ולבחון את התגובה של העור לחומר".
מדוע מוצרים קוסמטיים שונים יוצרים תגובה שונה בעור?
"העור שלנו הוא רקמה עם חורים שמאפשרים כניסה ויציאה של חומרים מסוימים. תפקידו, בין היתר, הוא למנוע כניסה של כמה שיותר חומרים לא רצויים. במצבים של עור רגיש יש פגיעה בחסם העורי. כשאנחנו משתמשים בקרם קוסמטי לעור רגיש אנחנו רוצים שמצד אחד יהווה חציצה טובה לעור וירגיע אותו ומצד שני שלא יכיל בתוכו גורמים שמגרים את העור, כמו חומרים משמרים ומבשמים דומיננטיים. קרם שלא מתאים לעור רגיש עשוי להחמיר גרד וגירוי".
איזה קרם לחות מתאים לעור רגיש?
"אין קרם לחות אחד שמתאים לכולם מכיוון שכל אחד יכול להשתמש בקרם שעוזר לו. צריך להתחשב בהעדפות של המטופל ובשגרה שלו. למשל, קרם מאוד שומני לרוב יצרוב לילדים והם יזדקקו למשהו פחות סמיך. אנשים בוגרים מעדיפים גם להימנע מקרם שומני על הידיים והפנים שעלול להפריע להם בעבודה. יש לי ניסיון טוב עם קרם הפנים הקלאסי של סבוקלם." מסביר ד"ר טייב. "אני מאוד אוהב אותו באופן אישי ורואה שביעות רצון גדולה ממנו בקרב מטופלים. הוא מציע חציצה טובה לעור, מספק לחות, לא כבד ולא שומני ויש בו פחות חומרים שמעוררים דלקת".
הקרם עליו מדבר ד"ר טייב, נבדק דרמטולוגית לעור רגיש ויעילותו נבחנה במחקר קליני. על פי נתוני סבוקלם, קרם הפנים הקלאסי נועד להרגיע עור אדמומי, מגורה ובעל נטייה להתקלף. בנוסף, הוא נספג במהירות, עדין ומכיל תמציות צמחים אוגרי לחות הסופחות עודפי שומן, מכווצות נקבוביות ושומרות על מאזן הלחות בעור. שימוש ממושך בקרם יתרום למראה עור רגוע, חיוני, בריא ונטול אדמומיות או גירויים.
"התחלתי להשתמש בקרם של סבוקלם לפני שהפכתי לרופא כי רציתי להבין מה נעים יותר ומה פחות בעולם הקוסמטיקה ועל מה אני ממליץ", מוסיף ד"ר טייב. "זה קרם שלי אישית מאוד נעים ואני שומע עליו פידבקים מצוינים ממטופלים רבים".
למידע נוסף על עור רגיש והטיפול בו, ולחוות דעת נוספות על קרם לחות קלאסיק של סבוקלם, היכנסו.
*ד"ר יוסי טייב, רופא עור המשתף פעולה עם חברת סבוקלם.