נמש על העור, נקרא גם 'בהרת הקיץ',  ומגיע לרוב בקבוצות נמשים ולא לבדו.  הנמשים נתפסים בחברה כמשהו בעל מראה חינני, מתוק, ובשנים האחרונות אף הפך להיות טרנד של ממש כאשר סלבריטאיות נראו עם  "פייק פרקלס" – כלומר, ציור באיפור של נמשים באזורים הגבוהים בפנים, על גשר האף עצמות הלחיים ועוד. אפילו מותגי איפור נתנו מענה למוצרים ייעודיים ליצירת מראה מנומש, ומאפרי על התייצבו ברשתות עם טיפים וטוטוריאל'ס איך ליצור את הלוק. אז נכון שהמראה הפך לטרנד חינני, אך איך הם באמת נגרמים? האם יש בהם סיכונים כלשהם ומי בכלל ברי המזל שיזכו למתנת הטבע "נמשים" ?

  1. איך נמש נולד?

    "ראשית נמשים נוצרים מהשמש, הם תוצר של נשיקה מהשמש על העור אך באזורים ספציפיים בהם יש ריכוז גבוה של מלנין, שאותו יש בגוף של כולם, אך כאשר הוא מתגבש ומתקבץ מתגבר הסיכוי לקבל נמש מתנה", אומרת ד"ר סיון מרסר מומחית ברפואת עור אסתטיקה ולייזר.
  2. האם יש דרך להעלים נמשים?

    ראשית אין דבר כזה הסרה ובטח שלא לצמיתות כאשר מדובר בנמשים, נכון שקיימים טיפולי IPL ולייזר להבהרה והעלמתם הרגעית של הנמשים, אולם חשוב לדעת שנמשים מטשטשים את עצמם לבד כבר בעונת החורף,  אך להעלים לצמיתות זה משהו שהוא אינו בר השגה כיוון שמדובר בסוג עור שמייצר באופן תמידי מלנין  ולכן כשאלו ייעלמו אחריהם יחזרו עוד".

  3. האם קיים קשר בין נמשים לפיגמנטציה? 

    "נמש הוא כתם פיגמנטרי, ועל כן הוא שייך לאותה משפחה של פיגמנטציה אך ההבדל הוא שנמשים הם בעלי התכהושת ודהייה בהתאם לעונות השנה, ואילו פיגמנטציה נשארת על העור אלא אם כן טופלה ברכיבי הבהרה פעילים שמדכאים אותה ומחלישים את כהותה עד אשר לא תהיה מוגנת מהשמש עוד. בעניין הנמשים, אשר מופיעים פתאום, ולא בהכרח מגיעים מלידה, לא ניתן להעלים".
  4. האם יש סיכונים בהופעת נמשים?

    "חשוב לדייק כי התשובה עלולה להיות מבלבלת", מסבירה ד"ר מרסר. "נמש לא אמור להיות מסוכן אולם כיוון שהוא מגיע בשלל גוונים, צורות וגדלים ויכול להידמות גם לדברים אחרים שכן מהווים סיכון ממשי גבוה יותר - מומלץ להיוועץ תמיד ברופא עור שיאבחן מדי שנה ויעקוב אחרי הנראות וההתפתחות של כל הנגעים בגוף. החל משומות, פיגמנטציה ואף נמשים שעלולים להיתפס בעינינו כ'תמימים'. אולי הסכנה פה היא אותה אי וודאות לגבי נמשים. אז דעו: בכל מידת שינוי במראה שלהם, ובכלל כמעקב אחראי, גשו אחת לעונה לרופא העור, ובקשו אבחון מדויק ונכון".

  5. מה קורה לנמשים בקיץ?

    "רוב הציבור (המנומש לפחות) יודע ומכיר היטב את פעילות הנמשים על העור. הוא כבר יודע לצפות שבעונת החורף תיראה דהייה שלהם, ובימות הקיץ והחשיפה לשמש הם יתבלטו יותר. אם לדוגמא ילכו כמה חברים לבלות בים, כאשר כולם עם גוון עור בהיר מאוד, אבל רק לאחד מהם יש את הנטייה הגנטית להתנמש, הוא בוודאות יחזור הביתה עם נמשים-  אך מה גורלם של שאר בהירי העור?  כוויות, פיגמנטציה ושריפה של העור שלא תותיר אחריה נמשים וכו'. מה שמתקשר גם לסעיף הסיכון. מה שמרגיש אחר ושונה, ראוי לבדיקה". 
  6. האם נמשים הם גם תורשה גנטית?

    "אף אחד לא ממש נולד עם נמשים, אבל מכיוון שזו התנהגות גנטית בעור, ישנם מי שנולדים עם היכולת לייצר נמשים בעור בעת החשיפה לשמש", אומרת ד"ר מרסר. "ולרוב יהיו אלה אנשים בהירי עור, ובעלי פיגמנט כללי בהיר כמו הג'ינג'ים. אבל גם כאן, כמובן זה לא הכללתי – הרי ישנם ג'ינג'ים או בלונדינים ללא נטייה לנמשים, וישנם כאלו עם פיגמנט כהה בשיער  או אדמוני, והם כן מנומשים. הנטייה לייצור נמשים בעור תיקבע בסופו של דבר על ידי הגן הדומיננטי לצד עוד מאות גנים ולכן לא תמיד הוא קיים".

  7. איפה הנמשים מופיעים בעיקר?

    הריכוז של נמשים קורה באופן הכי נפוץ, בפנים בכתפיים, ובגילי ילדים ובטרם גיל ההתבגרות. עם זאת נדיר יהיה לראות נגיד תינוקות מנומשים. בשל הגנטיקה הם מופיעים בחשיפה ראשונית לשמש אפילו אם היא לוותה בקרמים להבהרה טיפולי לייזר או בחשיפה מוגנת לשמש".



    מקום מפתיע נוסף שגילינו שעלול להופיע בו נמש הוא בעיניים. או ליתר דיוק: על הקשתית (החלק הצבעוני של העין). החוקרים מדגישים כי הנקודות הכהות שמופיעות על הקשתיות של כ-60 אחוזים מהאוכלוסייה אינן עונות על ההגדרה הדרמטולוגית של נמש, אבל הן דומות לנמשים לא רק במראה שלהן אלא גם בהיבט של הקשר בינן לבין חשיפה לשמש: מתברר ש"נמשי העין" מהווים אינדיקציה מהימנה למצב של חשיפת יתר מסוכנת לקרינת השמש ולא רק: מחקר בנושא הראה כי סימן זה גם עשוי להעיד על סיכון למחלות עין כמו קטרקט וניוון רשתית. אם הופיעו אצלכם נמשים ראשונים – והמחקר מראה שנמש אחד לפחות ניתן למצוא אצל 76.1% מהאוכלוסייה הבוגרת – תוכלו למנוע מנמשים נוספים לצוץ פשוט בעזרת שימוש קבוע במשקפי שמש.