אומרים שישראל מתייבשת, ואיתה גם עור הפנים שלנו. אבל יכול להיות שכל הזמן הטעו אותנו ואנחנו כלל לא יבשים, אלא יותר מיובשים? מה ההבדל בכלל, מה הם דרכי הטיפול ואיך זה משפיע עלינו? 

  1. מה ההבדל בין עור יבש לעור מיובש?

    "עור יבש הוא מצב של סוג עור, מולד וגנטי שהטיפול בו יהיה כמו בטיפול בעור רגיש מהשאר בעל מרכיבים שימנעו ממנו גירוי רב שלא יעמוד בו בשל היותו יבש, כי הוא אינו יודע או מסוגל לאחוז בתוכו את כמות הלחות הדרושה לו", מסבירה ליאת פליסר הלפרט סמנכ"לית ההדרכה של דרמלוג'יקה ישראל. "עור מיובש הוא מצב הנגרם כאשר מחסום ההגנה הטבעי של העור נפגע וכתוצאה מכך הוא אינו מסוגל לשמור בתוכו מספיק מים שמתנדפים החוצה, אך יחד עם זאת הוא זמני וניתן לשפר את מרקם ומצב העור באמצעות טיפולי לחות מגוונים, הן בבית והן אצל אנשי מקצוע במכונים". רוצה לומר: יכול להיות לך עור שומני אולם בעקבות שינויים חיצוניים, הוא נעשה מיובש. 
  2. מה גורם לעור מיובש?

    לפי פליסר, סיבה אחת לעור מיובש היא שימוש בתכשירים לא מותאמים. "עור מיובש הוא מצב כאמור הנגרם כאשר מחסום ההגנה הטבעי של העור נפגע וכתוצאה מכך הוא אינו מסוגל לשמור בתוכו מספיק מים שמתנדפים החוצה. בין הסיבות הבולטות למצב עור מיובש ניתן לראות שימוש שגוי בתכשירים קוסמטיים שאינם מתאימים לסוג העור הספציפי וגורמים להרעה במצבו וברגישותו (לרוב זה קורה לאחר שימוש בפילינג או חומצות שהם אגרסיביים מדי לעור ולפעמים גם סוג הסבון מספיק להחמרת המצב). 

    ד"ר סיון מרסר, מומחית ברפואת עור אסתטיקה ולייזר מוסיפה כי "עור מיובש הוא מצב עור המוגדר כאחד מנזקי הקיץ הבולטים, כיוון שהוא תוצר של משתנים כמו אקלים/חוסר איזון/ שינויים והחמרה במצב הבריאותי של העור". 



    חשוב להבין שעור מיובש הוא עור במצוקה", מדגישה פליסר "לכן גם הפתרון למצב הזה הוא קודם כל פתרון חרום, החייאתי. לכן, בבואנו לטפל בעור מיובש, ראשית נקפיד לשתות מים בכמות מספקת לגוף ולעור שכן , חוסר מים בגוף מתבטא ישירות במראה עור עייף. לאחר מכן יהיה צורך ממשי להציף את העור בתכשירי לחות ייעודיים, המכילים את המרכיבים המלחחים והמזינים ביותר, הקפידו על רכיב חומצה היאלרונית, על סרמידים ועוד".

  3. מה הסימנים של יובש?

    ראשית חשוב להכיר בסימנים של יובש שמגיעים לידי ביטוי במגע ובנראות. "עור יבש ומיובש הוא חסר ברק, לא אחיד בגוון שלו או במרקם שלו. זה עשוי לבוא לידי ביטוי במעין גבשושיות צהבהבות (תוצר משברים בסיבי האלסטיקה) או לחילופין כשהעור אדום מדי (גירוי של רוחות ואובך או שמש חזקה). גם עור שמגיב בגרד למצבים של לחות וזיעה הוא סממן מרכזי לעור מיובש", מסבירה ד"ר מרסר. "חשוב להתייחס למצב עור מיובש כאות קריאה לעזרה של העור שכן זהו מצב קיצוני של חוסר טיפול נכון בו". 

  4. כיצד אדם יכול להבחין בין עור יבש למיובש?

    עור יבש נראה קצת יותר מבוגר עם קצת יותר קמטוטים, וטונוס פחות יציב (עור נפול קצת ועם תחושת חוסר שומן). לרוב העור היבש מתחיל אותותיו עם קמטי הבעה מוקדמים ומרקם שונה מסוף גילאי 30 בואכה 40.
    עור מיובש עשוי להיראות כעור מתוח אך ללא ברק, אפרפר, יש לו כמו שברים בעור. לרוב יאפיין יותר גילים צעירים כי שם ישנה פחות הקפדה, פחות קרמי לחות ופחות סרומים ולחויות.
    מתי הכי קל לזהות זאת?
    כשיוצאים מבריכה עם כלור למשל, יש תחושת מתיחה בעור זו ההוכחה הכי רלוונטית לתחושות של עור מיובש. גם קשקשת קלה קלה בעור כאילו הוא מתפקע היא סימפטום לעור מיובש. כיום, יש יותר אנשים בעלי עור מיובש. שימו לב: עור מיובש הוא אינו יבש לרוב אבל עור יבש הוא ברוב הפעמים מיובש. 

  5. איפה ומי יכול לאבחן את סוג העור במטרה להתאים טיפול?

    אנשי מקצוע כמו דרמטרפיסטיות וקוסמטיקאיות, רופאי עור כמובן וכל מי שממוקצע ללמוד את העור והתנהגותו תחת משתנים תלויים ובלתי תלויים. האבחון הוא חשוב מאוד שכן לפיו ניתן יהיה לקבוע את אופי הטיפול. 
    בשלב הניקוי : בעור מיובש נקפיד על ניקוי באמצעות ג'ל, ובעור יבש תכשיר הניקוי במרקם פאזה שומנית.
    בשלב השלת תאים: בכל הנוגע לפילינג בעור מיובש יצטרכו להיות תכשירי פילינגים מאוד עדינים, אשר לא פוגמים בשכבת ההגנה של הלחות, לעומת אלו בעור היבש שצריכים להיות פילינג בעל מרקם שמנוני.
    בשלב הלחות : קרם לחות לעור מיובש צריך להיות על בסיס מים ולא עם הרבה שומן, כאלה שרשומים כתכשירים אויל פרי. בעור יבש נעשה שימוש בתכשירים יותר סמיכים במרקם לחותי, בקרמים עשירים יותר מרוכזים ויותר שמנוניים.
    בשלב הזנת העור: המסכה לסיום הטיפול בעור מיובש תהיה על בסיס ג'ל או קרם ג'ל בעל סמיכות קלה, אך בעור יבש נשתמש במסכת הזנה עשירה ובסרום על בסיס שמן.  

  6. מלבד תכשירים, מה עוד ניתן לעשות? 

    "עור יבש מצריך טיפול מוקפד הכולל בתוכו מריחת קרם לחות במשך כל שנה, אולם בעונת הקיץ יש לחזור על הפעולה יותר מפעם ביום, ובאופן כללי לא לפספס שתייה מים ואף להרבות בה - שהרי זו השפעה ישירה על מיום העור וליחוחו", טוענת ד"ר מרסר וממליצה על שימוש חוזר בתכשירי לחות עשירים בלחות במיוחד, בעלי מרקם יותר משחתי או חמאתי מאשר קרמי. כמו כן, להקפיד על רחצה בשמני אמבט ובמים פושרים לאורך כל השנה. באופן עקרוני מי ים או מי כלור אינם מיטבים עם הסובלים מעור יבש לכן בעונת הרחצה - מומלץ לשטוף את הגוף במים מתוקים מיד בתום הרחצה (בים או בבריכה), להימרח בלחות על מנת שלא להחסיר מהעור את צרכיו. באשר לטמפרטורת המזגן הקר בעונה הזו - הימנעו משהיה מרובה במזגנים על מנת שלא להחריף את המעבר בין החום בחוץ והלחות לקור ובכך ליצור טראומה בעור שרגיש גם ככה".