במדינת ישראל מתרחשים מידי שנה כ-4000 מקרים של דום לב מחוץ לכותלי בית החולים, למעלה מ-70% מהם מתרחשים במרחב הביתי. דום לב היא סיבת המוות השנייה בשכיחותה בישראל וחשוב לדעת שכל אחד ואחת מאיתנו יכולים להציל חיים. מחקרים בדקו ומצאו שעובר אורח עשוי להיות יעיל פי 2 בשיפור השרידות ביחס לצוותי ההצלה נוכח קריטיות הזמן באירוע אמת. כל שנייה קובעת, לא נדרשת הכשרה קודמת בעת שימוש במכשיר החייאה (דפיברילטור - AED) וכל אחד ואחת מאיתנו יכולים להציל חיים, כפשוטו.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

שלב אחרי שלב: מה צריך לעשות בזמן אמת?

1. קודם כל בטיחות. המטרה שלנו היא להציל חיים, אבל לפני כן ודאו שאתם והמטופל נמצאים בסביבה בטוחה. קרובים לכביש? התרחקו מכלי רכב חולפים, נמצאים בבריכה? ודאו שהרצפה אינה רטובה. התרחקו מכבלי חשמל, אש חיה ומפגעים נוספים, אתם לא רוצים נזק משני.

2. במקרה חירום חייגו מיד 101! מוקד כוחות ההצלה יידע להכווין אתכם במהירות וביעילות אל הדפיברילטור הקרוב ובמקביל ישלח צוות הצלה לסייע.

3. בדקו הכרה. קראו בקול "איש איש איך אתה מרגיש?" ואל תסתפקו בבדיקה קולית בלבד, צבטו בחוזקה את השכמה של האדם ובחנו האם הוא מגיב. אדם שמאבד הכרה באופן פתאומי וצונח לרצפה מחשיד לדום לב בסבירות גבוהה מאוד, לכן אל תהססו להתקשר 101 ולהתחיל בפעולות החייאה. בנוסף חשוב שתדעו, במהלך אירוע של דום לב המטופל יכול לנשום בצורה לא אפקטיבית נשימות הנקראות "נשימות דג" (gasping) שמעידות על מצב קריטי של חוסר חמצן למוח וצורך בטיפול מציל חיים מיידי.

4. קראו לעזרה, אתם לא לבד. במידה ואתם יודעים היכן ממוקם הדפיברילטור הקרוב, ויש לידכם אנשים נוספים, שלחו אותם להביא במקביל את הדפיברילטור, כל שניה חשובה.

5. עד הגעת הדפיברילטור וצוותי ההצלה מומלץ להתחיל בפעולות החייאה בסיסיות בהדרכת המוקד הטלפוני ב-101, ובראשן, עיסויי לב. איך מעסים?

  • קודם כל חשוב לשמור על קצב. קצב העיסויים צריך להיות 100-120 לחיצות בדקה. הורידו כבר עכשיו למכשיר הטלפון שלכם את אפליקציית ״איפה דפי?״ שם דאגנו לכם למטרונום ייעודי בתפריט צד אשר יכתיב לכם את קצב הלחיצות, כל פעימה שהמטרונום ישמיע היא לחיצה על החזה. לא הספקתם להוריד מטרונום ונתקלתם באירוע? תמיד אפשר לזמזם את המשפט המפורסם מהשיר של הבי ג'יס Ah, ha, ha, ha, stayin' alive, stayin' alive, הוא בדיוק בקצב של המטרונום.
  • אחרי שנסגרנו על הקצב, הניחו יד על יד עם אצבעות משולבות, נעלו מרפקים, הניחו את הידיים שלכם בחצי התחתון במרכז בית החזה כשמשקל הגוף שלכם מוטל מעל בית החזה של המטופל והזרועות שלכם ניצבות לגוף המטופל, והתחילו עיסויים, מומלץ ללחוץ על בית החזה עד שליש מעומקו (כ-5-6 ס"מ).
  • בסוף כל לחיצה הרימו את שורש כף היד מהמטופל ואל תישענו על החולה. חשוב לתת לבית החזה להתרומם מעט כדי לאפשר לריאות וללב להתמלא. (כרית כף יד מתרוממת מעט מבית החזה אך האצבעות עדיין נותרות על המטופל ומשמשות כציר התנועה).

איך משתמשים בדפיברילטור?

  • הדפיברילטור הגיע אליכם וצוותי ההצלה בדרך? אל תתמהמהו! הדליקו במהירות את המכשיר, חשפו את בית החזה של האדם והדביקו את המדבקות לפי הציורים המנחים. כעת כל מה שנשאר לכם זה להדליק את הדפיברילטור ולהקשיב להנחיות.
  • מכשיר הדפיברילטור ינתח את מקצב הלב של המטופל וימליץ על צורך במתן מכת החשמל. בזמן שהמכשיר ינתח את מקצב הלב, הסירו את ידכם מגוף המטופל כדי שהמכשיר יוכל לקרוא את פעילות הלב במהירות וביעילות.
  • לאחר ניתוח מקצב הלב, ובמידת הצורך, המכשיר ינחה על מתן מכת חשמל, בשלב הזה המכשיר נטען ואתם יכולים להמשיך בעיסויי הלב.
  • בהמשך המכשיר יודיע לכם שניתן לתת מכת חשמל, לפני הלחיצה על הכפתור וודאו שאף אחד לא נוגע במטופל, תאמרו בקול "לא לגעת במטופל" וודאו שכולם עושים זאת. הגוף שלנו מוליך חשמל ואנחנו רוצים לוודא שמכת החשמל תגיע למטופל בלבד.
  • לאחר מכן, המכשיר יודיע על מתן מכת חשמל ותוכלו להמשיך בעיסויים.
  • זכרו המכשיר נותן הוראות קוליות ברורות ולכן חשוב להקשיב להנחיותיו ולפעול

מה לא לעשות?

  • בעבר היה נהוג לבצע הנשמות מפה לפה. מחקרים עדכניים מראית שלמתן מכת חשמל מוקדמת ועיסויים איכותיים עדיפים, ולכן במידה ואתם מטפלים באדם זר אין צורך לבצע הנשמות מפה לפה.
  • בעת מתן מכת החשמל אסור לגעת במטופל! הזרם החשמלי ניתן בעוצמה גבוהה, הגוף שלנו מעביר זרם חשמלי ועשוי לפגוע בנו אם ניגע במטופל בזמן המתן. מטרת מכת החשמל היא לאפס את פעילות הלב ולתת הזדמנות לקוצב הראשי של הלב "קוצב הסינוס" לחזור ולפעול באופן תקין.

המדריך נכתב ע"י ספיר אלוק, סטז'רית לרפואה בעלת תואר שני בבריאות הציבור, ושותפה בצוות מיזם "שמים לב"

ביום שלישי 22/2/22 יתקיים יום שיא ארצי להעלאת המודעות למפעמים (דפיברילטורים) הקיימים במרחב הציבורי ולהדרכת הציבור לסייע בהצלת חיים יחד עם מרכז השלטון המקומי, מפעל הפיס, האיגוד הקרדיולוגי, מגן דוד אדום, מיזם "שמים לב" ואפליקציית "איפה דפי?" ועמותות עזרה ראשונה נוספות בישראל