הגוף יכול ממש לבלבל אותנו לפעמים. רגע אחד יש לנו כרס, ורגע אחרי היא נעלמת כלא הייתה. כמה פעמים הייתם בטוחים שהשמנתם ואז גיליתם שהבהלה הייתה לחינם ובעצם זו הייתה רק נפיחות? קשה מאוד להבדיל בין השמנה לנפיחות, אז כדי לעזור לכם במשימה, אספנו כמה שאלות שיעזרו לכם לדעת מאיפה צצה הבטן.

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

1. האם אורח החיים שלי השתנה?

השמנה לא צצה משום מקום, לרוב היא מתרחשת כשאנחנו עושים שינויים (גם קטנים) באורח החיים שלנו. לכן, חשוב שתשאלו את עצמכם אם שיניתם משהו בהרגלי האכילה, או האם השתנו דברים אחרים כמו דפוסי שינה (גם שעה או שעתיים נחשב) או דרגות הסטרס – כל אלה יכולים בהחלט להוביל לצריכת קלוריות שונה ולהשמנה.

2. איך אני נראה אחרי ארוחה?

מבט חטוף על עצמכם מיד אחרי שסיימתם לאכול יכול לעזור לכם להבין אם אתם נפוחים או מעלים במשקל. כשמדובר בנפיחות, לרוב תרגישו בה בזמן הארוחה או מיד אחריה, ומידת הנפיחות תשתנה במהלך היום. אם הנפיחות יורדת משמעותית בהמשך היום (בייחוד לאחר אימון כושר) – אתם לא משמינים, אתם סתם נפוחים.

3. איך אני נראה בבוקר?

כשאנחנו קמים בבוקר, אנחנו בעצם נמצאים במצב של צום, כיוון שלא נכנס לנו מזון לגוף במהלך כל הלילה. הארוחה האחרונה שאכלנו כבר מזמן לא בקיבה וככל הנראה נמצאת כבר במעי הגס. המשמעות היא שהבטן לא תיראה או תרגיש נפוחה. אז אם אתם קמים עם בטן קטנה יותר מבדרך כלל – כנראה שמדובר בנפיחות.

4. איפה כל המשקל העודף?

כשמשמינים, המשקל העודף לרוב לא מתרכז רק באזור אחד בגוף, אלא בכמה אזורים, כמו הבטן, הישבן, הזרועות, הירכיים, הפנים ועוד. לעומת זאת, כשמדובר בנפיחות, היא תהיה רק באזור הבטן. לכן, כדאי להסתכל על הגוף כולו כדי להבין באמת אם השמנתם או שזו סתם אזעקת שווא.

עוד ב-mako בריאות:
>> רוני מ"חתונה": זה התפריט היומי שלי
>> חשבה שזו עייפות רגילה – ואז גילתה את האמת
>> חוקרים עונים: האם נצטרך סגר במקרה של גל שני?

5. מתי בפעם האחרונה הייתה לי יציאה?

מי ידע שעצירות יכולה להשפיע לנו על המשקל? אז כן, היא בהחלט יכולה. הצטברות של צואה עלולה לגרום לכך שהבטן תתרחב ואף תרגישו מעט כבדים יותר, כיוון שאכן המשקל יעלה - עד לפעם הבאה שתבקרו בשירותים. אתם עלולים לחשוב שהשמנתם, כשהאמת היא שאתם רק נפוחים וצריכים להתפנות. מה שחשוב לעשות, זה לשים לב ללו"ז היציאות שלכם, אם הוא לא עקבי מספיק – סימן שמשהו לא תקין. הרבה דברים יכולים לגרום לעצירות, ביניהם התייבשות, סטרס, תסמונת קדם ווסתית, מחסור בסיבים תזונתיים ועוד.

6. באיזה צבע השתן שלי?

אולי זה קצת מגעיל, אבל זה יכול לעזור לכם להבין אם השמנתם או לא. כל מה שאתם צריכים, זה להעיף מבט על צבע השתן שלכם. הצבע האידאלי הוא צהוב בהיר (כמו לימונדה בהירה), אם צבע השתן שלכם כהה יותר מזה, ייתכן מאוד שאתם סובלים מהתייבשות. איך התייבשות קשורה לנפיחות? היא גורמת לעצירות, שמובילה לנפיחות. הגוף נכנס למצב של חיסכון במים ושומר על כל טיפת מים שבו, מה שגורם לתחושה של נפיחות.

7. האם צרכתי לאחרונה הרבה פחמימות או מלח?

מלח ופחמימות יכולים לגרום לרקמות הגוף לאגור מים. זה קורה כחלק מתהליך טבעי בגוף שמטרתו לשמר אנרגיה זמינה ובמהלכו הגוף שומר את הפחמימות שאכלנו בתור גליקוגן, מקור אנרגיה חשוב לכל הגוף. אם אכלתם קצת יותר פחמימות מהרגיל, זה עלול לגרום לתחושה של נפיחות.

8. האם זה הזמן הזה בחודש?

המחזור החודשי מלווה בשינויים הורמונליים רבים, בייחוד בהורמונים פרוגסטרון ואסטרוגן, שיכולים להוביל לאגירת מים בגוף. לא סתם נשים רבות מרגישות נפיחות בזמן הווסת, בייחוד באזור הבטן. חשוב לציין שהנפיחות יכולה להופיע גם במקומות אחרים בגוף, אך היא לרוב בולטת יותר בבטן. 

9. האם הבטן שלי מרגישה קשה?

דרך טובה לבדוק אם מדובר בקילוגרמים עודפים או בנפיחות, היא פשוט לגעת בבטן. אם היא מרגישה קצת יותר קשה למגע, ייתכן מאוד שמדובר בנפיחות. אם נגעתם בבטן והיא מרגישה רכה, סביר להניח שאתם לא סובלים מנפיחות.

10. האם אני בסטרס?

תתפלאו, אבל סטרס בהחלט יכול להוביל לנפיחות. כיוון שסטרס גורם לחוסר איזון הורמונלי, הוא בהחלט יכול לשבש את העיכול ולהוביל לנפיחות ולגזים. מנגד, סטרס גם יכול לגרום לנו לפנות יותר ל"מזון מנחם", ג'אנק פוד לסוגיו שיכול בהחלט להוביל להשמנה. אז איך אפשר לדעת אם הסטרס הוביל לנפיחות זמנית או להשמנה עקב קומפורט פוד? אם שמתם לב שלאחרונה הגוף שלכם מתקשה לעכל מזונות שבעבר לא היה לו קושי לעכל, רוב הסיכויים שמדובר בנפיחות זמנית שנגרמה משיבושים במערכת העיכול עקב סטרס.

 >> בלי לספור קלוריות: הכל על דיאטת דוקאן