אנחנו כבר לא צריכות לספר לך, או לעצמנו, כמה חשובה בדיקת שד. הסטטיסטיקה מדברת בעד עצמה, והיא גם אומרת שאבחון מוקדם של סרטן השד יכול להציל חיים. המטרה בבדיקה הביתית היא פשוט להכיר את גופך, לדעת איך הוא מרגיש למגע במטרה לעזור לך להבחין בשינויים במרקם, בצבע ובתחושה. הדרך היחידה שבה תוכלי לדעת את ההבדל על ידי בדיקה קבועה, אחת לחודש, שבוע לאחר סיום המחזור.
אז איך עושים את זה?
דרך אחת לערוך את הבדיקה היא על ידי מישוש השד בשכיבה, כפי שמתואר בסרטון: שכבי על הגב והניחי את הידיים בצידי הגוף. כעת, בעזרת היד הנגדית לשד הנבדק, התחילי למשש את השד. הדרך למשש גושים חריגים היא באמצעות לחיצה ולא צביטה.
כשאת צובטת, תמיד תחושי בגושים, מכיוון שבכל שד יש גושים והם לאו דווקא מסוכנים. לכן, מששי את שדייך באמצעות כריות האצבעות ולא על ידי צביטה.
על מנת להקיף את כל חלקי השד מסביב – הקפידי לעבור על האזורים מסביב לפטמה. כשאת מסיימת, תני דגש גם לפטמה: הפעילי עליה לחץ משמעותי עם כריות האצבעות. אם יוצא ממנה נוזל, זו סיבה מספיק טובה להמשך בדיקה אצל רופא.
בשלב הבא, חזרי על אותן הפעולות, עם יד מתוחה מעבר לראש. סרקי את השד במישוש כריות האצבעות בצורה עקבית על כל שטח השד. אל תשכחי לעבור גם על איזור בית השחי שמכיל את זנב השד, רקמה שגם דרושה לה בדיקה, והמשיכי עד לבית השחי עצמו.
כעת, חזרי על אותה בדיקה גם בשד השני.
ואם בשכיבה לא בא לי?
יש שתי דרכים נוספות לבדיקת שד:
1. התבוננות מול מראה, כפי שמפורט בסרטון
2. בדיקה במקלחת.
ד"ר אסנת גבעון, מומחית בכירורגית כללית וכירורגית שד, אומרת שהדרך המומלצת ביותר היא זו של המקלחת. "העור הרטוב הוא בהכרח חלק יותר, והידיים מחליקות בקלות גדולה יותר". מה שמאפשר לנו את הלחץ המתואר מעלה. הבדיקה דומה להתבוננות מול מראה, כאשר הדגש הוא על תנועות סיבוביות בעזרת כריות האצבעות.
ויש לנו עוד
1. אל תיכנסי ללחץ. אין צורך שתערכי את כל שלוש הבדיקות. בחרי את זו שנוח לך איתה ביותר.
2. הקפידי לבצע את הבדיקה בזמן הנכון (שבוע לאחר סיום המחזור).
3. האגודה למלחמה בסרטן בישראל מרגיעה כי רוב הגושים המתגלים בשד אינם ממאירים, אך רק רופא יוכל לקבוע את האבחנה המדויקת. לכן, אם את חשה בגבשושית שלא הכרת קודם לכן הירגעי! לא מדובר בהכרח בסרטן, אך מומלץ שתיגשי לבדוק אצל מומחה.
4. ולא, הבדיקה שלנו היא לא תחליף לבדיקת רופא מומחה.
קצת סטטיסטיקה ועוד נקודה מרגיעה
מדי שנה, נוהגים לפזר לנו נתונים חדשים אודות מחקרים וממצאי סטטיסטיקה נוספים בנוגע למחלה. כמו למשל שסרטן השד היא המחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל, וכ-4,000 נשים חולות בה בכל שנה. למרות שהמספרים מדברים על סבירות של אחת מתוך שמונה נשים ישראליות שעלולה לחלות, ד"ר גבעון ממהרת להרגיע: "חשוב מאוד שנשים יידעו כי הכוונה היא שלא ברגע נתון זה מסתובבות לידך ברחוב שמונה נשים שאחת מהן חולה, אלא שאחת מתוך שמונה הנשים עלולה לחלות במהלך שנות חייה במחלה. כאשר ממוצע חיים של אישה עומד כיום על 85 שנה".
אין הנאמר בכתבה או בסרטון משום תחליף לבדיקת רופא.