המקצוע שבו אנחנו בוחרים לעסוק, האנשים שאיתם אנחנו בוחרים לבלות והמזון שאנחנו אוכלים – בסה"כ יש לא מעט דברים בחיים שלנו שאנחנו יכולים לשלוט עליהם במידה כזו או אחרת. לעומת זאת, כולנו מגיעים לעולם עם "חבילה" מסוימת, שכוללת כמה דברים שעוברים בגנים שלנו, אותם לא ממש אפשר לשנות - הסיכוי להקריח הוא אחד מהם.

פרופ' אבנר שמר, רופא עור בכיר בשיב"א תל השומר, מסביר שאת ה"מתנה" הזאת אנחנו יכולים לקבל בתורשה מהאבא, אבל גם מהאמא שלנו. לכן, אם אחד מהם סובל משיער דליל או מהתקרחות, יש סיכוי לא רע שגם הדור הבא יאלץ להתמודד עם הבעיה בשלב כזה או אחר בחיים. אגב, בניגוד לסברה הרווחת, ד"ר שמר מציין שגם נשים מושפעות מהגנים שעוברים במשפחה, ולכן גם הן עלולות לסבול מהתקרחות, אם כי לרוב היא תתבטא בצורה שונה.

הכירו את האות M

אצל מרבית הגברים ההתקרחות התורשתית תתחיל בנשירה קלה, תמשיך במה שמכונה "מפרצים", כלומר התדלדלות השיער בקו המצח והרקות (מבנה השיער מזכיר את האות M), ובהמשך תיווצר קרחת קטנה באזור הפדחת (החלק העליון של הקרקפת), שלבסוף "תתאחד" עם נסיגת קו המצח.

מפרצים (צילום: shutterstock By Image Point Fr)
צילום: shutterstock By Image Point Fr

אצל הנשים, לעומת זאת, ברוב המקרים לא מדובר בהתקרחות מוחלטת של האזור, אלא בנשירת שיער מפוזרת שניכרת בכל חלקי הראש. מצב זה מביא לירידה בצפיפות השיער, בכיסוי ובנפח.

הנה ההסבר היותר מדעי: "ההורמון העיקרי שאחראי לתופעה אצל הגברים נקרא  דיהידרוטסטוסטרון – DHT. זהו למעשה תוצר של טסטוסטרון שבאמצעות  אנזים ה-5 אלפא דרוקטאז הוא הופך לדהידרוטסטוסטרון. כשיש יותר קולטנים של ה-DTH בקרקפת (זו למעשה התכונה המורשת גנטית), כך יש סיכוי גבוה יותר להתקרחות", מסביר פרופ' שמר.

אגב, למקרה שתהיתם - הגנטיקה היא לא הגורם היחיד להתקרחות. פרופ' שמר מציין סיבות נוספות שיכולות לגרום לתופעה: שינויים הורמונליים, מחלות שונות לרבות מחלות עור שונות, מחסור ברכיבים תזונתיים (כמו למשל ברזל, ויטמין  12B, חומצה פולית ועוד), וכן נטילת תרופות מסוימות, ביניהן תרופות כימותרפיות.

נשירת שיער (אילוסטרציה:  suriya yapin, shutterstock)
אילוסטרציה: suriya yapin, shutterstock

אז מה הפתרון?

אם הגעתם למסקנה שאתם מקריחים בגלל סיבות תורשתיות, אנחנו שמחים לבשר שיש מה לעשות בעניין. ראשית, צריך להבין מה גורם לנשירה שלכם ולהתאים את הפתרון הטוב ביותר לבעיה האינדיבידואלית שלכם. פרופ' שמר מציין טיפול תרופתי המכיל "מינוקסידיל" כפתרון יעיל לבעיה. זוהי תמיסה המיועדת לשימוש יומי על הקרקפת שמטרתה - טיפול בנשירת השיער ובהתקרחות מהסוג התורשתי, הן אצל גברים והן אצל נשים. לדבריו, התמדה בשימוש תסייע לעצור את הנשירה במידה ניכרת. תהליך צמיחת השיער, כמו תהליך ההתקרחות ונשירת השיער הוא תהליך ממושך, ולפיכך יש להשתמש בתכשיר לפחות 4 חודשים על מנת להעריך את צמיחת השיער מחדש. כמו כן, הפרופ' מציין כי ישנן תרופות שיכולות לסייע בהאטת הנשירה, הניתנות במרשם רופא בלבד. בקיצור – טוב לדעת ושווה לבדוק.

 

*התוכן בערוץ זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.