משנה לשנה הופכים ציפויי השיניים לפופולריים יותר. כמו כל הליך אסתטי, גם פה מדובר בהשקעה של אלפי שקלים, וכמו כל הליך אסתטי, השאלה אם זה אכן אסתטי היא בעיני המתבונן. אז למה זה טוב? למי זה טוב? למי זה לא מומלץ בכלל? והאם באמת זה לא פוגע בבריאות השן? בדקנו.

"יש שני סוגים של ציפויים", מסבירה ד"ר טל בראון, מנהלת תחום אסתטיקה דנטלית, רשת כללית סמייל, "בציפוי חרסינה הרופא עושה את ההכנה לשן במרפאה, שולח לטכנאי מידה, הטכנאי מכין את הציפויים, הרופא מקבל מהמעבדה ומדביק למטופל. הסוג השני הוא ציפוי קומפוזיט, העשוי מחומר הנקרא שרף מרוכז, שהוא החומר של הסתימות הלבנות. בציפוי קומפוזיט אין צורך בטכנאי. הרופא מבצע את הציפויים במרפאה. הוא בונה את השן מחדש בהתאם לצרכים. למרות שעד לא מזמן חשבו שציפויי החרסינה חזקים יותר ומועדפים, היום יש מגמה עולמית לציפויי קומפוזיט, גם אסתטית וגם מבחינת חוזק. לשני הסוגים יש גוונים שונים".

למה צריך את זה?

"זה נותן כמובן מענה אסתטי, אבל יש סיבות נוספות: אפשר לטפל באמצעות הציפוי במקרים של יישור שיניים, לא במקרים דרמטיים שבהם השיניים מחוץ לקשת אבל יישור שיניים גבולי.  סגירת רווחים בין שיניים, שינוי גוון שיניים, יש שיניים שלא מגיבות להלבנה מסיבות שונות. אפשר לעשות ציפוי לשן שנשברה, אפשר גם לעצב שיניים, יש אנשים עם שיניים מרובעות מדי או עגולות מדי שרוצים לשנות את צורתן. אפשר להשיג כמעט כל דבר עם הציפוי".

השן לא נחלשת?

"בכלל לא. כשעושים ציפוי חרסינה מורידים כמות ממש מזערית של חומר שן, ובציפוי קומפוזיט כמעט לא מורידים חומר שן בכלל. ההכנה שמרנית מאוד, ובוודאי לא מחלישה את השן. במקרים רבים אפילו מחזקים את השן. הציפויים הם בחלק הקדמי ולא כוללים את השיניים הטוחנות".

טיפול שיניים, אילוסטרציה (צילום: Antonio Guillem, shutterstock)
אפשר גם לעצב את השיניים | צילום: Antonio Guillem, shutterstock

ואם צריך טיפול שורש?

"אין שום בעיה לגשת לשיניים. הציפויים הם בחלק הפרונטלי וטיפולי השורש מתבצעים בחלק האחורי של השיניים. מה שכן, חשוב מאוד לשמור על היגיינה אחרי הציפוי. שיננית פעם בחצי שנה, ביקורת אצל הרופא המטפל, ולהימנע מכל מיני הרגלים מזיקים כמו כסיסת ציפורניים או לעיסת עטים. אנשים ששוחקים שיניים בלילה מקבלים סד לילה".

אפשר לאכול טופי?

"טופי כדאי לא לאכול בכלל בלי קשר לציפוי. בכל מה שנוגע לאוכל, כדאי להימנע מלנגוס דברים קשים, עדיף לאכול בשיניים האחוריות. אני מהר מאוד התרגלתי לחתוך תפוח או גזר לחתיכות קטנות יותר".

למי לא מומלץ?

"אנשים שיש להם מחלת חניכיים. נרצה קודם כול לייצב את המצב ולקבל אישור ממומחה חניכיים. זה כמו לסייד קיר כשכל היסודות רעועים. אנשים שיש להם סגר בעייתי. למשל כשהלסת התחתונה נסגרת על העליונה. הסגירה הנכונה היא שהלסת העליונה חופפת על התחתונה. רופא מיומן יכול אמנם להתגבר על המכשול, אבל צריך לעשות את זה בהסתייגות ועם הרבה הוראות למטופל. לא מומלץ לאנשים שיש להם כתרים, או שכבר יש להם ציפויי חרסינה. יש מקרים שאין מספיק חומר שן. כשיש עששת נרחבת. או במקרים חמורים של שחיקת שיניים".

"הטיפול גרם להרס מאסיבי של שיניים בריאות"

רוב הרופאים אכן ממליצים בחום על ציפוי חרסינה, אבל יש גם צד אחר, קצת פחות זוהר. "אנשים חושבים שזה טיפול פשוט אבל זה רדיקלי. משייפים את השן, מורידים את הציפוי הטבעי ומדביקים ציפוי מחרסינה. אם זה לא נעשה בצורה מיומנת זה מסתבך", מזהיר עו"ד דורון וימר, שעוסק שנים רבות בתחום רשלנות רפואית בכלל ובתחום השיניים בפרט, "הייתה לי לקוחה שעשתה ציפוי שיניים. אחרי יומיים אכלה מרק עדשים וכל השיניים נצבעו בצהוב מהכורכום. לא מספרים לאנשים על כל הבאגים של הטיפול. החוק וההסדרה המקצועית בישראל מאפשרים לכל רופא שיניים לבצע את כל סוגי טיפול השיניים ואין דרישה לקיומה של מומחיות רפואית או הכשרה מקצועית ספציפית לצורך ביצוע פרוצדורות רפואיות. למעשה רופא שיניים שרק סיים סטאז' יכול לבצע, כבר מיום העבודה הראשון שלו כרופא שיניים, ניתוחים, השתלות עצם, החדרת שתלים וביצוע טיפולי שיקום מורכבים. לאורך שנות עבודתי טיפלתי במאות מקרים של רשלנות רפואית בתחום השיניים, חלקם מקרים מחרידים, חלקם גרמו למטופלים פגיעות קשות ולעיתים אף נכויות משמעותיות".

נתקלת ברשלנות רפואית גם בציפויי שיניים?

"ציפוי שיניים נעשה ברובם המכריע של מקרים ללא צורך רפואי אמיתי אלא בשל רצונו של המטופל בשיפור המראה האסתטי, והטיפול מבוצע, כמעט תמיד, בשיניים בריאות. במהלך השנים טיפלנו בכמה תביעות שעניינן ציפויי שיניים. למשל מטופלת העוסקת במקצוע שבו יש להופעה חיצונית/ייצוגית חשיבות רבה. במסגרת היכרות מקצועית בינה לבין רופא השיניים הרופא פנה אליה, מיוזמתו, העיר לה ששיניה אינן אסתטיות, מכוערות ועקומות וכי בשל עיסוקה עליה לשפר את מראה השיניים. הרופא הציע לבצע לה ציפויי שיניים במרפאתו בעודו מציג את עצמו כמומחה בתחום. נציין כי מדובר ברופא כללי ולא במומחה לשיקום. הרופא הבטיח ללקוחה הבטחות שווא, הבטיח לה הצלחה ודאית, נמנע מלהסביר לה במה הטיפול כרוך, לרבות כי יש צורך בהשחזת השיניים. הרופא ביצע את הטיפול בחוסר מיומנות. השחזות השיניים שביצע היו עמוקות מדי ופגעו בשיניים בצורה קשה, והחלה לה רגישות בשיניים. ציפויי השיניים שהתקין בפיה היה עבים, גסי, ולא המשכיים לשיניים, מה שגרם לדלקות חניכיים, חוסר נוחות ומראה לא אסתטי.

"במקרה שני, עובדת זרה שחסכה שקל לשקל, פנתה למרפאת שיניים שהבטיחה לה חיוך הוליוודי. הם ביצעו לה ציפויי שיניים בצורה רשלנית, והשיניים הושחזו בצורה מאוד עמוקה. הלקוחה סבלה מרגישות עצומה בשיניים ונאלצה לבצע טיפולי שורש בחלק מהשיניים שעליהן הותקנו הציפויים ולאחר מכן להתקין עליהן. כלומר, הטיפול גרם להרס מאסיבי של שיניים בריאות.

שיניים רגישות, כאב שיניים (צילום:  Andrey_Popov, shutterstock)
עלולה להיות רגישות יתר אחרי ההדבקה | צילום: Andrey_Popov, shutterstock

הלקח מהדברים ברור – אם עושים ציפוי שיניים או כל טיפול אחר, כדאי מאוד ללכת למומחה שמאחוריו המלצות יפות. זו פרוצדורה לא זולה, שיכולה להגיע גם ל-6,000 שקל לשן.

"זה כמו להדביק ציפורניים, זה כיסוי שיוצרים בצורה מדויקת ומותאמת לשיניים ולפה של המטופל", מסכם דוקטור איתן בלומר, רופא שיניים ותיק, "הפרוצדורה לא פשוטה – עובדים עם מקדחים מיוחדים, יש מצבים נדירים שיש רגישות יתר אחרי הדבקה, אבל בדרך כלל זה עובר. כמו כל פרוצדורה רפואית יש סיכון מסוים אם לא עובדים בצורה נכונה".