חשבתם שזה הכי ברור וטבעי לצחצח שיניים פעמיים ביום? תתפלאו - בסקר שנערך לפני מספר שנים על הרגלי צחצוח השיניים בישראל, עלה כי מעל רבע מהישראלים מצחצחים שיניים רק פעם ביום, ו-4  אחוזים אף מצחצחים רק כמה פעמים בשבוע. בנוסף, נמצא שנשים מקפידות על צחצוח יותר מגברים, וכי פה לא אסתטי פוגע בסיכויים למצוא עבודה או זוגיות. אז מה באמת מתרחש לנו בתוך הפה כאשר אנו לא מצחצחים יום אחד או שנה שלמה?

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"הן עששת (חורים בשיניים) והן מחלת חניכיים נגרמות בעקבות הצטברות של חיידקים בחלל הפה", אומר ד"ר ירון ברנשטיין, סמנכ"ל רפואה במכבידנט, "בעששת החיידקים ניזונים מהסוכרים שנמצאים במזון, הם מפרישים חומצה שגורמת באופן איטי לחורים בשיניים. במחלת חניכיים, לעומת זאת, החיידקים מצטברים בחלק התחתון של השן ומפרישים חומרים שונים. בשלב ראשוני הם גורמים לדלקת חניכיים ובשלב מתקדם זה נספג באזור של צוואר השיניים, ובעצם האחיזה של השן בלסת הולכת ופוחתת עד שהן מתנדנדות ונופלות. מטרת הצחצוח היא להסיר את רובד החיידקים המצטבר על השיניים".

מה קורה אחרי יום ללא צחצוח: אחרי 24 שעות ללא צחצוח, מתחיל להיווצר דק של פלאק (רובד חיידקים המכסה את השן). אמנם לא נעשה נזק ממשי ביום אחד, אבל הרובד כן מתחיל בשלב מוקדם יחסית. בנוסף, כבר למחרת יעלה ריח רע מהפה. "בשלב זה יצטברו חיידקים ושאריות מזון באזורים שונים של חלל הפה. וברגע ששאריות המזון זמינות לחיידקים, תהליך העששת יהיה יותר פעיל", אומר ד"ר ברנשטיין.

אחרי שבוע ללא צחצוח: הצטברות הפלאק מתעבה, וכעת ממש עולה ריח רע מהפה. בנוסף, בתקופה של בין שלושה ימים ועד כשבוע מתחילה להיווצר דלקת חניכיים, שבאה לידי ביטוי בדימום קל או באדמומיות לאחר נגיעה בהם. "כשהפה יהיה מלא בחיידקים, פעילות העששת והפעילות שגורמת למחלת החניכיים תהיה מוגברת".

אחרי חודש ללא צחצוח: החיידקים החיים בתוך הפה מתחילים תהליך של פירוק חומצה. מלבד אדמומיות בחניכיים, יש סיכון לעששת במיוחד אם אוכלים מזון ממותק. "מחלת העששת מתרחשת באזורים בין השיניים, באזורים הלעיסים ובשיניים הטוחנות, ולכן יהיה קשה לאדם רגיל לראות את הסימנים הלבנים שנוצרים המעידים על המחלה. הריח הרע מהפה ילך ויתגבר ובחלל הפה יהיה טעם לא טוב", מוסיף ד"ר ברנשטיין.

אחרי שנה ללא צחצוח: הרוק שנמצא בסביבה עתירת סוכר תורם לריקבון השן ולחורים בשיניים, הנובעים גם מהצטברות הפלאק. החניכיים בשלב זה אדומים ומודלקים. אך היקף הנזק משתנה בהתאם לגיל. אנשים צעירים יוכלו להתאושש מזה טוב יותר מאשר אנשים מבוגרים. אם לדוגמה אדם בסביבות גיל 50 לא יצחצח את שיניו כלל למשך שנה בגלל חולי או כל סיבה אחרת, השיניים שלו יתרופפו ויתחיל תהליך של ריקבון בפיו. "אם בגיל צעיר יהיה ריבוי של שיניים רקובות, באנשים מבוגרים תהיה התפתחות של מחלת העששת, השיניים יהיו רקובות והחניכיים יהיו אדומות ונפוחות, הריקבון יעבור לעצם האוחזת בשיניים, מתחת ללסת והן יתנדנדו וייפלו בהמשך", מציין ד"ר ברנשטיין.

טיפים אולדסקול, משחת שיניים (צילום: lovleah, Thinkstock)
אין ממש צורך בזה, אבל למען הרעננות - בכיף שלכם | צילום: lovleah, Thinkstock

איך מצחצחים נכון?

"הדבר החשוב ביותר הוא שהצחצוח צריך להיות יעיל. רצוי להשתמש בתמיסת המחשה שצובעת את רובד החיידקים ומלמדת את המטופל לצחצח נכון, והיכן להשקיע. עדיף לקבל הדרכה של שיננית, כדי לחזק את הרגלי הצחצוח, ולהסיר את האבנית שמצטברת", אומר ד"ר ברנשטיין, "רוב האנשים מצחצחים פעמיים, אבל אפשר גם שלוש פעמים. מברשת השיניים צריכה להיות עם סיבים רכים, והצחצוח לא אגרסיבי. מלבד הצחצוח יש שימוש באמצעי עזר קלאסיים: חוט דנטלי, קיסם שיניים, ותמיסות פלואוריד ושטיפות פה. טיפ חשוב: לצחצח את גב הלשון, המטרה של זה היא למנוע ריח רע מהפה. אחת הסיבות העיקריות לריח מהפה היא הצטברות ושאריות אוכל בגב הלשון. יש מברשת מיוחדת לצחצוח לשון, אך ניתן לצחצח גם עם מברשת השיניים". 

עוד ב-mako בריאות:
>> התעלומה נפתרה: למה הזקן שלך ג'ינג'י ואתה לא?
>> לא תמימה: איך גומייה לשיער הובילה צעירה לבית החולים?
>> שום או עמבה: איזה מאכל הכי משפיע על ריח הגוף?

הדרך הטבעית: אין ממש צורך במשחות שיניים

לכולנו זה ברור שאנחנו צריכים לשים משחת שיניים על המברשת, אבל האם תהיתם פעם מה יש במשחה הזו והאם היא הכרחית? "משחות השיניים נועדו כדי להנעים את הצחצוח ולעזור במעט בפירוק של הפלאק, אך אין צורך ממשי במשחות", אומרת ד"ר יהודית יסקין, רופאת שיניים המשלבת טיפול טבעי תומך ובעלת ידע נרחב בהומיאופתיה, שמנים אתריים וצמחיים ותוספי מזון, "במשחות שמוכרים ברשתות הפארם אין הרבה חומרים פעילים, ולפעמים האפקט שלהם עושה את ההיפך".

איך אפשר לדעת מה יש במשחת השיניים שאנחנו קונים? 

"בקצה התחתון של המשחה, ליד המספר הסידורי מוטבע פס בכל מיני צבעים: כאשר הפס ירוק זה אומר שהחומרים טבעיים, אם הפס כחול חומרים טבעיים ורפואיים, כאשר הפס אדום מדובר בחומרים רפואיים וכימיים וכשהוא שחור זה רק כימי - אגב, רוב משחות השיניים של הילדים, גם אלו אשר מצוין כי הם "ממקור טבעי" מסומנות בפס שחור. בחלק ממשחות המיועדות לילדים עם הפס השחור יש רעלים, לכן עדיף לוותר. גם אם כתוב שהמקור טבעי הוא יכול לעבור עיבוד שיהפוך אותו לרעל. לכן, עדיף להשתמש במשחות עם הפס הכחול או הירוק".  
מה באמת עושה צחצוח - גם ללא משחה?

"הפלאק הוא רובד רך שקל להסיר אותו, והדבר הכי חשוב בניקוי השיניים הוא הפעולה הפיזית של הברשת והסרת הפלאק. אם משאירים את הפלאק מעל 24-48 שעות הוא מתחיל לקבל את המינרלים של הרוק, לשקוע ולהפוך לאבנית תוך פרק זמן של שבועיים. ברגע שיש אבנית קשה להסיר אותה. ברוק יש מעל 2,400 מרכיבים, חלקם טובים למערכת החיסונית וחלקם הם חלבונים, פלאק, חיידקים, פטריות ופרזיטים, שמתרבים ללא מעצור, ושוקעים על השיניים. ברגע שנותנים להם להיאסף, נוצרות מחלות חניכיים שבין 80 אחוז מהאוכלוסייה כיום סובלת מהן, בשנים האחרונות יש גם יותר ילדים שסובלים ממחלות אלו. אם לא מצחצחים נכון, או אם לא מצחצחים בכלל, התוצאה היא זהה, גם אם משתמשים במשחות", מדגישה ד"ר יסקין.

שמן קוקוס,  שמן קוקוס (צילום: Geo-grafika, Thinkstock)
מגן לכם על השיניים בקטע אחר | צילום: Geo-grafika, Thinkstock

"המשחות לא יכולות להחליף את פעולה ההברשה, ולמעשה, אם פעולת ההברשה נכונה, אין צורך במשחה אפשר רק עם מים, זו לפחות ההמלצה שלי לילדים. חשוב לזכור שהצחצוח של הבוקר וגם של הערב מאוד חשובים כי עיקר האבנית מתאספת בלילה, כאשר אנו ישנים והגוף במנוחה".   

ומה היו עושים פעם, לפני שהיו מברשות שיניים ומשחות בשלל צבעים וטעמים? "ב-1620 בצרפת מישהו הגיע עם רעיון מהפכני ואמר שאם אדם שוטף את הפה במים לאחר האכילה, השיניים יתקלקלו פחות מהר", מספרת ד"ר ריסקין. "זו הייתה תקופה שבה כל הציירים המפורסמים לא ציירו חיוכים כי השיניים היו שחורות. בהודו היו לוקחים ענף קטן של עץ נים (NEEM) וצחצחו עם זה את השיניים. בדיעבד, התברר שיש לחומר הזה סגולות אנטי דלקתיות ונגד חיידקים. היום מפיקים מהעץ קפסולות להגדיל את בריאות החניכיים. ורק בהמשך, כאשר גילו את הפלאק, הגיעה מברשת השיניים".

שמן קוקוס  - גם על השיניים

אבל כדי להחליט שלא משתמשים במשחה דרושים לימוד וידע איך לזהות את הפלאק בפה ודיוק בטכניקת צחצוח. "בנוסף, דרוש צחצוח בין השיניים עם קיסמים מברישים, אך זה נכון לכל אחד, גם למי שמשתמש במשחה. מומלץ לאחר הצחצוח עם המברשת לצחצח שיניים עם שמן קוקוס (שיטה הנקראת  Oil Pulling). שמים מעט שמן קוקוס על המברשת ומברישים אותו על כל השיניים וביניהם, זה יוצר מעין שכבה דקה של חומר שומני שלא נותן לפלאק להידבק על השיניים והחניכיים".

בשנים האחרונות משתמשים באבקת סודה לשתייה לניקוי ולהלבנה של כביסה וגם של שיניים אך ד"ר יסקין מזהירה משימוש מוגבר באבקה זו. "להשתמש בזה בעירבון מוגבל ובזהירות, אחת לכמה זמן אבל לא להשתמש בה באופן שגרתי", היא אומרת. "בנוסף, כל מה שקשור בדלקתיות - שמן לבנדר או מנטה יכול לעזור. יש שטיפות טבעיות על בסיס של שמנים אתריים שמסייעות להילחם בריח פה. ככלל, לא הייתי ממליצה לא להשתמש במשחה בכלל כי יש משהו אחר בחוויית הצחצוח, בקצף, ברעננות וחשוב שהחוויה תהיה נעימה, אבל זה כמובן לא העיקר". 

>> צפו: איך באמת נראה ניתוח לשינוי מין?