בארץ ובחו"ל, על גבי מודעות, בעיתונים ובמדורי הרכילות: הם שבים וצצים להם, אותם חיוכים נוצצים שחושפים שיניים לבנות, יפות ומעוררות קנאה.

ככל הנראה, לא נחדש לכם הרבה אם נגיד לכם שחיוך שכזה הוא כבר מזמן לא נחלתם הבלעדית של כוכבי הביצה המקומית ואנשי הבידור. למעשה, כדי להשיג חיוך של מיליון דולר, אתם לא באמת צריכים להתאמץ הרבה - הלבנת שיניים היא פרוצדורה פשוטה למדי הניתנת לביצוע בכמה דרכים שנפרט מיד.

ובכל זאת – לא יכולנו שלא לתהות האם הלבנה כזאת עלולה להזיק לבריאות או לפגוע באמייל של השן? ובכן – "בגדול, התשובה היא לא. מרבית החומרים הללו בטוחים לשימוש", טוענת ד"ר טל בראון-בולוקון, מנהלת רפואית ורופאת שיניים ותיקה העוסקת בשיקום הפה ובאסתטיקה בכללית סמייל תל מונד, שגם מבקשת לדייק בהגדרת הפעולה:

"ראשית, כשאנחנו מדברים על הפיכת השיניים ללבנות יותר, כדאי לציין שהמונח המקצועי הנכון יותר הוא הבהרה. זאת מכיוון שבדרך כלל פעולה מהסוג הזה אינה מלבינה את השן, אלא מסייעת להבהיר אותה". לדבריה, ההבהרה אינה מסכנת את בריאות השן, ואולם לעתים היא עשויה להיות כרוכה ברגישות קלה בשיניים בעת ביצוע הפעולה או מעט לאחריה. כמו כן, גם האפקטיביות של הפעולה מושפעת מכמה גורמים: "זה מאוד תלוי בגוון המקורי של השיניים. אם הן נוטות יותר לכיוון צהבהב, יהיה קל יותר להגיע לתוצאות טובות יותר ולרמת הלבנה גבוהה יותר. לעומת זאת, מי שנולד עם שיניים שצבען נוטה לחום או אפרפר, ככל הנראה ייאלץ להסתפק בשינוי פחות משמעותי".

ועכשיו תשאלו, אז איך זה שהיום כמעט כל מי שעוסק בתחום הבידור מתפאר בשיניים צחורות כשלג? או. זה כבר סיפור אחר לחלוטין לדברי הד"ר: "במקרה הזה פעמים רבות מדובר באנשים שעברו טיפול לציפוי חיצוני של השן – כמו ציפוי קרמיקה שבמהלכו מורכבת על השן שכבה חיצונית שאת גוונה ניתן להתאים לפי העדפה האישית של המטופל. במקרים אחרים פשוט מדובר באנשים שהגוון הטבעי שלכם צהבהב, מה שכאמור מאפשר להגיע לרמה טובה יותר של הלבנה".

מחייכות (צילום: sam-manns-unsplash)
לא מעט אפשרויות עומדות בפניכם | צילום: sam-manns-unsplash

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

סוד הפעולה: חומר ההבהרה חודר לשכבת הביניים ומבהיר את השן

וכך זה עובד: "באופן כללי, חומר ההבהרה אמור לחדור דרך תעלות האמייל של השן, אל תוך שכבת הדנטין, כלומר אל שכבת הביניים שלה שבפועל קובעת את צבע השן. פעולה זו גורמת לפירוק קשרי מולקולת הצבע שהיא הגורם לצבע העכור".

אז כאמור, להלבין את השיניים זה לרוב פעולה פשוטה ולא מסובכת. ובכל זאת – יש לא מעט שיטות שמאפשרות להגיע לחיוך המיוחל. ד"ר בראון מסכמת בתמצות את ההבדל ביניהן:

חומרי הלבנה המיועדים להבהרה ביתית: כמעט בכל פארם או בית מרקחת תוכלו להשיג מגוון חומרי הבהרה שמאחוריהם הבטחה להעניק לכם חיוך לבן יותר. בין המוצרים: משחות שיניים, מסטיקים או סטריפים להדבקה. "אלה לרוב בעלי ריכוז חומר פעיל נמוך יחסית. היתרון שלהם הוא בעיקר העובדה שהם זמינים לשימוש ביתי וכן המחיר הנמוך שלהם לעומת שיטות אחרות. עם זאת, כדאי להביא בחשבון שגם ההבהרה לרוב תהיה פחות אפקטיבית באופן משמעותי", מציינת ד"ר בראון.

הבהרה ביתית המבוצעת דרך רופא השיניים

כדי לבצע הבהרה מהסוג הזה אמנם תידרשו להגיע אל רופא השיניים, אבל את הפעולה עצמה תבצעו בבית בעצמכם. וכך זה עובד: "הרופא יתאים את אחוז החומר הפעיל המתאים לשיני המטופל, ויצור עבורו סד אישי שאותו יוכל להרכיב על גבי השיניים. כמו כן יוכל המטופל להחליט מתי להפסיק את הטיפול בהתאם לשביעות רצונו מעוצמת ההבהרה וכן יידרש להגיע לביקורת אצל הרופא". ד"ר בראון מציינת שמדובר בשיטה ותיקה ואפקטיבית. 

הבהרה ביתית המבוצעת דרך רופא השיניים בקליניקה

אם תבחרו באופציה הזאת, סביר להניח שרופא השיניים יעמיד לרשותכם כמה דרכים אפשריות לביצוע הפעולה: "כיום נהוג לבצע פעולת הבהרה במרפאה בעיקר באמצעות לד ופחות על ידי לייזר, ומידת האפקטיביות במקרה הזה טובה מאוד".

עוד ב-mako בריאות:
>> 6 דברים מפתיעים שהמראה החיצוני אומר עליכם
>> סיוט שהתגשם: הובהלה למיון עם ג'וק בתוך האוזן
>> אכלה יותר ארוחות ביום - והשילה 30 ק"ג 

היזהרו ממשחות המשווקות באופן פיראטי

בין שתבחרו בשיטה ביתית להבהרת השן או בזו המבוצעת במרפאת השיניים, ד"ר בראון מדגישה שחשוב להתאים את סוג החומר למטופל, לסוג השן שלו ולמצב הפה הכללי.

ויש גם עצה חשובה שכדאי לכם לזכור היטב לפני שאתם מתפתים לרכוש מוצר זול שמישהו מוכר ברשת: "במקרה שרוכשים ערכה ביתית באופן עצמאי, ראשית כדאי לוודא שהיא מאושרת על ידי משרד הבריאות או ה-FDA וכן להתייעץ עם רופא השיניים בטרם השימוש. כיום ניתן למצוא משחות שונות המשווקות באופן פיראטי שעלולות לסכן את בריאות הפה ואף לגרום לפגיעה חמורה או לכווייה בחניכיים. לכן, בכל מקרה שנתקלים בהבטחה מרחיקת לכת, כדאי לבדוק את העניין לעומק לפני שרוכשים את המוצר, גם אם הוא זול יחסית".

כמו כן, לא מומלץ לבצע הבהרה מהסוג הזה לפני גיל 18 או במקרה שהמטופל סובל מבעיות חניכיים או מדלקת חניכיים, מאחר שהחומר הפעיל עשוי לחדור אליהן ולגרום לכאב. גם  כתרים אי אפשר להבהיר (במקרה כזה לעתים יוחלט על תהליך המכונה "הבהרה פנימית"). בכל מקרה - את פעולת ההבהרה יש לבצע רק לאחר ניקוי השיניים אצל שיננית.

אגב, אם חשבתם שמדובר בהליך חד פעמי, צר לנו לאכזב אתכם: "ההבהרה היא זמנית ומחזיקה לרוב בין מספר חודשים לשנה וחצי", מציינת ד"ר בראון. "לאחר מכן צריך לחזור על ההליך כדי להמשיך ליהנות מחיוך לבן. משך הזמן תלוי בכמה גורמים, ביניהם: המנגנון הביולוגי האישי של המטופל, הרגלים כמו שתייה מרובה של קפה או יין שידועים כמכתימי שיניים וכמובן גם עישון, שנחשב לאחד הגורמים המשפיעים ביותר על גוון השן, וזה עוד בלי להזכיר את ההשלכות הבריאותיות המסוכנות שלו על חלל הפה ועל הגוף".

ומה לגבי תרופות סבתא?

זה מה שיש לד"ר דורון שמיר, מנהל רפואי מרפאת מומחים בכוכב יאיר, להגיד:

כורכום: אמנם מדובר בתבלין נהדר ובריא, אבל למעשה הוא אחד המזונות היותר מכתימים שיש. בקיצור, אם אתם משתמשים בו למטרת הלבנה, כדאי שתפסיקו. הוא פשוט יעשה את הפעולה ההפוכה מזו שלשמה התכנסתם. 

כורכום (צילום: מיכל לויט, mako אוכל)
כורכום. ככל הנראה יעשה את הפעולה ההפוכה | צילום: מיכל לויט, mako אוכל

חומץ תפוחים: יכול לגרום נזק כבד מאוד לשן. ד"ר שמיר מסביר שבדומה ללימון או לכל מאכל חומצי ששוהה בחלל הפה, גם חומץ התפוחים עלול לגרום לסימני בלאי בשן, בגלל רמת החומציות הגבוהה הפוגמת בשן.

שמן קוקוס: אין בעיות בטיחות לשמן קוקוס ואף להפך. ישנן המלצות עליו כנוגד פעילות חיידקית. ככל הנראה האפקט המלבין נגרם פשוט מכך שהוא מנקה את השיניים, ולכן הן נראות בהירות יותר.  

סודה לשתייה: אמנם יש סיכוי לא רע שתזכו לשיניים יותר צחורות בזכות שימוש קבוע בסודה לשתייה, אבל כדאי להביא בחשבון ששימוש זה גם עלול לשחוק את האמייל ולפגוע בשן בסופו של דבר.

מי חמצן: גם מי חמצן עשויים להלבין את השיניים, ולמעשה הם מהווים חלק מנוסחת החומרים המלבינים שבהם עסקנו. וכאמור, ככל שהריכוז גבוה יותר כך רמת ההלבנה תהיה אפקטיבית. אבל (וזה אבל גדול), שימוש ביתי במי חמצן כנראה גם יגרום לנזק חמור לחניכיים שלכם ואף לכוויות.