אחד המיתוסים שאנחנו נוהגים להאכיל בהם את הילדים שלנו הוא שיותר מדי ממתקים גורמים לחורים בשיניים. שזה אמנם נכון, במידה מסוימת, אבל זו בפירוש לא כל התמונה ואפילו לא חצי ממנה. חורים בשיניים נגרמים כתוצאה מריקבון של שכבת השן החיצונית, שנוצרת עקב שילוב של שאריות מזון עם בקטריות וחיידקים כמו סטרפטוקוקוס שיוצר פלאק. ופלאק שלא מוסר ביעילות יכול לגרום לשן להירקב ולהיווצרות חורים.

אז כן, הימנעות מממתקים יכולה טכנית למנוע מחורים בשיניים להיווצר, אבל זו ממש לא הדרך היחידה. צחצוח שיניים כראוי, למשל, עושה עבודה יותר טובה בזה, ויש גם כמה פתרונות טבעיים וביתיים שאפשר לארגן בעצמכם כדי לוודא שהחיידקים לא חוגגים לכם על השיניים ולא חודרים לשכבת השן העליונה. חלק אפילו יכולים לחזק את השיניים ולהפוך אותן לעמידות יותר.

> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

משיחה בשמן

בדיוק כמו מלכים ושליטים, התייחסו לשיניים שלכם כמו בני מלוכה וצפו אותן בשמן. קחו כפית של שמן שומשום או קוקוס, גרגרו אותה בפה סביב השיניים, ואז תירקו החוצה. מחקר משנת 2009 מצא שציפוי השיניים בשמן שומשום מפחית את כמות הפלאק והחיידקים באותה מידה כמו שימוש תדיר במי פה.

אלוורה

ג'ל לשיניים שרווי באלוורה מסוגל להילחם בחיידקים שגורמים לחורים באמצעות אפקט אנטיבקטריאלי, כך קבע מחקר מ-2015. נוסף לכך, ג'ל אלוורה מסוגל לשקם את ציפוי השן ולהפוך אותה לחסינה יותר מפני פגיעות.

הימנעות מחומצה פיטית

חומצה פיטית, שמצויה בעיקר בדגנים, אגוזים ובקטניות, עשויה לפגוע בציפוי השן. מחקר משנת 2004 מצא שחומצה פיטית משפיעה על ספיגת המינרלים בגוף, ורבים מעריכים כי יש לה השפעה דומה על ציפוי השן – היא מפרקת את המינרלים שבו. לכן יש להקפיד להשרות או להנביט מזונות העשירים בה.

שקדים (צילום: Shutterstock)
כדאי להשרות | צילום: Shutterstock

עוד ב-mako בריאות:

>> זה מה שקורה לגוף כשמפסיקים לקיים יחסי מין
>> הגיעה לעשות החלקה וגוונים ויצאה עם צלקות
>> חייכו! מצאנו טריק פשוט להלבנת שיניים בבית

הימנעות מסוכר ומשקאות מתוקים

הבעיה עם סוכר היא שהוא משתלב טוב מדי עם החיידקים ויוצר חומצה בפה שקורעת את ציפוי השן. בדיוק מהסיבה הזו, וגם מסיבות אחרות, ארגון הבריאות העולמי ממליץ באופן רשמי מאז 2016 לצרוך כמה שפחות מזונות ומשקאות שמכילים סוכר.

צריכת ויטמין D

מחקר מ-2013 מצא כי תוספי תזונה שמכילים ויטמין D מסייעים משמעותית בהפחתת מקרים של חורים בשיניים. הסיבה: לוויטמין הזה יש אפקט מינרליזציה שמחזק את ציפוי השן.

דגים, סרדינים (צילום: By Dafna A.meron)
המרבה בוויטמין די הרי זה משובח | צילום: By Dafna A.meron

אכילת שורשי ליקריץ

ניסוי שנערך ב-2011 מצא כי לשורשי ליקריץ (או שוש) יש תכונות אנטיבקטריאליות, שעשויות למנוע ואף לטפל בחורים בשן. השורש מסוגל לטרגט את הבקטריה ולהשמיד אותה. אומרים שלשורש עצמו יש טעם מתוק, כך שאפשר לנסות ללעוס אותו, אבל גם מוצרים שמכילים ליקריץ יכולים לעבוד.

לעיסת מסטיק ללא סוכר

מסטיק בלי סוכר לאחר כל ארוחה יכול בהחלט לסלק שאריות מזון מהשיניים, ולגרום לכך שלחיידקים לא יהיה עם מה לעבוד, לפי מחקר שנערך ב-2015. כמו כן, מסטיק מעודד הפרשת רוק מוגברת, שמהווה מעין תמיסת מגן טבעית נגד החומצה הגורמת להמסת השן.