בעשור האחרון חלה עלייה בקרנה של הליצנות הרפואית ונעשו עשרות מחקרים עם ליצני 'רופאי חלום' שהראו את החשיבות בשילוב ליצנים בפרוצדורות רפואיות באבחון, בטיפול ובשיקום. לליצנים הרפואיים תפקיד מרכזי בשבירת המתח שמטופלים, ובעיקר ילדים והוריהם, חווים, ובהגברת שיתוף הפעולה שלהם. תפקיד זה הפך לחלק לגיטימי בטיפול וגם כהשראה שמאפשרת לילדים להיפתח לטיפול הנדרש ולצוות הרפואי.

כפי שהקורונה הציבה אתגר לרפואה, היא הציבה אתגר לפתחם של הליצנים הרפואיים. למגע בלתי אמצעי ולנוכחות יש תפקיד חשוב בעבודה שלנו. הריחוק הפיזי והמעבר לעבודה בווידאו עם חולי קורונה למשל, לצד פחד מלהדביק מטופלים הצריך גיבוש פתרונות. יחד עם ליצנים נוספים מקבוצת "רופאי חלום" הפועלים ב-30 בתי חולים בארץ, יצרנו סמינר בזום בשם "לץ' Do it" בנושא ההתנהלות בקורונה. גיבשנו תכנים על היגיינה, רעיונות לאינטראקציות ברוח הימים ועוד.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

ההקפדה על ההיגיינה בלתי מתפשרת. התאמתי את עצמי למצב באמצעות חיטויים נרחבים והגדלת מגוון התלבושות פי 10, כשגם מסכות הפנים הפכו לחלק מהעניין. את האביזרים הקבועים החליפו ספטול, אלכוג'ל ומגבוני חיטוי שהפכו לחלק מכלי המשחק שלי. פתאום גם לנשוף בועות סבון היה בלתי אפשרי דרך המסכה, אז למדתי עוד שיטות להפריח בלונים, מנפנופי זרועות באוויר ועד לשימוש בצינור חמצן. גם לא יכולתי לנגן במפוחית עם מסכת פנים, אז למדתי לנגן ביוקוליילי.

בדרך הומוריסטית תיאטרלית וחיננית, הליצנים הפכו את חיטוי הידיים לריקוד בסגנון מקרנה וכל פעולה עם אביזר רפואי למצחיקה ונעימה יותר. במרכזים הרפואיים שבהם אני עובדת כליצנית, נוהלי הקורונה גם הפכו לסאבטקסט של פעולותינו כדי להנגיש את המודעות לנושא. מלבד הביטחון שפעילות כזו מעניקה לילדים ולהורים המלווים, מתעורר צחוק שמשחרר את המתח הכללי באוויר, גם עבור הצוות הרפואי.

בתחילת המשבר, כל פעם שמישהו היה נכנס לחדר אשפוז, ההורים היו קופצים באוטומט כדי להגן שלא יתקרבו לילד מדי. מצב זה יצר לחץ באוויר שהשפיע מאוד גם על הילדים המטופלים. זוהי סיטואציה מאתגרת במיוחד. מאחר שבתפקיד הליצן הרפואי קיימת מלכתחילה הקפדה של שמירת מרחק עד ליצירת קשר ואמון גם בימים רגילים, יכולנו לפעול גם בתנאים שנוצרו. יותר מזה, נוצרה לנו אפשרות להרגיע ולהחזיר את השליטה דווקא במקום שבו הורגשו דאגה ואובדן שליטה.

ליצנים רפואיים בפעולה (צילום: שקד כביר)
ליצנים רפואיים בפעולה | צילום: שקד כביר

באחד הימים פגשתי ילדה מתוקה שמשתקמת מניתוח והתלהבתי מהלק שלה. היא התעקשה למרוח את הלק האהוב עליה גם על ציפורניי, פעולה בעייתית במיוחד בימי קורונה. אז יחד גיבשנו פתרון ומרחנו את הלק מעל הכפפות. הילדה הייתה מבסוטה!

"בתחילת המשבר, כל פעם שמישהו היה נכנס לחדר אשפוז, ההורים היו קופצים באוטומט כדי להגן שלא יתקרבו לילד מדי. מצב זה יצר לחץ באוויר שהשפיע מאוד גם על הילדים המטופלים. זוהי סיטואציה מאתגרת במיוחד"

כשהליצן נמצא במקום חשוב מסודר כמו המרפאה או ביה"ח, הוא ישאף "להפר" את הסדר. הוא יפתח מגירות, ישחק עם אביזרים בסקרנות מול הילדים, ירכך את האווירה וישבור את המתח הקיים מהסיטואציה ומהאביזרים הרפואיים. לעומת זאת כשהליצן נמצא בתוך אווירת כאוס וחוסר ודאות כמו הקורונה, הוא ישאף "לעשות סדר". הוא יתעסק עם לתרגל את הנהלים, להנכיח אותם, לדבר עליהם, לשחק וליהנות מהם.

הקורונה גם עזרה לליצנים הרפואיים לפתח מיומנויות טיפול יצירתיות חשובות נוספות. בעקבות געגועים שנוצרו לילדים שאני פוגשת בשגרת הטיפולים בביה"ח, ובשל מערכת החיסונית הרעועה שמשאירה אותם בבית בימי הקורונה, נהפכו הגעגועים לשיחות וידאו בשידור חי מביה"ח ושמרנו עמם על קשר שחשוב להמשך הטיפול בהם.

 ד״ר עומר רביב (צילום: פשה מץ)
ד"ר עומר רביב. גם רופאים יכולים לקבל כך פציינטים | צילום: פשה מץ
עוד ב-mako בריאות:
>> תופעת הלוואי של החיסון שעלולה להדאיג נשים
>> פונתה לביה"ח לאחר שהתעלפה – וזה מה שהתגלה
>> מומחה מזהיר: "המגפה הבאה נמצאת מעבר לפינה"

כיום ישנם כמה בתי חולים שצוות הליצנים שלהם גם משולבים במחלקות הקורונה כדי ליצור מפגש עם החולים במחלקה שחווים דכדוך, בדידות, ופחד כדי לחזק ולהעלות את מצב הרוח והמוטיבציה שלהם או פשוט להיות איתם.

נוכחות הליצנים הרפואיים בימי קורונה התגלתה כחיונית. הם מאפשרים לגעת בחלק הרגשי בסיטואציה לא מוכרת ובלתי נתפסת של הקורונה, באמצעות חיזוק מרחב החוויה האישית לצד לגיטימציה לדבר על הפחדים ולשחק עמם. במאבק עולמי של הרפואה בנגיף חדש, למשקפי הליצן יש תפקיד מרכזי של מתן זווית נוספת למצבים טעונים. לא רק שהליצנים לא הפריעו ל"שמירת מרחק" ו"הנהלים", הם העלו את הביטחון הסביבתי, ויצרו הנגשה והקללה של ההתנהלות החדשה. אם אי אפשר לשנות את המצב, בואו לפחות נחשוב עליו מכיוון אחר, משעשע יותר.

פני חנוכה היא יוצרת קורס של תכנית לימודים חדשה בנושא ליצנות רפואית ככלים במתן שירות רפואי שתיפתח בתחילת חודש מרץ הקרוב ביחידה ללימודי חוץ ולימודי המשך בטכניון.