אבא שלי תמיד לימד אותי שמשבר הוא לא פחות מהזדמנות. היכן שיש משבר, שם גם תמצאו אינספור הזדמנויות חדשות ופתרונות יצירתיים. אני זוכרת איך מיד אחרי אסון התאומים, כאיש נדל"ן שרגיל לאתר הזדמנויות, הוא כבר היה בדרכו לניו יורק לקנות נכסים. הוא קרא את המפה, והצליח לראות את הכיוונים החדשים.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

אין ספק שאיתור הזדמנויות מתוך משבר מצריך התבוננות רחבה מאוד, ובעיקר התעלות מעל המצוקה הנקודתית. זה לא פשוט לעשות זאת תוך כדי שאנחנו מנסים להבין מה ילד יום ומתמודדים עם חוסר ודאות שנחתה עלינו ביום בהיר, אך ההיסטוריה מלמדת שדווקא בעתות משבר מתבקשים פתרונות חדשים, שירותים וטכנולוגיות יצירתיות, ואם רק נשכיל להיות קשובים לשטח ולעצמנו, נראה שאנו מסוגלים, עם קצת יצירתיות, להמציא את עצמנו מחדש.

וכן, אם טרם הפנמתם, אתם תידרשו להמציא את עצמכם מחדש כי העולם שכולנו נתעורר אליו יום אחרי הקורונה, ובעצם העולם שאנחנו כבר מתעוררים אליו, הוא עולם חדש. אחר לגמרי מכל מה שהכרנו עד כה. 

חשבו רגע על שוק העבודה דור אחד אחורה, דור ההורים שלנו, מי חשב שהדרכת הורים תהפוך למקצוע פופולרי? מי בכלל ידע מה זה טיפול רגשי? דולה? יועצת הנקה? מורה ליוגה? יזמים שסוחרים בחנויות אינטרנטיות? משווקים דיגיטליים? כל אלה לא רק שלא היו קיימים, אף אחד לא יכול היה לדמיין מציאות של פרנסה אמיתית ממקצועות נישה "זניחים" שכאלה.

המקצועות הללו הומצאו מתוך צורך שהלך והתפתח, מתוך איתור צרכים ומתן פתרונות מדויקים, יצירתיים, מתוך ההתפתחות הטכנולוגית, הרגשית והמנטלית שעברה האנושות במהלך השנים, בדיוק כמו זאת שקפצה עלינו בימים אלה.

וזה בדיוק מה שאנחנו נדרשים לעשות עכשיו. להיות קשובים להזדמנויות החדשות הנקרות בפנינו, לאתר את הצרכים החדשים המשוועים לפתרונות, למענה שאולי דווקא אתם תוכלו לתת. ויפה שעה אחת קודם.

אישה עושה פילאטיס (צילום:  Flamingo Images, shutterstock)
עבודה שהיא תחביב - זו הנוסחה המנצחת | צילום: Flamingo Images, shutterstock

אז איך עושים את זה?

ראשית, תצטרכו לעבוד קצת יותר על שריר היצירתיות שלכם. לתרגל גמישות וגם להקפיד להיות קשובים ועירניים.

שנית, תצטרכו להתחיל להגדיר את עצמכם מחדש. אני לא כלכלנית ולא חוזת עתידות, אך לא צריך להיות כאלה על מנת להבין שהעולם השתנה על פיו. מיליונים איבדו את עבודתם ברחבי העולם כולו, עסקים נסגרים, שוק העבודה משתנה ללא היכר. איש לא יודע מה יהיה כאן ביום שאחרי אבל כולנו מסכימים שהיום הזה יהיה שונה מאוד ממה שהכרנו.

כך שאם עד היום הגדרתם את עצמכם דרך הטייטל של העבודה שלכם, מה שהוא מייצג עבורכם, מעתה תידרש כאן הגדרה אחרת. תארו לכם ששואלים אתכם מה שלומכם ואתם מדברים על התחביבים שלכם? על המשמעות שממלאת אתכם? על התפתחותכם רוחנית? אני אישית מאמינה שהעולם הולך לשם, את רבבות תלמידיי אני כבר מכינה לרגע הזה זה שנים.

וזה מוביל אותנו להגדרה החדשה של המושג "עבודה". אם עד עתה הייתם מפרידים בין "עבודה" ובין "תחביב", העולם החדש מסביר לנו שההפרדה הזאת לא רלוונטית יותר. עבודה שהיא תחביב - זו הנוסחה המנצחת. עבודה שהיא משחק שגם ככה היינו שמחים כל היום לשחק להנאתנו, שגם ככה אנחנו טובים בו מעצם היותנו, זה הדבר הבא, וזו ההזדמנות שהקורונה הביאה לפתחנו.

כל מי שעד היום היה תקוע בעבודה שלא אהב, שרף שעות בהמתנה ליום שיסתיים, ובזבז שנה אחר שנה על גלגל האוגר, הנה ההזדמנות לשינוי שלא העזתם לעשות ו"נכפה" עליכם ככה, במתנה.

מנגן בפסנתר (צילום: shutterstock, Nadezda Barkova)
מה אתם באמת אוהבים לעשות | צילום: shutterstock, Nadezda Barkova

ואיך תדעו מה אתם רוצים לעשות?

על מנת שתוכלו להתפרנס (ובשפע!) מהמתנה שלכם, הנה תרגיל קטן. חשבו לעצמכם מה הדבר שאתם הכי, אבל הכי, אוהבים לעשות? שחררו רגע את כל ההתנגדויות ותזרמו איתי. בעולם אוטופי, שבו אתם לא צריכים לדאוג לפרנסתכם, מה הדבר שהייתם עושים מבוקר עד ערב?

ואל תגידו "לנוח", כי זה נחמד לשבוע-שבועיים, אבל התקופה האחרונה כבר גרמה לכם להבין על בשרכם שהמיצוי מגיע בשלב כזה או אחר, ואז קולות אחרים בתוככם מבקשים תנועה, הגשמה, עשייה ויצירה.

בן האנוש, בייחוד בגרסתו המעודכנת, נדרש לתרום ולהיות חלק ממשהו גדול יותר ממנו עצמו, לצורך תחושת המשמעות הקיומית הגבוהה שלו. מאסלו דיבר על זה בפירמידת הצרכים המפורסמת שלו - תחושת ההגשמה היא חוד הפירמידה, אליו כולנו שואפים להגיע. אם כך זה הזמן להתחיל לחשוב איך נראית ההגשמה שלכם? מהי המתנה הייחודית שבה ניחנתם מעצם היותכם? הדבר הטבעי הזה שאתם עושים ללא מאמץ, ולולא הסביבה שלכם שכל הזמן דואגת לשבח ולציין את הגדולה שלכם, אפילו לא הייתם מתייחסים אל כך ככישרון מיוחד?

במידה שעלו לכם כמה דברים, אל תיבהלו. הדבר הגיוני בהחלט שכן בעולם החדש אנחנו רבי-זהויות, נותנים מקום לכל הפוטנציאלים שלנו. בניגוד לעולם הישן, שבו שלטה תודעת "או או", העולם החדש מאפשר לנו להתחבר לתודעת "גם וגם". כל חלקיק כישרון, ידע או יכולת פנימית שלנו מבקשים לבוא לביטוי מלא. כמו בתיאוריית הקוונטים, שבה החלקיקים נמצאים בכמה מקומות בו זמנית - גם אנחנו יכולים להיות גם וגם, הכל מהכל, לאכול את כל העוגה ולרקוד בכל החתונות.

אם אתם כבר עוסקים במה שאתם אוהבים, ייתכן שהזהות המקצועית שלכם תשאר בעינה, אך תשתדרג, תתרחב, תדייק את עצמה - זה בדיוק מה שהתקופה הזאת מבקשת.

כמי שחיה את הייעוד שלה זה עשור, ופועלת מתוך תחושת הגשמה ושליחות, אני חייבת להודות שבחצי השנה האחרונה הרגשתי שהאירועים הגדולים שאני מקיימת מדי חודש בחודשו, במטרה לפגוש קהלים חדשים ולפתוח להם את השערים לגן עדן, כבר אינם מדויקים לי. הרגשתי שאני פועלת מכוח האינרציה, סוג של אוטומט שהפך למועקה, ובחורף האחרון אף גבה מחיר בדמות דיכאון חורף שהבהיר לי מעל לכל ספק שנדרש כאן שינוי. ואז הגיעה קורונה המלכה, עצרה הכל וגרמה לי לדייק, לחזור חזרה למהות הנקייה והאותנטית שלי, לנקות את כל העטיפות והצלופנים שהרגישו לי לא נחוצים, "נאסר" עליי לקיים הרצאות ואירועים בני מאות ואלפי משתתפים, והנה גם אני מתבקשת להמציא את עצמי מחדש (ואין לכם מושג כמה זה מרגש אותי!).

בכלל, בימים בהם אסור לצאת החוצה, אין זמן טוב יותר מלהתכנס פנימה. המקצועות החדשים של העולם החדש לא יגיעו מבחוץ… הם יגיעו מתוך צלילה והכרות עם נבכי התודעה, עם העומקים המסתתרים בנפש פנימה. כך שכל מה שאתם מתבקשים לעשות עכשיו זה פשוט לחפש את האוצרות בתוככם, לחקור ולהבין מי אתם ומה המתנה המבקשת לעבור לעולם באמצעותכם.

מבשלים יחד במטבח (צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ)
הגשמה, יצירה ושליחות | צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ

עוד על נגיף הקורונה:

>> אז מה הבידוד החברתי הזה יכול לעשות לנו?
>> 6 שאלות שאתם חייבים לשאול את עצמכם מדי בוקר בהסגר
<
< חוששים מפני העתיד? אתם בעצמם מתאבלים עליו

ומה לגבי כסף? שלרגע לא תטעו. כשאני מדברת על המקצועות החדשים, אני בהחלט מדברת על תגמול כלכלי ראוי בעבור התחביבים שלכם שעומדים להפוך למקצוע רשמי. כסף הוא עדיין חלק מהמשחק ונחוץ לשם קיום. איך שלא תקראו לזה, שקלים, זוזים, או אפילו גמלים, סחר חליפין תמיד היה ותמיד יהיה. עם זאת, בעולם החדש הכסף הוא כבר לא המניע. אנחנו עדיין נרוויח כסף, ובשפע, אך מה שמניע אותנו זו תחושת הגשמה, יצירה ושליחות. המרדף אחר הכסף נעצר, לתחושתי, יחד עם העולם הישן שהתפרק תחת רגלינו, מה שמפנה אותנו להתמקד יותר במהות, ובתחושת המשמעות.

יחד עם העולם הישן, שיום אחד פשוט נעלם, גם הערכים משתנים לנגד עינינו. אתם תגלו שאתם תעבדו על מנת לתרום, כדי ליצור ולעשות את הדבר שאתם הכי אוהבים וטובים בו. והכסף? הוא יחזור להיות משאב בדרך ליצירת התפאורה הנחוצה לנו בחיים: בית, מזון (רצוי שיהיה בריא) והמינימום הנדרש לנוחיותנו, המנוע שיאפשר לנו להגשים את החלומות שלנו.

אז מה אתם אומרים? עולים לטיסה אל עבר העולם החדש? מוזמנים להצטרף אלינו לטרמינל בלחיצה כאן. ליווי צמוד, כלים והתפתחות במעבר לעולם החדש>>

פריידי מרגלית - חוקרת תודעה, מייסדת תפיסת "המטאיזם" ועומדת בראשה של קהילת "מרחב מודעות".