אין ספק שהעולם המוכר שלנו השתנה, התפרק אם תרצו. אי הוודאות חוגגת. אין לנו מושג מה עומד להיות ביום שאחרי, ומתי הוא בכלל עתיד להגיע. אי ודאות זה הפחד האנושי הגדול מכולם. המוח שלנו מתוכנת ליציבות ומתחנן לקרקע בטוחה, מנסה להיאחז בוודאות כלשהי שתעניק לו ביטחון, רק ככה הוא יודע לשרוד ומשם גם להתפתח.

על מנת שנוכל לשמור על בריאותנו הפיזית והנפשית, ולצלוח את הכאוס הזה בהצלחה ואף לגדול ממנו, המפתח נמצא בחוסן הפנימי שלנו, תחושת ביטחון שאינה תלויה בשום דבר חיצוני, כי אם בסנטר פנימי ובעמוד שדרה יציב שאנחנו לומדים לגדל לעצמנו. כמו שמוכיחה לנו המציאות העכשווית, אין לנו שום יכולת להילחם במציאות, גם אם ממש ננסה. אבל כן נוכל להגביר את תחושת המוגנות, את השלווה והחוסן הנפשי שיעזרו לנו להתמודד בקלות יחסית עם אי-הוודאות הנמצאת לפתחנו. מכאן היא גם תלך ותשתנה בהתאם. אז איך נייצר חוסן פנימי בימים האלה? 5 דרכים ממש טובות לפניכם. 

לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

  1. הקיפו את עצמכם בקהילה תומכת

 אנחנו חיים ב"ימות משיח", עידן המאפשר לנו, בין השאר, להיות מחוברים כשכל אחד בפיג'מה בביתו, וחלקנו אף מעבר לים… כמי שגדלה בקהילה חרדית ונהנתה מערבות הדדית ושאר פריבילגיות שקהילה מאפשרת, כל חיי דאגתי לשכפל לעצמי את מודל הקהילה, גם בתרגום הווירטואלי שלה. בעיני זה צורך קיומי לחיים, אך בעתות משבר על אחת כמה וכמה.

פרופ' דוד פסיג, מנהל המחלקה לחינוך באוניברסיטת בר-אילן, ועתידן ששימש כנציב הדורות הבאים בכנסת ובעל דוקטורט בחיזוי מגמות טכנולוגיות, כלכליות, חברתיות וחינוכיות, מסביר כי במצבים כאלה, מצבי קיצון כמו שאנחנו חווים, הדרך הנכונה ביותר להתנהל היא בקהילה. לדבריו, "קהילה מעניקה תמיכה אמיתית, רגשית, נפשית וגם כלכלית. בזמנים כאלה יכולת ההישרדות של קהילה גבוהה הרבה מזו של הפרט. גם מדינה היא קהילה, אך במצבים כאלה הקהילה תוכל לדאוג לדברים שהמדינה לא יכולה". אם אתם עדיין לא חברים בקהילה, זה בדיוק הזמן להתארגן על אחת. חוסן של קהילה משפיע הלכה למעשה על כל החברים בה, סכום השלם עולה מונים על כל חלקיו. בימים כאלה קהילה חזקה מאפשרת חיזוק משמעותי לתחושת הביטחון והמוגנות, לתחושת הסולידריות והאחדות.

  1. ערכו מדיטציה

 גם אם מעולם לא עשיתם, או ניסיתם ולא התחברתם. הימים החדשים האלה מספיקים בשביל לשנות הרגלים. אי אפשר להתחיל למנות את כל המעלות בתרגול מדיטציה על בסיס קבוע (יש לכם עכשיו לא מעט זמן פנוי, מוזמנים לחרוש את הרשת - המידע אינסופי). תרגול מדיטציה על בסיס קבוע משנה את מבנה המוח וחיווט ההולכות העצביות בו. מדיטציה מאפשרת הרחבה של התודעה, חיבור לאנרגיה עוצמתית ולשקט פנימי, היא משפרת פלאים את הריכוז, הזיכרון, את יכולת החיבור שלנו לחלקים מטא קוגניטיביים - אפליקציות מתקדמות במוח שאין אליהן גישה במצב תודעה ערני. המדיטציה משחררת מתח ולחץ, מאפשרת ריפוי עצמי ומשפיעה הן על איכות החיים והן על אריכותם. כל המחקרים כולם מצביעים על כך שאנשים שעורכים מדיטציה על בסיס קבוע מצליחים יותר, שמחים ורגועים יותר. 

  1. הקפידו לספוג שמש

צאו למרפסת, לחצר ואם גם זה בעייתי פתחו חלון שקרני שמש חמימות נכנסות דרכו ותנו להן ללטף את עורכם. השמש היא מקור אנרגיה אדיר שמטעין גם אותנו באנרגיה דומה. מעבר לכל החיידקים והנגיפים שהיא קוטלת, היא המקור העיקרי לוויטמין D שמשפיע על מערכת החיסון שלנו, משפר תפקודי לב, כלי דם וחילוף חומרים. אה, ולא פחות חשוב, תורמת לשיזוף ולמראה הרענן. נסו להקפיד על "מקלחת שמש" מדי יום, לפחות 10 דקות של במגע ישיר עם הגוף. אם תעשו מדיטציה בשמש, אז בכלל, סגרתם את סעיפים 2+3 בהזדמנות אחת.

עוד על נגיף הקורונה:

>> אז מה הבידוד החברתי הזה יכול לעשות לנו?
>> מצוקה נפשית בזמן קורונה 

  1. עשו סקס

קיבלתם בדיוק את הזמן לזה. שלא לדבר על החומרים הכימיים שאנחנו מאד רוצים שהמוח שלנו יפריש, בייחוד בימים אלה של חששות וחרדה. כשאנחנו עושים סקס המוח שלנו מפריש אנדורפינים המעניקים לנו תחושה טובה, אוקסיטוצין שמגביר תחושה של אהבה, ודופמין שמייצר אופוריה ומשכך כאבים. אז אם כבר סגרו אתכם בבית יחד, בואו תייצרו קצת ממתקים הורמונליים שישנו לכם את מצב הרוח. 

  1. היו בנתינה

 התקופה האחרונה כינסה אותנו בבית כשאנחנו באשלייה של בדידות, מרוכזים בעצמנו, חלקנו אף לא עובדים, מפלס החרדות רק יכול לטפס. אבל דווקא בבידוד פיזי יש לנו סוף סוף את ההזדמנות והזמן להתחבר. הצטרפו לקבוצות, צרו בעצמכם קבוצות של נתינה וערבות הדדית, בלי תנאים, בלי אינטרס. יש המון קבוצות כאלה. תנו מה שאתם יכולים - הפעילו את היצירתיות שלכם, שגם היא מתעוררת עכשיו, ותגלו שלכל אחד יש מה לתת. ייעוץ טלפוני, הדרכה און ליין, טיפול מרחוק, עריכת צוואה, הבאת מצרכים לאנשים מבוגרים, ואפילו רק להקשיב. ברגע שאנחנו נמצאים בנתינה משהו באנרגיה שלנו משתנה, אנחנו יוצאים מבועת הבדידות של עצמנו ופותחים את לבנו לאחר. מעבר לכך שזה כיף וחשוב לתת, זה משנה תדר. 

פריידי מרגלית - חוקרת תודעה, מייסדת תפיסת "המטאיזם" ועומדת בראשה של קהילת "מרחב מודעות". הגיע הזמן לצאת מהמטריקס ולגלות את כוחה של התודעה? זה המקום להתחיל>>