חולדות שתוקפות ילדים באזור בני ברק הן תופעה שהולכת ומתפשטת בחודשים האחרונים. רק אתמול דיווחנו על מקרים נוספים של נשיכות של פעוטות – הפעם באזור בת ים ורמת גן.
אומנם המקרים המדווחים הסתיימו, למרבה המזל, בטיפול בבית חולים ובהמשך טיפול בבית, אבל נשיכת חולדה יכולה להיות מסוכנת. מעבר להיבט הרגשי המשפיע גם על הילד, וגם על ההורים שלעתים רבות מתקשים לנוכח מראה הדם הקשה, מסתבר שתופעה זו מלווה בסכנות בריאותיות חמורות. ד״ר ירדנה קופל, רופאה מבכירה ברפואה דחופה ילדים בבית החולים ספרא לילדים מציינת כי נשיכה כזאת עלולה לגרום לזיהום חמור שיכול לעבור לדם ולאיברים נוספים. יתרה מכך, היא מציינת שלעיתים, אם הנשיכה חזקה מספיק, היא יכולה לגרום אף לשבר. נשיכה לדבריה יכולה להוביל גם לבעיה אסתטית היות שבדרך כלל לא תופרים את המקום מחשש לזיהום אלא נותנים לו להתאחות לבד.
ברק אריאלי מחברת בקר מזיקים, מוסיף שחולדות הן חיות מלוכלכות המעבירות מחלות, משום שהן חיות לרוב בביוב. "בעבר החולדות העבירו את מחלת הדבר, וכיום המחלות שהן עלולות להעביר הן: סלמונלה, כלבת, ומחלות נוספות שישנן במערכת הביוב. חלקן אף עלולות לגרום למוות", כך לדבריו.
למה חולדות תוקפות דווקא ילדים קטנים?
שאלה מסקרנת שיש לתת עליה את הדעת היא מדוע חולדות תוקפות דווקא ילדים, לרוב במהלך שנתם? ובכן, לפי המגזין האמריקאי לרפואת ילדים "PEDIATRICS", חולדות לרוב לא יתקפו אדם ער והן בד"כ תוקפות ילדים קטנים עד גיל 5. ההסבר לכך הוא שילדים הם קטני ממדים, נגישים יותר וישנים יותר שעות לעומת ילדים גדולים. עובדה נוספת לפי המגזין, היא שילדים זזים פחות במהלך השינה. הם ישנים עמוק ופחות מודעים למתרחש סביבם. הנשיכות הן בדרך כלל בגפיים, שלרוב נגישות יותר ופחות מכוסות במהלך השינה. כמו כן, חולדות לרוב ערות בשעות הלילה, ולכן אלה השעות שבהן עולה הסיכוי לפגיעה מהן.
ויש סיבות נוספות: גם החום במיטה ככל הנראה מושך את החולדה לעריסת התינוק או למיטה של הילד, ומזון שנשאר במיטה עלול גם כן להוות מוקד למשיכת חולדות המחפשות מזון, לרבות פירורים, שאריות מזון ואפילו ריח של חלב.
איך נזהרים? ד״ר קופל ממליצה להרחיק כל סוג של מזון ממיטת הילד או מעריסת התינוק, לרבות בקבוקי חלב וחשוב גם לבדוק שהסדינים נקיים ושאין עליהם פירורים. "אם חלילה ילד או ילדה ננשכים על ידי חולדה, יש להגיע מיד לקבלת טיפול רפואי, שבמהלכו יוכל הצוות הרפואי לשלול זיהום או לטפל בו בעת הצורך", היא מדגישה.
מדוע המשרד להגנת הסביבה הוציא משימוש שני חומרי הדברה נגד חולדות?
חרף התלונות הרבות מצד תושבים באזור המרכז על חולדות שתוקפות ילדים, אריאלי מציין כי לאחרונה החליט המשרד להגנת הסביבה להוציא משימוש שני חומרי הדברה חזקים נגד חולדות, הנמכרים באבקה ובנוזל ולא סיפק אלטרנטיבה אחרת. "גם באירופה התחילו להוציא ואתם משימוש, אבל שם כמות החולדות קטנה יותר באופן משמעותי. הרחובות שם נקיים והתשתיות מתקדמות. אצלנו זה לא כך, ולא ברור מדוע הוציאו משימוש חומרים בלי לספק אלטרנטיבה לחומרים פעילים אחרים. ההדברות של העיריות פשוט לא מועילות בכלום. חולדות ימשיכו להתרבות בקצב מסחרר והאסון הבא בפתח".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "אזור המרכז סובל ממפגעי חולדות בשנים האחרונות, ואין כל קשר בין המפגע המתמשך, שעל הרשויות המקומיות לפתור אותו, לבין שינוי שהתבצע ברישום חומרי הדברה. נוגדי קרישה באבקה ובשיקוי הם מסוכנים ורעילים, וגורמים מדי שנה בישראל ובעולם למספר רב של הרעלות בקרב בני אדם, בעלי חיים ובחיות בר. על כן, בעקבות שינויים ברגולציה האירופאית, בשנת 2018 הם גם הוצאו משימוש ברוב מדינות ה-OECD, בשל החשש מהרעלות ראשוניות ומשניות.
"גם הוועדה המקצועית לרישום תכשירי הדברה הישראלית של המשרד להגנת הסביבה, בשיתוף משרד הבריאות, שמטרתה הגברת הבטיחות בשימוש בתכשירים, ביצעה רביזיה זו והוציאה את התכשירים בפורמט של אבקה ושיקוי מרישום חומרי ההדברה, לשם שמירה על בריאות הציבור והסביבה. תכשירים אלו קיימים בהרכבים אחרים, כגון ג'ל או קצף, ומהווים חלופה בטוחה יותר לאדם ולסביבה. לכן, המשרד דוחה את הטענות שלפיהן אין פתרונות אחרים בשוק".