המחשבה על המוות היא כנראה המחשבה המטרידה ביותר: חוסר הוודאות לגבי מה שממתין או לא ממתין בסוף הדרך, בצד השני, החשש מהכאב ואי הידיעה המשתקת לגבי הרגע בו נתעמת איתו פנים מול פנים – כל אלה גורמים לרובנו להצטמרר לשנייה ומיד להפנות מבט. להיבהל לכמה רגעים ואז לדחוק את המחשבה לפינות הכי נידחות של התודעה, לשטוף אותה עם היומיום.
לא אצל דימטרי איצקוב. המיליארדר הרוסי הצעיר, בסך הכל בן 33, תמיד היה בן אדם מיוחד – וכשהמחשבה על המוות חלפה באקראי במוחו הוא בחר להישיר אליה מבט, לא למצמץ וגם לצאת לקרב חזיתי. התוצאה: "יוזמת 2045", ארגון בראשותו שפועל כבר שלוש שנים כדי ליצור מכונות דמויות אדם ולהפוך את כולנו לבני אלמוות. תודו שאת זה לא צפיתם.
הכל התחיל בשנת 2005, אז ישב במשרדי חברת התקשורת המצליחה שלו במוסקבה והביט במסך המחשב, כשלפתע נחתה עליו תובנה רוחנית מפעימה: "בזמנו הייתה לנו הצעה למכור חלק ממניות החברה, והמשמעות הייתה שהחיים שלי יהיו מאוד נוחים", סיפר לאחרונה בראיון לניו יורק טיימס, "הבנתי שלא אהיה מאושר רק מלעבוד ולבזבז את הכסף. אני פשוט אזדקן ואז אמות. חשבתי לעצמי שחייב להיות משהו עמוק יותר מזה בחיים". לערוץ 4 הבריטי סיפר: "הבנתי שאני לא צריך מותרות ושככל שאני חי ככה – אני מבזבז את הזמן שלי בחיים בלי לקבל סיפוק אמיתי. להיות בן אלמוות, להיות בעל האפשרות לחיות לנצח בלי המגבלות של הגוף האנושי - זו החירות האמתית".
אז הוא יצא לדרך, והתחיל לשפוך מיליונים מכיסו הפרטי על פרויקט שאפתני וחוצה יבשות שמבקש לברוא יצורי אווטאר דמוי אדם ולשנות את כל מה שאנחנו יודעים על תוחלת החיים שלנו. על הדרך הוא הצליח להקים עליו ארגונים שמרניים, חצי מהקהילה המדעית וגם לא מעט אזרחים מודאגים שמאמינים שזה ממש בסדר לסיים את החיים בסביבות גיל 80 – ולא חייבים להתגרות בטבע. אלא שאיצקוב מסרב לתת לכולם להרוס לו את המסיבה. הוא הציב יעד ברור – לעזור לבני האדם לחיות לנצח – וממש אין לו כוונה לסגת עכשיו.
"אני מקבל ביקורות, זה נכון", סיפר בגילוי לב לערוץ 4, "לפעמים אנשים לא קוראים את הדברים עד הסוף ומיד מבקרים אותי. אבל אני בסדר, כי זה התהליך של הבאת הרעיון אל האנשים. אני שמח שלפחות הצלחתי למשוך את תשומת לבם. הם כבר יודו לי יום אחד".
300 אלף דולר והוא שלכם
הוא גדל בבריקנסק לאבא במאי מחזות זמר ואמא מורה בבית ספר. באוניברסיטה למד כלכלה, ושם גם פגש את מי שיהיה השותף העסקי שלו קונסטנטין רייקוב. יחד הקימו חברת מדיה בשם Goodo Media הכוללת עיתון אינטרנטי, מגזין מודפס, אתר משחקי און ליין, הוצאת ספרים וערוץ טלוויזיה אינטרנטי שהכניסו לו הרבה מאוד כסף. כבר מנערותו, מספרים מקורביו, היה מעריץ של סרטי מדע בדיוני. הוא מחבב במיוחד את "המחליפים" בכיכובו של ברוס וויליס, העוסק בעולם בו אנשים חיים דרך האווטארים שלהם, וכמובן "אווטאר", הסרט המצליח בכל הזמנים.
בדרך לרעיון חיי הנצח, לאיצקוב ולחבורת מדעני העילית הרוסים שלצדו – מומחים בתחום הרובוטיקה, ממשקים נוירולוגיים, איברים מלאכותיים ומערכות מלאכותיות – יש לו"ז מתוקתק ומפורט למדי שמכיל כמה רעיונות מהפכניים, בלשון המעטה. במבט מהצד, נדגיש כבר עכשיו, התוכניות הטכנולוגיות המהפכניות האלו עשויות להיראות לרגעים כמו פנטזיה רחוקה וגם קצת יהירה, בייחוד בעולם בו אנחנו עדיין מכבים ומדליקים את המחשב הביתי שנתקע בלי אזהרה. אלא שאיצקוב באמת ובתמים לא נותן למציאות הנוכחית להפריע לו לחלום – והוא מסתמך על קצב ההתקדמות המדהים של הטכנולוגיה כדי לשרטט עולם בו תוך 30 וקצת שנים נסתובב כבר עם דמויות מקבילות שיסייעו לנו לחיות לנצח. האמת, כשנשאבים לאופטימיות הנצחית שלו, זה אפילו די מהנה.
אם הכל ילך חלק, השלב הראשון בתוכנית יתחיל כבר בשנה הבאה, 2015, ועתיד להמשך עד 2020, אז מתכננת היוזמה להשיק את אווטאר A – העתק רובוטי של הגוף האנושי שיוכל להישלט מרחוק על ידי מחשב המחובר למוח שלנו, ממש כמו בסרט אווטאר. על פי התכנית, הרובוט הזה יוכל להחליף בני אדם בעבודות פיזיות קשות, לבצע מטלות בסביבות מסוכנות, לשמש כמשרת נאמן וגם להתפקד כחבר מן המניין בכוחות ההצלה והחירום, כשהאווטארים יהיו הראשונים להיכנס לשטחים מסוכנים כחלק מצוותי מכבי האש, המשטרה והצבא. הם אף יוכלו לסייע למוגבלים ולמשותקים שלא יכולים להזיז את גופם, בכך שיחליפו את הגפיים שלהם.
ב"יוזמת 2045" מדווחים כי הדגם הראשון של האווטאר מושלם כבר ב-85% וכי זמן הפיתוח המשוער עד שיגיע לפעילות מלאה הוא שלוש שנים בלבד. לדבריהם, נעשה מאמץ מירבי כדי שהאווטארים יהיו זולים וזמינים לכל כיס, וגם אם כרגע זה נראה חלום רחוק – בטווח העשורים הקרובים הרובוט האנושי הזה יהפוך לנפוץ ממש כמו המכונית המשפחתית. ביוזמה אף מאמינים שעם לידתו תתפתח סביבו גם תיירות סייבר: אנשי עסקים ישלחו את האווטאר שלהם לפגישות עסקים בקצה השני של העולם בעוד הם יישארו במשרד, ותיירים מהשורה יוותרו על טיסה מעיקה לפירמידות וייתנו לאווטאר שלהם לעשות במקומם סלפי על רקע הספינקס.
אחרי שהדגם הראשון ייכנס לחיינו, מתכננים ביוזמה להמשיך אל האווטאר B, שיוותר על המחשב המקשר ויציג חיבור ממשי בין המוח האנושי אל הגוף הרובוטי. איך? בעזרת מוח אנושי שיושתל במערכת ממוחשבת שתתמוך בו לחלוטין. האווטאר הזה יוכל לסייע לאנשים שהגוף שלהם נפגע אבל מוחם מתפקד לחזור לתפקוד מלא. אם הטכנולוגיה הזו נראית לכם הזויה ורחוקה, תופתעו לשמוע ש"היוזמה" כבר מפתחת אותה במעבדותיה ומצפה להחזיק בה עד 2025.
בעשור שאחרי יצירת האווטאר B, מתכננת היוזמה להיכנס לפרויקט שנקרא "Rebrain", במסגרתו תנסה לעמוד במשימה השאפתנית של פיצוח התודעה האנושית ויצירת מחשב שיגלם את המוח, לא פחות. כל זה יקרה לקראת האווטאר השלישי בסדרה, שיפקוד את עולמנו כבר ב-2035, ולעומת אחיו הבוגרים לא יכיל יותר שום מרכיב ביולוגי אנושי, אלא יהיה מורכב מגוף ומוח מלאכותי בלבד. איך מחברים אל הרובוט הזה בן אדם? ובכן, אם הכל יילך לפי התכנית, ב"יוזמה" מתכננים לזקק את התודעה האנושית ולהעביר אותה על סוג של דיסק און קי מהגוף הביולוגי אל האווטאר המלאכותי. כל התהליך הזה יקרה בסוף מחזור חייו הביולוגי של אדם מהשורה, והוא עתיד להעניק לו חיי נצח בגוף צעיר שלא מזדקן לעולם. אגב, את האווטאר שלכם תוכלו להרכיב על פי הזמנה (מי חלם תמיד על עיניים כחולות?), ויכולותיו אמורות להתעלות פי כמה על זה של הגוף האנושי כיום. עכשיו רק נותר לפתור בעיה קטנה: איך מפתחים מוח מלאכותי שיעבוד עם הגוף המלאכותי, וכיצד יוצרים את אותו תהליך פלא במסגרתו מעבירים את התודעה האנושית אל המוח מלאכותי.
אבל אל תתנו לזוטות להטריד אתכם: ב"יוזמה" כבר מפנטזים על הדגם האחרון והמורכב מכולם, אווטאר D – שיאפשר לצקת את התודעה האנושית שלנו לגוף עשוי ננו-רובוטים אשר יכול ללבוש כל צורה ולהתקיים אף כהולוגרמה. השלב הזה נקרא "ניאו-אנושיות", ולפי איצקוב הוא יהיה פה כבר ב-2045, כש-60% מהטכנולוגיה הדרושה כבר קיים ו-40% הנותרים יפותחו בשלושת העשורים הקרובים. "עדיין קשה לדמיין גוף הולוגרמי", הם כותבים באתר ה"יוזמה", "אבל דבר אחד ברור: האנושות, בפעם הראשונה בהיסטוריה, תעבור אבולוציה מתוכננת ומנוהלת ותהפוך למין חדש שיוכל להתפזר גם לחלל החיצון". כשזה המצב, אולי לא פלא שבחברה מציעים לכם להזמין אווטאר אישי משלכם כבר היום. המחיר? כ-300,000 דולר, אבל שם מבטיחים שכשהעסק ייכנס לייצור מסחרי המחיר יירד: "הזמנת אווטאר אישי תאיץ את הפיתוח הכללי של פרויקט האווטאר ותתרום להפיכתו לזול וזמין לכל אחת ואחד". אם תבחרו להירשם, תצטרכו להצהיר שאתם מעל גיל 18, בעלי סמכות חוקית על עצמכם ומוכנים להשתתף בניסוי. תשלום, אגב, לא ייגבה מכם עד שהאווטאר שלכם יהיה מוכן.
היום בו המכונות יהפכו ליותר חכמות מכולנו
אפשר להיות ציניים לגבי המהלך השאפתני של איצקוב, אבל לפחות מהצד נראה שדווקא מדובר בבחור ערכי למדי שזכה להון עצום בגיל צעיר מאוד – ועכשיו מחפש לעשות איתו משהו משמעותי. בכל מקום אליו הוא הולך הוא מבקש להציב בפני אזרחי העולם מראה למצבנו הנוכחי: כמעט מיליארד אנשים על הפלנטה גוועים ברעב, 49 ארצות נמצאות בעימות מזוין, עשרה אחוזים מבני האדם נכים – וזו רק תחילתה של הרשימה המדכאת הזאת. "כך נראה העולם שיצרנו עם המוחות שיש לנו היום", הוא מסביר לניו יורק טיימס, "זה מה שהגענו אליו עם סט הערכים שיש לנו, עם האיברים שיש לנו, האנרגיות, האגרסיות".
איצקוב בטוח שכדי להציל את המצב אנחנו חייבים לשנות את התודעה שלנו, לתת למוח שלנו להתפתח ולמצוא פרדיגמה חדשה שתגדיר מה זה להיות אנושי. "הבעיה עם האנושות היא שאנחנו לא מתכננים לעתיד", הוא אומר. "המנהיגים שלנו מתרכזים בשמירה על יציבות ואין לנו שום דבר שמאחד את כל העולם. היוזמה שלי תעורר השראה באנשים והיא כולה עוסקת בשינוי התמונה הגדולה. היא לא ספר מדע בדיוני, היא אסטרטגיה שכבר מפותחת על ידי מדענים".
ואכן, איצקוב עובד בצמוד עם מדענים מהתחום ועובד על אב טיפוס כבר בשניות אלה. ביוני האחרון קיים בניו יורק ועידה מיוחדת שקיבצה מדענים ומנהיגים רוחניים, דוגמת הדלאי לאמה, אשר דנו בשאלות העולות מ"יוזמת 2045" - מהו הגיל הנכון להיכנס לאווטאר, מה קורה למוח אחרי שמעלים אותו לגוף המלאכותי, מה עושים עם הגוף הביולוגי שלנו וגם האם אווטארים יכולים לקיים יחסי מין? ("כן", מגלה איצקוב לניו יורק טיימס, "הגוף המלאכותי יכול להיות מתוכנת לחוש מה שנרצה").
בין הדוברים בוועידה ניתן היה למצוא כמה מוחות מבריקים במיוחד: פיטר דימאנדיס, יו"ר ה-X-Prize של גוגל שמנסה להביא את כולנו לירח; סר רוג׳ר פנרוס, פרופסור לפיזיקה מתמטית מאוניברסיטת אוקספורד; פרופסור ג׳ורג׳ צ׳רץ׳, מומחה גנטיקה מביה״ס לרפואה של הרווארד וגם הירושי אישגורו, מומחה לרובוטיקה, אשר הגיע מצויד באנדרואיד שנושא את דמותו ויכול לזוז באמצעות סנסורי תנועה. "לפי המסורת היפנית הנשמה יכולה להיות בהכל - אז אין לנו בעיה עם המחשבה שלרובוט יש נשמה", אמר. "הרובוט שלי יכול לתת הרצאה לסטודנטים או להישלח לאמריקה או לוועידה בבריטניה. הדבר החשוב הוא שהנוכחות שלי שם".
אורח נוסף בכנס היה מנהל ההנדסה של גוגל, ריי קורצווייל. מבחינתו, אנחנו בדרך לאווטארים כבר תקופה ארוכה – זה פשוט עניין של התפתחות טכנולוגית בלתי נמנעת. ל״טיים מגזין״ הסביר שכבר בשנות השמונים בדק בעצמו את נתוני התפתחות הטכנולוגיה בעולם, החל מ-1900, ומצא שלפי קצב ההתקדמות הנוכחי, עד אמצע העשור השלישי של שנות ה-2000 כנראה שנצליח לתכנן מכונה שתחקה את המוח האנושי. עד סוף אותו עשור מחשבים כבר ישיגו יכולת אינטליגנציה של בני אנוש, וב-2045 (!) יתרחש המעבר המיוחל בין התודעה האנושית לסינגולריות – צורת חיים לא אנושית. לפי ההערכה שלו, בהתחשב בעליה ביכולות המחשב ובירידה בעלויות, זו השנה בה איכות האינטליגנציה הממוחשבת שנוכל ליצור תהיה שווה לפי מיליארד מסכום כל האינטליגנציות האנושיות בעולם. עדיין נשמע הזוי? זה הזמן להזכיר שמדובר בקורצוויל הוכרז כ"חזאי העתיד הטוב ביותר" על ידי ביל גייטס.
רגע השיא של הוועידה עמד להיות חשיפת האווטאר הראשון שיצרה "היוזמה" - העתק מדויק של איצקוב מהצוואר ומעלה, שיכול להוציא אל הפועל את תנועותיו, הבעות פניו ואפילו קולו. הרעיון היה שאיצקוב יעמוד בחדר אחד מול מסך - ובחדר השני, בחברת האורחים הרבים, יעמוד הראש האווטארי שלו. כל תנועה וקול שאיצקוב יפיק בחדר האחד היה אמור לעבור דרך האווטאר שלו אל החדר השני. על המלאכה הופקדה חברת הנסון רובוטיקס, שייצרה בעבר ראשים רובוטיים עבור מעבדות שונות מסביב לעולם והשקיעה הפעם מאמצים מיוחדים: "לרוב ראשי הרובוטים יש 20 מנועים, לראשים שלנו יש בדרך כלל 32 מנועים, ולזה של איצקוב יש 36. הם מעניקים לפנים שלו יותר הבעות ומדמים את כל קבוצות השרירים המרכזיות", סיפר לניו יורק טיימס דייויד הנסון, מייסד החברה. ארבעה אנשים עבדו על הדגם מסביב לשעון במשך שלושה חודשים רצופים והרבה תקוות נתלו בהדגמה - אלא שברגע האחרון היא בוטלה. "הראש עדיין לא קיים", אמר איצקוב בעצב להמוני העיתונאים שחיכו לו מחוץ לוועידה, "אני מאוד מאוכזב עבור כל האנשים שחיכו לראות אותו". ״הוא לא גמור עדיין", הסביר הנסון למצלמות ערוץ 4. "לפעמים לוקח זמן לייצר משהו שהוא באמת מדהים, משהו שתופס את הנשמה של דמיטרי".
בלי בשר, בלי אלכוהול, בלי דגים
רגע האכזבה הזה עורר על איצקוב הרבה ביקורת, ואף תומכיו הנלהבים החלו פתאום להשמע ספקנים ביחס למידת ההצלחה של תוכניתו. פרופסור צ׳רץ׳, אחד הדוברים בוועידה, אמר לניו יורק טיימס: "בדרך כלל יש לי חוק לפיו אני לא אומר שמשהו בלתי אפשרי אלא אם הוא נוגד את חוקי הפיזיקה, אבל האמת היא שאני חושב שבמקרה הזה יש הרבה נקודות שלא מתחברות. מפת הדרכים של איצקוב פשוט לא מציאותית".
"אם להיות עדין – הבחור לא גילה את אמריקה", מוסיף ד"ר אהרון האופטמן מהיחידה לחיזוי טכנולוגי וחברתי באוניברסיטת תל-אביב. "הרעיונות הללו ישנים והם מושכים קוקואים – אבל מהצד השני, זו לא סיבה לזלזל בהם. בכל מקרה, יצירת העתק רובוטי של גוף עם סנסורים זה לא דבר מסובך, אבל זה רחוק מאוד משכפול או העתקת מוח. הרשי לי להסתכן ולומר שלדעתי זה לא יקרה עד 2045. המשמעות של פיתוח טכנולוגי כזה היא כניסה לקרביים של המוח, העתקה של כל המידע והיכולות שלו למקום אחר, וכדי שזה יקרה צריך להבין את פעילותו. כל מדען מוח רציני יגיד לך שאנחנו רחוקים מהבנת הפעולה של המוח. אם זה יקרה, זה יקרה בעוד 50 שנה לפחות".
גם פרופ עידן שגב, ראש המחלקה לנוירוביולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים, סקפטי לגבי התוכנית השאפתנית של איצקוב: ״כשהוא מדבר על מושגים כמו download הוא משתמש ברעיונות מעולם המחשב, אבל זה משהו שלא יכול להתקיים במוח. אי אפשר לצפות שהמוח שלי יתחבר לרובוט ויידע לתפקד, כי הרובוט בנוי בצורה שונה מהגוף שלנו. המוח אינו אלמנט נפרד מיתר האיברים, הוא והגוף מתקשרים כל הזמן ומגיעים לקונצנזוס כדי לפעול. לא בטוח שזה יכול לקרות עם רובוט".
איצקוב לא נותן לאמירות מפקפקות או לביקורת לשבור אותו. הוא מאמין שהיום אתם קוראים לו משוגע – אבל מחר תודו לו: ״זה לא מדע בדיוני ולא שגעון״, הוא מבטיח, ״זה כוח אינסופי שיכול לשנות את העולם, זה המציאות וזה כבר כמעט פה״. המוטיבציה שלו, הוא נשבע, אינה מגיעה מהרצון לעשות כסף, אלא מהאפשרות לשים סוף למוות, לרעב ולמחלות – שהרי גופות מלאכותיים לא זקוקים למזון, יכולים לעבור תיקון במקרה של תקלה ומוגנים מפני פגעים שעד היום נראו לנו סופניים: ״״לא נזדקק למחסות יותר״, אמר בראיון ל״פורבס״, ״מגורים יהפכו למשהו תרבותי - לא למשהו שאנחנו צריכים כדי לחיות. הגוף הזה גם לא יזדקק לאוכל והבריאות תתמקד בתיקון הגוף המלאכותי ולא המערכת הביולוגית".
אין ספק שאיצקוב מחויב במאת האחוזים לחזון שלו: ב-2011 עזב את העבודה כדי להוביל את "יוזמת 2045", בה השקיע עד היום כ-3 מיליון דולר, והיד נטויה. הוא מבלה שבוע אחד בחודש ברוסיה ואת יתר הזמן מעביר בנסיעות בין ארה"ב, אירופה הודו וסין כדי לפגוש מומחים ומשקיעים פוטנציאלים. הוא שומר על דיאטה קפדנית: בלי בשר ("מעניק לי אנרגיה שלא נוח לי איתה"), בלי דגים, קפה, אלכוהול או מים קרים. חוץ מזה הוא מתכונן לחיי הנצח גם בעזרת מספר שעות של תרגול מדיטציה, יוגה ותרגילי נשימה מדי יום - הכל חלק מנהלים רוחניים שאמורים לסייע לו להגיע לרמת מודעות גבוהה. לראיון עם ההפינגטון פוסט אמנם הגיע לבוש בחולצה של ברברי ונעליים של לואי ויטון, אך הוא מתעקש שאורח החיים שלו נזירי וכולל ימים של שתיקה באזור הכפרי של רוסיה וויתור על אוסף השעונים היקר שהחזיק בעבר. זוגיות? משפחה? מבחינתו מדובר בזוטות. "אין לי זמן לילדים, אין לי זמן אפילו לאישה", אמר לערוץ 4, "זה אולי חבל אבל זו המציאות. אני מנסה לחפש משהו שהוא מעבר לזה, משהו שאי אפשר לתאר במילים אבל אפשר להרגיש, וכדי לעשות אותו אני חייב לחיות בלי המשפחה, התחביבים, הדברים שאני אוהב – זו תחילת התהליך של למצוא מי אתה. גם בבית מלון אני אף פעם לא מרגיש בודד. אני חי לבד כי אני לא מחפש אף אחד שילווה אותי".
היוזמה של איצקוב שנוי במחלוקת, לכל הפחות, אבל פרויקטים שמשיקים לה צצים כמו פטריות אחרי הגשם ומוכיחים שאם נרצה או לא – הבינה המלאכותית כאן כדי להישאר: באפריל 2013 הנשיא אובמה השיק פרויקט לחקר המוח, גוגל עובדת על מכונית שתסיע את עצמה, לצבא האמריקני יש פרויקט אווטאר משלו – וגם הזוכה הגדול של שעשועון הטריוויה "ג׳פרדי" הוא מחשב בשם "ווטסון", שניצח את האלוף הקודם של השעשועון. איצקוב חוזר מעל כל במה על כך שמטרתו היא להביא את הטכנולוגיות הללו אל העם - לעזור לנכים, לרפא חולים, להפוך את כולנו לכוחות רוחניים שלא מודאגים מטרדות היומיום. מטרתו היא להפוך אותן לזמינות ולשחרר אותן משימוש בלעדי במערכות צבאיות או מסחריות.
אלא שבשולי דבריו הוא גם מסכים להודות שהדרך לאוטופיה הזאת עוד ארוכה, ושלצד הפיתוח המסיבי של הטכנולוגיה, צריך גם להישאר עם עין אחת פקוחה ולשים לב שאנחנו לא יוצרים בעצמנו את הכאוס שיקום ויתהפך עלינו. "צריך לעבוד מאוד בזהירות", אמר לתוכנית של צ'ארלי בראון. "אנחנו חייבים לוודא שהטכנולוגיה הזו לא תשמיד בסופו של דבר את הגזע האנושי".