מגפת הקורונה הביאה עימה מודעות גבוהה לעשייתם של צוותי רפואה ובריאות, שביניהם נכללים אנשי מקצועות הבריאות. פעילותם של אנשי המקצועות האלו מתבצעת בסינרגיה ובעבודת צוות עם הצוותים הרפואיים, תוך מתן טיפול מקצועי, מבוסס מדעית ומותאם אישית עבור כל הגילים, שמטרתו ריפוי מיטבי, שיקום, שיפור ושמירה על איכות חיי המטופלים.

איגוד מקצועות הבריאות מונה כ-10,000 עובדים מארבעה תחומים עיקריים: פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, תזונה וקלינאות תקשורת. מאז פרוץ מגפת הקורונה, אנשי האיגוד נמצאים בחזית הטיפולים השיקומיים והנשימתיים לחולים ומשתתפים כתף אל כתף בטיפול בחולה. למעשה, הם משקיעים את זמן הטיפול הגדול ביותר בחולה - יותר מרופא או אחות.

אחת מאנשי המקצועות הללו היא התזונאית ניצן גיל כאהן, אמא ל-4, שהתחילה את הקריירה המקצועית שלה בכלל בתחום הניהולי. "את הדרך האקדמית שלי התחלתי לפני 20 שנה", היא מספרת, "עשיתי תואר ראשון במנהל עסקים עם התמחות במימון, אותו סיימתי בהצטיינות. משם המשכתי לתואר שני במנהל עסקים, עם התמחות בשיווק. בתום הלימודים התחלתי לעבוד בחברת ייעוץ כלכלי. במקביל, התחתנתי ונולדו לי שני ילדים. אחרי הלידה השנייה הבנתי שאני לא במקום, אז התחלתי לחשוב מה אני רוצה ואוהבת לעשות".

"כשהתחלתי לעבוד כתזונאית הרגשתי שמצאתי את הייעוד שלי"

במסגרת החיפושים אחר התשוקה המקצועית שלה, גיל כאהן התחילה לחקור את אהבתה לבישול. "גדלתי בבית שבו אכלו בריא ומגוון, וזה משהו שמאוד השתרש בי לאורך השנים. אפשר להגיד שכשהילדים נולדו זה משך אותי עוד יותר", היא משתפת, "וכך, אחרי תהליך של כמה חודשים שבו ביררתי עם עצמי מה אני רוצה ואוהבת, החלטתי ללמוד תזונה. הלכתי על המסלול המלא: תואר אקדמי, סטאז', מבחן וקבלת רישיון - חתיכת דרך ארוכה ולא פשוטה. אבל אז, כשהתחלתי לעבוד, הרגשתי שמצאתי את הייעוד שלי".

ומאז, גיל כאהן משלבת את הידע המקצועי המעמיק שלה עם אהבתה למטבח, לבישול בריא ולאוכל טוב. "אני מאמינה שתזונה נכונה היא מתנה נהדרת לעצמנו ולשאר בני המשפחה. אני חולמת להעביר את הידע שיש לי ואת הכלים שלימדו אותי איך לאכול בריא ולא פחות חשוב, טעים, כדי לייצר בית בריא עבורנו ועבור הדור הבא. אני מאמינה בכל ליבי שזה אפשרי".  

ארוחה משפחתית (צילום:  Jack Frog, Shuttersock)
"תזונה נכונה היא מתנה נהדרת לעצמנו ולבני המשפחה" | צילום: Jack Frog, Shuttersock

כיום, עובדת גיל כאהן כדיאטנית בריאטרית בבי"ח בילינסון ובשירותי בריאות כללית בקהילה. במסגרת עבודתה, היא מטפלת במנותחים בריאטריים שרוצים לעשות שינוי בהרגלי האכילה ולסגל אורח חיים בריא יותר, ומלווה אותם החל מההכנה לניתוח ועד שנים רבות לאחר מכן (ניתוחים בריאטריים הם למעשה שם כולל להתערבות כירורגית במערכת העיכול שמטרתה - ירידה במשקל. מקור המילה בריאטריה הוא מהמילה היוונית ברומטר, מודד לחץ, שבעצם מסמל משהו מעיק ומכביד). כמו כן, גיל כאהן מטפלת באנשים שסובלים מבעיות גסטרו, שעברו שלל ניתוחים במערכת העיכול, ומרגילה אותם חזרה לאכילה בריאה תוך הקניית הרגלים שילוו אותם בהמשך חייהם. בנוסף, היא מלווה נשים, גברים ומשפחות שרוצים ללמוד לאכול בריא וטעים ולהרגיש טוב עם עצמם. "אפשר לומר שאני מלמדת אנשים פשוט איך אוכלים מחדש. זה אתגר גדול, שמספק אותי מאוד", היא אומרת בהתרגשות.

חשיבות התזונה בתקופת הקורונה

ואי אפשר לדבר על תזונה – בלי להתייחס למגפה העולמית שהגיחה לחיינו בשנה האחרונה, והציבה את אנשי המקצוע, כמו את גיל כאהן, במצב לא פשוט. "אנחנו משתדלים לתת מענה מלא למטופלים שלנו על אף ולמרות הקורונה, בין אם מדובר בליווי בתוך בית החולים, או בטיפולים טלפוניים", אומרת גיל כאהן ומסבירה כי האתגר הולך וגדל כשמדובר בתהליכים קריטיים וחשובים מאין כמוהם, כמו למשל לאחר ניתוח בריאטרי. "הפסקת הרצף הטיפולי יכולה לפגום בדרך הארוכה והמורכבת שאנשים עושים בשביל לעשות שינוי כל כך משמעותי בהרגלי האכילה והחיים שלהם. ולכן, אנחנו משתדלים ללוות אותם ככל הניתן, טלפונית או פרונטאלית בצורה ממוגנת. חשוב לנו להמשיך להסתכל להם בעיניים, כי בסופו של דבר זה החלק היחידי שרואים מבעד למסכה".

עוד מציינת גיל כאהן כי שינויים בהרגלי האכילה שנצפו מאז פרוץ הקורונה הם שונים בין מטופל למטופל. למעשה, חלקם מעידים כי ההישארות בבית הפכה את אכילתם למבולבלת ומאתגרת בשל הימצאות הילדים בבית, ואף לרגשית בשל החרדה וחוסר הוודאות, בעוד שאחרים מעידים כי חל שיפור בהרגלי האכילה שלהם, מכיוון שהם סוף סוף מבשלים לעצמם באופן בלעדי ויכולים להחליט מה נכנס לסירים שלהם. "הקורונה מבחינתי צריכה להוות יתרון בעניין האוכל", אומרת גיל כאהן, "האתגר הוא לנצל את השהות בבית על מנת לבשל בריא, להיות אחראים על הקניות והמצרכים שקונים, להפחית אכילות אוטומטיות שקורות בחוץ ולא ברור אם הן מרעב או לא, ובכללי לקחת את העניינים, ובמקרה הזה את הסירים, לידיים".

קשיש מדבר בטלפון (צילום: VGstockstudio, shutterstock)
בקורונ המווים את המטופלים בטלפון ובכל דרך אפשרית | צילום: VGstockstudio, shutterstock

לסיכום, מעידה גיל כאהן כי על אף הקשיים והאתגרים, בייחוד בתקופה האחרונה, היא מרגישה תחושת שליחות בעבודה שלה ושמחה כי בחרה לעסוק בה בכל יום מחדש. "העבודה המרכזית שלי היא שינוי תזונתי, אבל גם מחשבתי בכל הנוגע לאוכל. המקצוע שלי הוא שליחות וזאת גם הסיבה שבחרתי לעסוק בשירות הציבורי", היא אומרת בגאווה ומוסיפה: "אני חושבת שהשירות הציבורי נותן מענה איכותי ומקצועי לאנשים, אותם אנחנו מלווים בתהליכים כל כך משמעותיים, שהם מעבר לרישום של כמויות או מדידה או שקילה, אלא עבודה מחשבתית ממש, התמקדות בתחושות רעב ושובע שזה מעבר ל'שתי כפות אורז'. חשוב לי לציין שאני לא עובדת בצורה הזאת בכלל, אני לא מודדת ולא שוקלת. אני מלמדת את המטופלים שלי לאכול טוב ולהרגיש טוב וכך אנחנו מצליחים לעשות שינוי משמעותי ולרדת במשקל. אין ספק שהצלחת התהליך תלויה בליווי, זאת אנחנו רואים גם במחקרים: מטופלים שקיבלו ליווי של דיאטנית לאורך זמן הצליחו ליישם ולהטמיע הרגלים חדשים ולשמור על בריאותם לאורך זמן, ואין תחושה מספקת יותר מזאת".

איגוד מקצועות הבריאות בהסתדרות מאגד בתוכו את עובדי הסקטור הפרא-רפואי ברחבי הארץ. האיגוד פועל לקידום רווחת העובדים במערך מקצועות הבריאות, תוך ייצוג המקצועות השונים בכנסת ובוועדות המייעצות במשרד הבריאות. מאז שהוקם, האיגוד חתם על הסכמים פורצי דרך שעזרו לשפר את מעמד העובדים בתחום. להצטרפות לחצו כאן