המיתוס: נטול גלוטן בריא בהרבה

למעשה, מזון נטול גלוטן לא מומלץ בכלל. התחליפים נטולי הגלוטן דלים בסיבים ובמינרלים ועשירים בסוכר ובקלוריות, וגם לחולי צליאק מומלץ להמעיט (ואף להימנע) בצריכתם. במקום זאת בססו את התזונה על פירות, ירקות, קטניות וחלבונים שונים, מוצרים שמראש נטולי גלוטן.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

המיתוס: "ללא סוכר" משמעו ללא קלוריות

מזונות "ללא סוכר" מיועדים בעיקר לחולי סוכרת, וגם בהם כמות הקלוריות נוטה להיות גבוהה. למעשה, פעמים רבות יש תוספת של שומנים באוכל שבאים על מנת לפצות על הטעם ומתקבל מוצר בעל ערך קלורי דומה למוצר המקורי. קראו את התוויות לפני שאתם בוחרים במוצר נטול סוכר, ובדקו מה ערכו הקלורי וכמה שומנים יש בו.

עגלת ירקות ופירות בסופר (צילום: HannamariaH, Istock)
מפוצץ בסוכר? אולי, אבל זה סוכר טבעי ובכלל - קח פרי ותהיה לי בריא | צילום: HannamariaH, Istock

המיתוס: "פירות מפוצצים בסוכר ולכן אסור לאכול אותם"

כשמנסים לרדת במשקל אחד הדברים שנוטים להימנע מהם זה מפירות, בטענה שזה "מפוצץ בסוכר". חשוב להבחין בין סוכר אותו מוסיפים באופן מלאכותי למשקאות ומאכלים כגון מיצים, משקאות ממותקים, סוכריות, חטיפים וממתקים - שאכן חסר ערכים תזונתיים, עתיר קלוריות ועלול לגרום למחלות מטבוליות, סוכרת ומחלות לב - לבין הסוכר הטבעי המצוי בפירות ובמוצרי חלב. זה משתחרר באיטיות לדם וגורם לתחושת שובע לפרקי זמן ארוכים (שלא נאמר שאר היתרונות הבריאותיים הרבים של הפירות).

המיתוס: לאכול רק לחם קל 

משום מה כשאנחנו בדיאטה הדבר הראשון שמוחלף בתפריט שלנו זה הלחם הרגיל שמומר בלחם קל. הבעיה היא שלחם קל, קל בעיקר בזכות כמות גדולה של אויר בכל פרוסה. והבעיה עם אותו האוויר הוא שהוא פשוט לא....משביע. ואז, הכריך שאמור להוות ארוחת בוקר (או ערב, או ארבע) ולהחזיק אותנו עד הארוחה הבאה, פשוט לא מרגיע אותנו, ואנחנו מסתובבים עם בטן מקרקרת, מחפשים מה עוד ניתן לאכול וכיצד ניתן לשבוע. העדיפו לחם מדגנים מלאים, העשיר בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.

המיתוס: ניקוי וטיהור הגוף בצורות שונות

דיאטות ניקוי שונות כוללות צום על מנת לטהר את הגוף. למעשה, הכליות והכבד שלנו עושים בדיוק כך – מטהרים ומנקים את הפסולת מהגוף ולכן אין צורך להכניס את הגוף לסטרס על ידי צום תקופתי. במקום צום מומלץ להקפיד לאכול תפריט עשיר בסיבים תזונתיים. אותם הסיבים, המצויים בפירות, ירקות, דגנים מלאים ועוד, מסייעים בפעילות תקינה של מערכת העיכול, מסייעים בהורדת רמות הכולסטרול בדם, מאטים את ספיגת הסוכר בדם ומשפרים את רמות הסוכר וגורמים לתחושת שובע.

לחמניות חיטה מלאה (צילום: gresei, Shutterstock)
אוכלים הרבה לחם קל? בסוף תרצו עוד לאכול. עדיף לבחור בדגנים מלאים | צילום: gresei, Shutterstock

המיתוס: חטיפי אנרגיה חיוניים לירידה במשקל

אמנם נוח לחטוף חטיף אנרגיה בדרך החוצה, לאכול אחד במקום ארוחת ביניים, ולנשנש אחד במקום להתפתות לחטיף או ממתק, אבל בסופו של דבר חטיפי האנרגיה הם בעצם חטיפים לכל דבר, עם אחוזי שומן, סוכר וקלוריות גבוהים. תאכלו בצורה מבוקרת ומוגבלת, והיו מודעים לערכים התזונתיים.

המיתוס: ביצים גורמות לכולסטרול גבוה

בעבר ביצים נחשבו לאויבות גדולות, אסורות על כל מי שסובל מכולסטרול גבוה. כיום יודעים שלמרות שחלמון הביצה עשיר בכולסטרול ויכול להשפיע מעט על רמת הכולסטרול בדם, ביצים הן עשירות בחלבונים, ויטמינים ומינרלים החיוניים לבריאות הלב. על פי ארגון הבריאות העולמי צריכה מתונה של ביצים (עד אחת ביום) אינה מגבירה את הסיכון למחלות לב אצל אנשים בריאים. מומלץ שחולי סוכרת ואנשים הסובלים מבעיות לב, יגבילו את צריכת החלמונים לעד 3 בשבוע.

המיתוס: רק דל שומן!

בשנות השמונים שומן הוכרז כאויב הגדול ומזונות דלי ונטולי שומן תפסו את מקומם על המדפים במרכולים ובמקררים שלנו. בדיעבד נראה כי הנחיה זו היא אחת הסיבות הגדולות למגפת ההשמנה ולעלייה באחוזי החולים בסוכרת בעולם המערבי. הוצאת השומן מהאוכל הביא לצורך לשפר את טעמו על ידי הוספת סוכרים, מלחים וחומרי טעם וריח, הפוגעים בבריאות. השומנים מספקים מקור אנרגיה נוח ומרוכז (תשע קלוריות לגרם), מסייעים בספיגת הוויטמינים המסיסים בשומן (ויטמינים A ,D ,E ו־K) ובספיגת קרוטנואידים (בטא קרוטן המצוי בגזרים וליקופן המצוי בעגבניות) ויש להם תפקיד ביצירת מרקם המזון וטעמו.

לחומצות השומנים תפקיד חשוב ביציבות של קרומי התאים בגוף, בהעברת אותות בין תאים, בחילוף החומרים של פחמימות ושומנים ובבקרה על תהליכים כמו אגירת שומן, דלקות, פעילות האינסולין ותפקודים עצביים. בנוסף לכך, קיימות חומצות שומן שחיוניות לגוף ממש. לכן, חשוב לשלב שומנים בריאים כגון שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו , שקדים, טחינה, דגי ים וכו בתפריט שלנו באופן מאוזן ובמקביל, להפחית ככל שניתן שומן רווי , שומן טראנס וכולסטרול  בדיאטה.

* הכתבה נכתבה בשיתוף שירות התזונה של לאומית שירותי בריאות. למידע נוסף ולהצטרפות לסדנאות ההרזיה של לאומית, לחצו על הקישור.