כמה אתם באמת יודעים על בריאות הלב שלכם? קל להאמין לתפיסות שגויות. אחרי הכל, מחלות לב קורות "רק" לשכן הקשיש שלכם או לדוד שאוהב אוכל מטוגן, נכון? אבל האם אתם יודעים שמחלת לב יכולה להשפיע על אנשים בכל גיל, אפילו על אלה שאוכלים נכון ואפילו על אלו מביננו העוסקים בפעילות גופנית קבועה? הסתמכות על הנחות שווא עלולה להיות מסוכנת ללבכם. יש סיכוי שיש לכם תפיסות שגויות לגבי גורמי הסיכון למחלות לב, או מחלת לב עצמה.

פרופ' עמית שגב, מנהל המערך הקרדיולוגי, המרכז רפואי ע"ש שיבא, תל השומר. מומחה לקרדיולוגיה התערבותית וצנתורי לב בהרצליה מדיקל סנטר, מספר על 5 אמונות נפוצות אך מוטעות. החלפת המיתוסים האלה באמיתות תיתן לכם את המידע שאתם צריכים כדי לתכנן את הדרך הטובה ביותר ללב בריא. 

  1. שקר: מחלת לב היא מחלה של גברים

    מאז 1984, יותר נשים מגברים מתו מדי שנה ממחלות לב. מחלות לב הן הגורם המוביל למוות בנשים מעל גיל 65. המשמעות יכולה להיות שנשים פחות מודעות לגורמי הסיכון, או לסימפטומים של התקף לב. על פי נתוני סקר התקפי הלב הארצי בישראל של האיגוד הקרדיולוגי, נשים צעירות, מתחת לגיל 55, החוות התקף לב נמצאות בסיכון שהנו פי 2.5 לסיבוכים בהשוואה לגברים. לכן, ללא קשר באם אתם גבר או אישה, בקשו מהרופא שלכם לערוך הערכת סיכון בסיסית הכוללת בדיקת הכולסטרול, סוכר בדם ולחץ הדם. הורידו את גורמי הסיכון הניתנים לשינוי – עישון, עודף משקל, העדר פעילות גופנית. לאחר מכן עקבו אחר המלצות הרופא המטפל שלכם. במידת הצורך תופנו להערכה מתקדמת יותר על ידי בדיקות הדמייה משולבות מאמץ עם הדמייה בלתי פולשנית של עורקי הלב – צנתור וירטואלי.
  2. שקר: אם אתם מעשנים שנים, אתם לא יכולים להפחית את הסיכון אם תפסיקו

    היתרונות של הפסקת עישון מתחילים ברגע שהפסקתם, לא משנה מה גילכם, כמה זמן עישנתם או כמה סיגריות ביום עישנתם. שנה אחת בלבד לאחר ההפסקה, הסיכון להתקף לב ירד ב-50%; לאחר 10 שנים, זה יהיה כאילו מעולם לא עישנתם.

  3. שקר: מחלות לב הן מחלות של מבוגרים

    בעוד שהסיכון למחלות לב עולה ככל שמתבגרים, אין זה אומר שאנשים צעירים יותר חסינים אליהן. מחלות לב וכלי דם יכולות להשפיע על כל אחד, ללא קשר לגילו. בשנים האחרונות אנו עדים ליותר אירועי לב בגילים צעירים ואף בנשים צעירות. בקרב הצעירים, הפקטורים המרכזיים הינם סיפור משפחתי למחלת לב מוקדמת ועישון. בנוסף, בעיות לב מסויימות הינן מולדות (נוכחות מלידה) ואחרות כגון קרדיומיופתיה – מחלות השריר עצמו יכולות להופיע באופן מולד או נרכש מסיבות שונות ובכל גיל.
  4. שקר: אין לי תסמינים, אז אני בסדר

    לצערנו, ב 50% מהמקרים הביטוי הראשון של מחלת הלב הוא אוטם שריר הלב / התקף לב באנשים שהיו אסימפטומטיים לחלוטין לפני כן וללא כל סימן מקדים. בנוסף, אפשר לקבל התקף לב ואפילו לא לדעת את זה. חלק קטן מהתקפי הלב הם "התקפי לב שקטים". כאשר הם מתרחשים, הסימפטומים שלהם חסרים את עוצמת התקף הלב האופייני או הקלאסי. תסמינים אלו עלולים לכלול קוצר נשימה, בחילה, תחושת סחרחורת וכאב או אי נוחות בזרוע אחת או בשתיהן, בלסת, בגב או בצוואר. יתר על כן, חלק גדול מגורמי הסיכון הינם בגדר "רוצחים" שקטים – כגון יתר לחץ דם, סוכרת ויתר שומני הדם . במקרים אלו, גורמי הסיכון מתגלים רק כאשר מתרחש אירוע מסכן חיים, כגון התקף לב או שבץ מוחי.
  5. מחלות לב זה אצלי בגנים, כך שאין לי מה לעשות כדי להימנע מהם

    גורמים גנטיים יכולים להגביר את הסיכון שלכם למחלת לב, אך למרות שזה גורם למצב זה, אין זה אומר שנגזר עליכם לחוות אותו מראש. 90% ממחלות הלב נובעות מבחירות מזיקות באורח חיים, כגון תזונה לקויה, עישון ופעילות גופנית מועטה או ללא פעילות גופנית כלל. אם מחלת לב אכן קיימת בגנים שלכם, או אם אתם בעלי נטייה גנטית לגורמי סיכון כמו כולסטרול גבוה ולחץ דם גבוה, זה אומר שמניעתן היא קריטית עוד יותר כדי לדחות התפתחות מחלת לב וכלי דם. ניתן לנהל את בריאות הלב שלכם על ידי תזמון בדיקות קבועות וביצוע שינויים באורח החיים, הכוללים פעילות גופנית, אכילת תזונה בריאה ומאוזנת והימנעות עישון.

"לסיכום, מניעת מחלות לב וכלי דם היא בראש ובראשונה מלחמת חורמה בגורמי הסיכון הידועים וגילוי מוקדם של גורמי סיכון "שקטים" הכוללים: יתר לחץ דם, סוכרת, יתר שומני הדם, עודף משקל, עישון, העדר פעילות גופנית, תזונה שאינה ים תיכונית ואורח חיים סטרסוגני. ניתן במקרים מסויימים גם לבצע בדיקות מדמייה מתקדמות יותר של הלב וכלי הדם על מנת לאחר מחלה קיימת וזאת בהתייעצות עם רופא קרדיולוג.

גורם הסיכון היחידי שאינו ניתן לשינוי הוא הנטייה הגנטית / משפחתית. אבל, במצב זה, המלחמה בגורמי הסיכון היא אף משמעותית עוד יותר", מסכם פרופסור שגב.