אומרים שהאקססורי הכי יפה שלנו הוא החיוך, אבל שוכחים לציין שהחיוך הזה מגיע עם הבל פה וכדאי מאוד שזה האחרון יהיה נעים לסביבה. איך דואגים לזה לקרות? האם צחצוח שיניים אחרי כל ארוחה יטיב עימנו ואילו מאכלים באמת דורשים יחס מיוחד? פנינו לד"ר אריאל סביון, רופא שיניים ומנהל מרפאת 'סביון מדיקל סנטר' שיצחצח לנו קצת את האינפורמציה החשובה (הבנתם מה עשינו כאן?)

  1. כמה פעמים ביום באמת חשוב לצחצח? 

    "מומלץ לצחצח שיניים ביסודיות פעמיים ביום, בבוקר ובלילה לפני השינה כאשר 3 דקות הוא הזמן המומלץ לצחצוח שיניים יעיל. על מנת להגיע לרמת ניקיון גבוהה חשוב להשלים את הפעולה עם חוט דנטלי ושטיפה במי פה על בסיס חמצן פעיל".
  2. ונניח ופספסנו פעם אחת: איזו פעם חשוב לא לפספס?

    "הצחצוח החשוב ביותר לבריאות הפה והשיניים הוא הצחצוח של הערב. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שבזמן שנת הלילה כמות הרוק פוחתת והשיניים חשופות למתקפת חיידקים".
  3. ומה אם לא צחצחנו בכלל, מה יקרה אז?

    "מי שלא מצחצח שיניים בעקביות מעלה את הסיכוי שלו למחלות לב ב – 70 אחוז יחסית לאלו המקפידים לצחצח שיניים פעמיים ביום. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהגוף מהפריש חומרים (במטרה לנטרל את הנזק שמתרחש בפה) שמגבירים את תהליך שקיעת הכולסטרול בכלי הדם ועלולים לגרום בסופו של דבר להתקף לב". 

  4. האם לצחצח שיניים מיד הארוחה יעשה לנו טוב?

    "לא. למעשה צחצוח שיניים מיד לאחר הארוחה מזיק מאחר שהוא פוגע בשיניים וגורם לשחיקה חומצית. בזמן האוכל רמת החומציות בפה יורדת, האמייל הופך להיות רך ופגיע, כך שצחצוח שיניים פוגע יותר מאשר מועיל.".
  5. ומה לגבי כל אותם ריחות של עמבה? מה ניתן לעשות?

    "המתנה של כרבע שעה לאחר הארוחה היא חשובה והכרחית. לאחר הארוחה כן חשוב לשטוף את הפה עם מים בלבד. המים עוזרים לשטוף את שאריות המזון מהפה וגם עוזרים לשמור על רמות גבוהות של רוק בפה. הרוק הוא למעשה ההגנה הטובה ביותר נגד עששת משום שהוא מכיל חלבונים ומינרלים שיכולים לנטרל את החומצה
    הפוגעת בשכבת השן החיצונית (אמייל)".

    via GIPHY

  6. אחת ולתמיד: מהו הצחצוח הנכון?

    "על אף שמדובר באחת הפעולות הכי שגרתיות שאנו עושים באופן יומיומי, רבים מאתנו לא מבצעים אותה כהלכה ולכן חשוב לשים לב לכמה דברים: "הנחת המברשת בקו שבין החניכיים לשיניים בהטייה של כ- 45 מעלות לכיוון החניכיים וביצוע תנועות סיבוביות על גבי השיניים והחניכיים בלחץ מתון. המברשת צריכה להיות בעלת סיבי ניילון מעוגלים ורכים, ראש המברשת צריך להיות מותאם לגודל השיניים - לכסות 2 שיניים בלבד בו זמנית. יש לאחסן אותה בעמידה באופן שתתייבש כמה שיותר מהר, להימנע ממגע של מברשות אחרות ומכיסוי ראש המברשת. האגודה האמריקאית לבריאות השן (ADA) ממליצה להחליף מברשת שיניים כל 3-4 חודשים או קודם לכן אם שערות המברשת התבלו. מחקרים קליניים הוכיחו שמברשת שיניים חדשה מסירה יותר פלאק ממברשת בלויה".

אז נכון שהדוקטור אמר שלא לצחצח אחרי כל ארוחה ובכל זאת, הנה כמה מאכלים ספציפיים שכן מומלץ לשמור מברשת שיניים בצד לאחר האכילה שלהם:

  1. סלסה

    שום ובצל זכו ליחסי ציבור הכי שליליים בכל הקשור לריח פה, ואנחנו מוסיפים עליהם את הסלסה שטעימה לאכילה ליד נאצ'וס. טוב, זה די הגיוני שכן רוב הסלסה מכילה בצל או שום, טחון או בצורת אבקה. אז תיהנו בכיף שלכם, ותדאגו לרפרש את הריח לאחר מכן.
  2. אלכוהול

    אלכוהול גורם להתייבשות, כלומר פחות רוק ויותר חיידקים בפה. בנוסף, יין אדום יכול להשאיר ציפוי על השיניים כדי שהחיידקים ייצמדו אליו. שתיית מים באופן קבוע שומרת על הלחות ושוטפת חיידקים תועים ולא נעימים על לשונכם.

  3. קפה/תה

    התפקיד העיקרי של הרוק הוא לשטוף חיידקים מהפה. קפה ותה הם משקאות חומציים, כך שלא רק שהם חושפים את האימייל לחומצה אלא גם מאטים את ייצור הרוק, ומאפשרים לחיידקים להתרבות ולשחרר גזים מסריחים. "נשימת קפה" היא הכי גרועה בבוקר, כי אתה מייצר גם פחות רוק כשאתה ישן. דאגו לצחצח שיניים מיד לאחר הקפה ותתארגנו על מסטיק על הדרך. 
  4. קארי

    מחקר שנערך בשנת 2004 מכתב העת Journal of Clinical Periodontology מצא שהתבלינים החזקים שנמצאים בקארי "יעניקו" לכם ריח חריף. כלל אצבע טוב, ככל שריח התבלים חזק יותר, כך הסיכוי שהאוכל יגרום לנשימה שלך להיות מצחינה.
  5. גבינה

    כאשר חומצות האמינו בגבינה ובמוצרי חלב אחרים נפגשות עם החיידקים בפה, הן מייצרות תרכובות גופרית נדיפות שעלולות לגרום לריח הפה שלהם להריח כמו ביצים רקובות. אנשים שסובלים מלקטוז צריכים להיות ערניים במיוחד: מכיוון שחסר להם האנזים לפרק לקטוז, וכתוצאה מכך להסריח עוד יותר.
  6. סוכריות גומי

    הסוכר מזין את החיידקים ומכפיל את כמות החיידקים שגורמים להרס בחלל הפה והשיניים, בתוספת הנטייה של הגומי להידבק לשיניים הרי שמדובר בפצצה מתקתקת. אם בכל זאת החלטתם להתפנק בנשנוש מתוק, חשוב לצחצח שיניים כדי לנקות שאריות של סוכרים ולהחזיר את מפלס החיידקים לאיזון.

l