יום הרווקים הסיני, בלק מאנדי ושופינג IL הם רק חלק מהימים המיוחדים, שפותחים את קדחת הקניות של חודש נובמבר; ואין ספק שקניות ומבצעים אטרקטיביים הם עסק מרגש ומשתלם עבור רבים מאתנו.

אבל אם תשאלו את מפיקת האירועים אירית רחמים, המרוץ לשופינג הוא התמכרות שלילית שמתבטאת בחוסר שליטה ובעיקר - גובה מחיר כבד. למעשה, התמכרות זו, שזכתה לשם המדעי "אוניומאניה", התעצמה בשנים האחרונות, בעידן שבו ניתן לבצע את מרבית הרכישות ללא כל מאמץ באמצעות המחשב או הטלפון הנייד בנוחות הביתית המרבית.

 איך יודעים שמדובר בהתמכרות?

התמכרות היא תלות נרכשת בחומר מסוים או בהתנהגות מסוימת, אשר יכולה להביא להנאה רגעית. האדם חש צורך לחזור על ההתנהגות באופן מופרז ובלתי נשלט, כדי להשיג שוב ושוב את אותה חוויה של  הנאה.

הספרות המקצועית מתארת מגוון רחב של התמכרויות, ביניהן: התמכרות לאלכוהול, סמים, עישון, כסיסת ציפורניים, הימורים, התמכרויות לקשר זוגי לא תקין וגם - התמכרות לשופינג. בניגוד להתמכרויות שפוגעות בגוף, ההתמכרות לשופינג היא אינה בעלת השלכות פיזיות בריאותיות ישירות, אך היא בהחלט פוגעת בתפקוד היום-יומי השוטף, באיכות החיים ויש לה כמובן גם השלכות חברתיות וכלכליות רבות.

שופינג אונליין קניות ברשת (צילום: Africa Studio, shutterstock)
כיום הקניות נעשו קלות ונגישות יותר מה שמגביר את תופעת ההתמכרות | צילום: Africa Studio, shutterstock

למה אנחנו מתמכרים?

מחקרים שעסקו בנושא, מצביעים על סיבות גנטיות לתופעה, אך גם על סיבות הנובעות מהיבטים פסיכולוגיים, כמו למשל תחושה של ערך ודימוי עצמי נמוך, בדידות, דיכאון, מתח, פחד, חרדה וצורך בריגוש. לעיתים, ההתנהגות השלילית נובעת מתחושה של צורך בחיזוק או "אישור" חברתי. לעיתים קרובות השימוש באקט יוצר מעין תחושת רוגע ושליטה על אירוע אולם מדובר למעשה במעגל קסמים שאינו מסתיים. לאחר סיפוק הדחף ותחושת הריגוש ו"היי" שחשים, נוצרת תחושת מצוקה וחרטה על כך שלא יכולנו לעמוד בפיתוי, ושוב כדי להרגיש טוב, אנו חוזרים על ביצוע האקט, שמרגיע אותנו באופן זמני בלבד.

מי מתמכר יותר?

כיום בעידן המודרני אין להתמכרות לקניות השתייכות מגדרית. גברים ונשים בעלי נטייה להתמכרויות יכולים להתמכר לקניות באותה המידה. התמכרות לקניות גם אינה קשורה להשתייכות למעמד סוציואקונומי מסוים.

להבדיל מאדם שאינו מכור, המבצע רכישה של מוצר כלשהו, האדם המכור לקניות קונה בצורה מופרזת שמתבטאת בקניית מוצרים שלעיתים כלל אין לו צורך בהם. חלק מהמוצרים נרכשים רק לשם אקט הרכישה ולאחר מכן מאופסנים או מחולקים לחברים, כשהם עדיין באריזותיהם המקוריות. אחת התופעות המוכרות היא החבאה והסתרה של הקניות כדי לא לעורר כעסים מצד המשפחה הקרובה. במקרה כזה, לתחושת הריגוש שבעקבות הקנייה מתלווה גם רגשות אשם ותחושת בושה וחוזר חלילה.

איך מתמודדים עם התמכרות לקניות?

כמו במרבית טיפולי ההתמכרות, גם הטיפול בהתמכרות לקניות הוא טיפול הוליסטי המשלב טיפול רגשי והתנהגותי. הצעד הראשון לכיוון ההחלמה הוא קודם כל מודעות לבעיה. לאחר מכן, מבינים את ההשלכות שלה ואז מודעים לצורך בטיפול - באופן עצמאי או באמצעות גורמי מקצוע.

כחלק מתהליך ההחלמה והגמילה, חשוב להבין לעומק מהם דפוסי החשיבה שמעוררים את הדחף לקניות, מהם דפוסי ההתנהגות שבאים לידי ביטוי כשמתעורר הדחף "לגהץ" את כרטיס האשראי, מהם המצבים שיכולים להוות טריגר לתחושות האלו ואיך מתמודדים עם הדחף הזה בזמן אמת. במקרים מסוימים ימליץ איש המקצוע על טיפול תרופתי כדי להקל על תחושות המתלוות לתופעה כמו חרדה ודיכאון. 

שופינג (צילום: shutterstock By Bobex-73)
תחושת הסיפוק מובילה ל"היי" רגעי אבל זהירות - מדובר בגלגל ממכר | צילום: shutterstock By Bobex-73

מעבר לכך, יש כמה טיפים התנהגותיים, שגם מי שלא מגדיר את עצמו כ"מכור לשופינג", יכול לאמץ כחלק מצרכנות נבונה:

למדו לנהל את התקציב בצורה נכונה

חשוב לדעת כמה אנחנו יכולים להרשות לעצמנו לבזבז מתוך ההכנסה החודשית שלנו ולקבוע מראש רף עליון אותו לא ניתן לחצות.

הכינו רשימה מסודרת של חלומות, מטרות ויעדים

טיסה ליעד אקזוטי בחו"ל, רכישת מכונית ועוד. תלו את הרשימה במקום מרכזי בבית וכך תוכלו להזכיר לעצמכם שבכל פעם שאתם מבזבזים אתם מתרחקים מהיעד ומהחלום.

צאו לקניות עם רשימה מסודרת

הצעד הזה יעזור לכם להימנע מפיתויים מיותרים. בשלב הראשון, הימנעו מללכת למקומות כמו קניונים בהם יש שלל פיתויים. ואם אתם יכולים הימנעו מגלישה באתרים של קניות.

אישה שמחה קונה באינטרנט (צילום: By Dafna A.meron)
רגע, עצרו - אתם באמת זקוקים לזקוקים לתיק נוסף? | צילום: By Dafna A.meron

עצרו לרגע

רגע לפני שאתם מגהצים את כרטיס האשראי או עושים 'הוסף לסל', קיטעו את רצף הפעולות האוטומטיות, צאו להפסקה קצרה, נשמו אוויר במרפסת, הכינו לעצמכם כוס קפה. ההפסקה מאפשרת לבצע חשיבה רציונלית לגבי הקנייה, ולשאול את עצמכם האם אתם באמת זקוקים למוצר או שהקנייה מיותרת.

עברו למזומן

ההמלצה הכי הכי טובה (וגם הכי קשה כמובן), היא לגזור את כרטיס האשראי ולעבור לשימוש בכסף מזומן. אקט זה מאפשר לנו יותר שליטה על ההוצאות שלנו.

הכותבת היא ד"ר איריס כהן יבין, פסיכיאטרית ומנהלת המרפאה לבריאות הנפש של "מכבי שירותי בריאות" במודיעין