אומרים שהאקססורי הכי מוצלח שלנו הוא החיוך, אבל מה אם הוא מגיע שבור, צהבהב ומריח לא משהו? זמן טוב להבין כמה דברים על האביזר הזה שאנחנו מסתובבים איתו כל היום. "החיוך הוא כרטיס הביקור המיידי שלנו ובכוחו לשדרג פלאים את ההופעה החיצונית או להרוס אותה לגמרי", אומר לנו ד"ר אריאל סביון, רופא שיניים ומנהל מרפאת 'סביון מדיקל סנטר' בראשל"צ. "ישנן הרבה פעולות יומיומיות והרגלים שבמשך הזמן הורסים לנו את החיוך ופוגעים בחיוניותו". הנה כמה מהן שכדאי שנפסיק היום. למעשה, אתמול. 

  1. סיגריות אלקטרוניות

    שימוש קבוע בסיגריות אלקטרוניות גורם נזק לרקמת החניכיים. בנוסף, מחקר שהתבצע באוניברסיטת רוצ'סטר מצא שחלק מחומרי הטעם בסיגרים האלקטרוניים פוגעים בתאי הפה.

  2. לעיסת קרח

    לעיסת קרח גורמת להיווצרות שברים קטנים ובלתי נראים בשיניים שבמשך הזמן מחלישים את השיניים ומגדילים משמעותית את הסיכוי לסדקים ואפילו לשבירת שיניים.
  3. כסיסת ציפורניים

    מעבר לכך שהציפורניים שלנו מלאות בחיידקים שלא היינו רוצים שייכנסו לגופנו, כסיסת ציפורניים לאורך זמן עלולה לגרום לסדקים בשיניים ולהיחלשותן.
  4. נשנושים לאורך היום

    ההרגל הזה מוריד את רמת ה–PH בפה, מה שמאפשר לחיידקים לצמוח ולשגשג ולגרום לחורים ולריקבון בשיניים. אם משלבים גם שתיית משקאות מתוקים מוגזים זה גם מאפשר לחיידקים אוהבי סוכר לפרק את האימייל ובכך השיניים הופכות לחלשות וצהובות יותר.
  5. פירסינג

    טבעת הפירסינג בלשון נוקשת על גבי השיניים בזמן לעיסה, דיבור ואפילו בזמן השינה כך שבמשך הזמן זה עלול להוביל לשבירת שיניים ואפילו לספיגת עצם.

  6. משקאות קלים תוססים

    כאשר שותים משקאות תוססים לאורך היום, מאפשרים לסוכר לשבת על השיניים לאורך זמן ממושך ולהאיץ תהליכים של חורים וריקבון בשיניים. בנוסף, החומצה שבמשקאות תוססים, מורידה את רמת ה – PH בפה, פוגעת בשכבת האימייל וחושפת את שכבת הדנטין הצהבהבה, כך שהשיניים הופכות לצהובות וכהות יותר.
    איך ממזערים את הנזק? שותים כוס מים מיד אחרי המשקה הממותק כדי לשטוף את הפה מהסוכרים ומצחצחים שיניים אבל רק כעבור 45 דקות, אם מצחצחים שיניים מיד אחרי עלולים לגרום לנזק חמור יותר.
  7. פתיחת בקבוק עם השיניים

    כשהידיים שלנו תפוסות וכשאין פותחן בסביבה, אנחנו הופכים את השיניים שלנו לפותחן בקבוקים וקופסאות, מה שעלול להוביל לנזק לא פרופורציונלי לשן ולא אטרקטיבי לחיוך. השיניים עלולות בקלות להיסדק ואפילו להישבר ולסיים את דרכן הרבה לפני הזמן.

  8. בוטוקס

    החלקת קמטים עדינים עלולה לגרום נזק לחיוך. כאשר מזריקים מסביב לעיניים או בצדי הפה זה יכול להוביל לחוסר יכולת זמנית להרים את הלחי בזמן החיוך כך שהחיוך ייראה לא סימטרי ואפילו מעוות.
  9. יין

    שתיית יין יומיומית לאורך זמן עלולה לגרום לכתמים על גבי השיניים כך שמראה השיניים הכללי יהיה כהה יותר ולא אסתטי.
  10. קפה ותה

    ישנם סדקים קטנים מאד בשכבת האימייל החיצונית של השיניים, שמאפשרים לנוזלים לחלחל פנימה ובמשך הזמן נוצרים כתמים ומראה כללי כהה יותר של השיניים. גם סתימות והדבקות רגישות מאד לכתמים והופכות את החיוך ל'מלוכלך' ולא אסתטי.
  11. מאכלים כהים

    מאכלים בעלי פיגמנטציה כהה יותר כמו: פטל שחור, אוכמניות, קארי, כורכום, סלק, רימונים עלולים להכתים את השיניים.

  12. חריקת שיניים

    חריקת שיניים במצבים של סטרס או חריקת שיניים בלילה באופן לא מודע עלולה לפגוע בשיניים ולגרום להן להיראות קצרות יותר ולא אחידות. זה גם עלול לגרום לשברים קטנים בשיניים, לבעיות במפרק הלסת ולכאבי ראש.
    איך ממזערים את הנזק? משתמשים במגן שיניים מיוחד.
  13. לא להשתמש בחוט דנטלי

    צחצוח וחוט דנטלי בטכניקה נכונה יבטיחו לנו חיוך בריא לאורך זמן. טכניקה לא נכונה כמו צחצוח חזק מידי עלולה להוביל במשך הזמן לפגיעה אנושה בשיניים ובחיוך. אי שימוש בחוט דנטלי גם כן הרסני לשיניים, זה כמו לשטוף את הרכב מלפנים ומאחור תוך התעלמות מוחלטת מהצדדים.
  14. לא להשתמש בחיוך

    רוב השרירים שלנו מתנוונים אם לא מפעילים אותם. כדי לחייך יש צורך להפעיל 26 שרירים. אם לא מחייכים פוגעים ביכולת שלנו לחייך בצורה טובה בדיוק כמו שנפסיק ללכת לחדר כושר והשרירים שלנו יחזרו להיות רפויים ולא במיטבם.
  15. משחות שיניים מלבינות

    חלק ממשחות השיניים המלבינות הן מאד שוחקות ולכן אם משתמשים בהן לאורך זמן הופכים את השיניים לחלשות יותר. אם בנוסף מצחצחים את השיניים בחוזקה, עלולים לגרום גם לשחיקה חמורה של השיניים ולהאיץ תהליכי ריקבון ועששת.

  16. ריפלוקס

    חומצת הקיבה עלולה להרוס את שכבבת האימייל של השן, כשהיא באה במגע עם השן היא שוחקת את פני השן כמו מים על גיר. האימייל לא יכול להשתקם ולבנות את עצמו מחדש כך שמדובר בנזק בלתי הפיך.