אלכוהול מלווה את האנושות אלפי שנים, ובמארג חיינו הוא טווה תבנית מורכבת. אנחנו אוהבים אותו ומצפים לקראתו, אך לעתים מצטערים ששתינו אותו, הוא לעתים עוזר ומסייע ברגעים קשים, אך באותה מידה יכול לתרום להיווצרות קושי רב בחיינו. כמו חבר ותיק שלעתים מוביל אותנו לדרך רעה, מערכת היחסים עם אלכוהול דורשת לעתים הערכה מחודשת – האם הוא מוסיף לאיכות חיינו, או גורע ממנה?

חשבו על הרגעים שבהם אתם מגיעים לשתות כוסית או שתיים. האם זה כבר מתוך הרגל? האם האלכוהול משמש לעתים לטיפול עצמי, להרגעת חרדה חברתית, להשקטת מחשבות טורדניות או להירדמות מהירה? האם כמו רבים אחרים בימים טרופים אלה, אתם מוצאים נחמה בסוף היום באיזה דרינק? בעוד שאלה סיבות נפוצות לשתיית אלכוהול, הן עלולות להוות התחלה של מערכת יחסים בעייתית שקשה להתנתק ממנה. אם אתם מוצאים עצמכם שותים יותר כדי להשיג השפעה שבעבר השגתם מכמות קטנה יותר, או אם ויתור על משקה כרוך באי-שקט או בעצבנות, ייתכן שזהו סימן לעצירה לטובת בחינה עצמית מחודשת.

התבוננות על מערכת היחסים שלנו עם אלכוהול אין משמעה בהכרח שעלינו להפסיק לשתות, אלא להתבונן באופן כן וסקרן ולהבין – מדוע אני שותה? האם השתייה מועילה לי? אצל רובנו התשובה לשאלה הזו מורכבת. במרבית המקרים אנשים שותים מסיבות שונות וחווים השפעות חיוביות ושליליות גם יחד. עם זאת, שימוש באלכוהול, בדומה לחומרים ממכרים אחרים, נוטה בשכיחות גבוהה יותר להפוך להרגל שנמשך ואף מתגבר גם כאשר הסיבות שבגללן התחלנו לשתות כבר לא קיימות וגם כאשר האלכוהול כבר לא מספק מענה להן כפי שסיפק בתחילה. עלינו לשאול את עצמנו – האם אני נוכח ברגע שבו אני מחליט לפתוח את הבקבוק או הפחית, או שמא אני מופעל מתוך הרגל?

בירה בטבע (צילום: shutterstock | PabloBenii)
הוא נמצא בכל מקום בחיינו | צילום: shutterstock | PabloBenii

>> למה תקופת החגים מעוררת חרדה ולחץ?

הקול המתנגד לשינוי נוטה להתגבר

התבוננות כנה ומעמיקה פנימה עשויה להיות מאתגרת, היא דורשת מגע עם זיכרונות, מחשבות ורגשות שאנחנו שואפים בדרך כלל להימנע מהם. לעתים קרובות יש בתוכנו קולות שונים ומנוגדים בנוגע להרגלים בחיינו (שאם לא, כולנו היינו מתאמנים חמש פעמים בשבוע, נמנעים מג'אנק-פוד וישנים תשע שעות בלילה). כאשר בחינה עצמית מאיימת על יציבותו של קשר ארוך שנים הכרוך אצל רבים מאיתנו בזיכרונות חיוביים, הקול המתנגד לשינוי נוטה להתגבר ולהקשות עלינו בניסיוננו להביט באופן אובייקטיבי על הרגלי חיינו.

לעתים כדי להצליח להבין לעומק את מקום האלכוהול בחיינו, עלינו להתנסות בשינוי. קביעת גבולות לכמות השתייה, הגבלת שתייה כאשר אנחנו לבדנו, פנייה לאמצעים אחרים כאשר אנחנו מתמודדים עם לחץ ומועקה – התנסות בכל אחד מאלו עשויה לתת לנו תמונה מדויקת יותר על מצבנו ביחס לשתיית אלכוהול. לעתים קרובות נראה שאנחנו אכן מצליחים להסתדר היטב עם כמויות מתונות יותר ומסוגלים לשנות בקלות יחסית את דפוס השימוש. במקרים אחרים, אם אנחנו רואים שמגבלות ושינויים שכאלה קשים ליישום, ייתכן שהגענו לשלב במערכת היחסים שדורש התערבות יותר פעילה ואף פנייה לעזרה.

היינת - ארוחת חג (צילום: Pressmaster, shutterstock)
לעתים קרובות ישנה דרישה חברתית שניקח חלק בשתיי | צילום: Pressmaster, shutterstock

להפוך את האלכוהול לדמות משנית בעלילת חיינו

גם אחרי בחינה מחודשת של מערכת היחסים והחלטה לשינוי בהרגלים שלנו, אנחנו עומדים בפני אתגרים לא פשוטים. עוד מעט נתיישב לשולחן הסדר – עבור רבים, כל חוויית הסדר והמפגש עם המשפחה הופכים לנסבלים רק בזכות האלכוהול. מפגשים חברתיים, דייטים רומנטיים, חגים ואירועים משפחתיים – אלכוהול נמצא סביבנו בכל מקום, ולעתים קרובות ישנה דרישה חברתית שניקח חלק בשתייה. אך כפי שאנו מתפתחים לאורך השנים במערכות היחסים שלנו עם אנשים אחרים, כך ניתן להתפתח גם במערכת היחסים עם האלכוהול, באופן שיהפוך אותו מהדמות הראשית לדמות משנית יותר בסיפור שלנו - נוכח, אך לא שולט בעלילת חיינו.

אז השנה, אחרי סיום ארבע כוסיות (או קצת יותר), קחו כמה רגעים לחשיבה מחודשת על מערכת היחסים שלכם עם אלכוהול. האם אתם האדונים או המשרתים בסיפור הזה? נסו לדמיין את חייכם עם מערכת יחסים שונה, אשר מביאה את החבר הוותיק הזה לתרום לחייכם בדרך בריאה ומאוזנת.

לשאלוני בחינה עצמית, טיפים להתמודדות ואפשרויות טיפול

הכותב הוא ד"ר נדב שליט, ראש תחום חדשנות קלינית המרכז הישראלי להתמכרויות ובריאות הנפש