בניגוד למה שמקובל לחשוב, הכינים לא נמצאות דווקא על ראשים "מלוכלכים" או חסרי היגיינה. לא הכול רק עניין של ניקיון ויש לא מעט השפעה לטיפול הספציפי ולהדבקות מאחד לשני. גם לאחר טיפול יעיל ובדיקה יסודית של הראש והשיער עדיין עלולות להישאר ביצים ריקות על השיער ולהצמיח כינים חדשות. מה הטיפול השוטף שירחיק אותן על בטוח ואיך אפשר לוודא שהן לא יחזרו?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

אישה מגרדת בראש (צילום: Shutterstock)
אישה מגרדת בראש | צילום: Shutterstock

מה אפשר לעשות על מנת להיפטר מכיני הראש אחת ולתמיד?

קודם כל להבין שאין זבנג וגמרנו. יש מקרים שהכינים מפתחות עמידות לחומרים הכימיים שנמצאים בתכשירים. כמו כן הרבה פעמים יש הדבקה חוזרת כיוון שלא כל הילדים באותו המקום מטפלים בבעיה במקביל. צריך גם להבין שאגרסיביות במקרה הזה לא בהכרח יעילה יותר ושימוש בחומרים חזקים (חומץ, אקונומיקה, נפט וכדומה) יכולים לגרום לגירוי משני משמעותי בקרקפת. על מנת לטפל בכינים נדרשת סבלנות, אורך רוח ובעיקר טיפולים חוזרים ונשנים.

יש שני אמצעים לקטילת הכינים. הדברה כימית (כמו ריסוס לחרקים) ואמצעים פיזיקליים (כלומר כאלו "שחונקים" את הכינה). במקרה של הדבקה אפשר לטפל בכינים בבית באמצעות סירוק במסרק צפוף או באמצעות תכשיר קוטל כינים. ניתן להשלים את הטיפול עם חומרים טבעיים כמו שמן עץ התה, שמן מנתה או שמן רוזמרין, שנמצאו יעילים במניעת הדבקה חוזרת, כמו גם עם שמפו יומיומי שמכיל ריכוזים גבוהים של שמן רוזמרין.

מאחר וכיני הראש אינן שורדות לאורך זמן כשאינן נמצאות במגע עם הקרקפת אין צורך לכבס כלי מיטה או בגדים שבאו במגע עם הכינים. יחד עם זאת, אם יש צורך לבצע חיטוי יסודי יש לאוורר את האריגים תחילה במשך 3 ימים, ורק אז לכבס במשך חצי שעה, בטמפרטורה של 60 מעלות צלזיוס.

שימוש באקונומיקה וחומץ. ממש אבל ממש לא מומלץ לטיפול בכינים. אפשר להשתמש בתכשירים המכילים חומץ ואין מניעה להשתמש בתכשירים "טבעיים" ולא כאלה המכילים חומרים כימיים, אבל מומלץ לא לרקוח כאלה לבד בבית אלא להשתמש בתכשירים מוכנים שעברו התאמה למריחה על פני הקרקפת. מריחת חומרים שאינם מותאמים לקרקפת יכולה לגרום לגירוי משמעותי של העור ולזיהום משני.

ד"ר להבית אקרמן (צילום: אלון שפרנסקי )
צילום: אלון שפרנסקי

עובדות שכנראה לא ידעתם על כינים:

  • האם כינים מדביקות? כיני הראש לא יכולות להדביק אזורי גוף אחרים, כמו ערווה או שיער גוף - מדובר בסוג אחר של כינים כאשר השני לרוב עובר במגע מיני ואילו הסוג הראשון (כיני ראש) שכיח מאד בילדים אשר נמצאים במסגרות צפופות עם מגע הדוק.
  • הכינים עצמן אינן גורמות למחלות. בעוד שכיני הערווה יכולות לשאת מזהמים אחרים, ככל הנראה כיני הראש אינן מעבירות את המחלה. כיני ראש גורמות ברוב המקרים לגרד בקרקפת עקב תגובה אלרגית לכינה, ולא בעקבות הנשיכות על עור הקרקפת. גרד כתגובה אלרגית לכינים עלול להופיע עד כשלושה חודשים לאחר ההדבקה. במקרים נדירים עלול הגירוד לגרום לזיהום דלקתי בגלל שריטות חוזרת של האזור. בחלק מהמקרים ניתן להבחין בפריחה בעורף שנגרמת עקב תגובה להפרשותיהן של הכינים.
  • וגם, הכינה לא עפה, לא מזנקת ולא שוחה. היא פשוט מתקדמת והולכת ממקום למקום.  

איך להתמודד עם מכת כינים בבית? טיפים מאמא שגידלה ארבעה ילדים:

  • סירוק הקרקפת במסרק סמיך נותר הטיפול הבסיסי והיעיל ביותר כנגד הכינים.
  • יש לחזור על הטיפול - יום כן יום לא - על מנת לתפוס במסרק גם כינים קטנות שלא בקעו. ניתן להיעזר גם בהסרה מכאנית של הביצים באופן ידני.
  • במידה ויש קשרים בשיער או הפרשות שנדבקו לקרקפת כתוצאה מזיהום משני, יש לטפל בזיהום ולהשתמש במרככי שיער ולסרק את השיער בעדינות. אין צורך לחרוט את הקרקפת או לתלוש שיער בתהליך. העיקר היא החזרתיות ולא האגרסיביות.
  • מומלץ להשתמש בחומרים קוטלי כינים (לרוב מכילים פרמתרין בריכוזים שונים ומלטונין), כאשר יש למרוח על פני עור הקרקפת ולעסות לתוך הקרקפת (בהנחה שהקרקפת איננה פצועה) ולחזור על השימוש בחומר רק לאחר עשרה ימים. בין לבין ניתן להמשיך לעשות טיפול במסרק סמיך ובמקביל להמשיך טיפול מונע פעם פעמיים בשבוע.
  • כדי לשמור כמה שאפשר על ראש נקי מכינים, מומלץ להשתמש בטיפול דוחה כינים על בסיס קבוע כמו שמן רוזמרין וכן ללכת עד כמה שניתן עם שיער אסוף למסגרות עמוסות ילדים.
  • אפשר לשלב שימוש בקוטלי כינים אורגניים-טבעיים (סיליקון, חומץ, שמן מנטה, שמן רוזמרין) - אבל לא מומלץ בשום פנים לרקוח לבד בבית - אלא להשתמש בתכשירים שעברו התאמה מבחינת ריכוז ואיכות לשימוש על פני עור הילדים (שימוש בתכשיר לא מבוקר עלול לגרום לגירוי של הקרקפת).

ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור