לא משנה כמה אזעקות נשמע, הרגע בו הצליל הראשוני מתחיל להישמע, משהו קורה לנו בגוף והפאניקה מתחילה לעשות את דרכה פנימה. זה מלחיץ אפילו כשאנחנו בבית, הכי קרוב למרחב מוגן אולם אם הרגע הזה תופס אותנו הרחק משם, המצב עשוי להפוך למסוכן יותר. הדרך להגיע למקום מוגן, בצל אזעקה רועמת, מובילה לא פעם לפציעות כואבות שניתן להימנע מהן. מה הן הפציעות האלו ומה חשוב לעשות בזמן אזעקה?

"מרבית הפגיעות הן באיזור הקרסול וכף הרגל"

בעיר אשקלון, העיר המטווחת ביותר מאז תחילת המלחמה, פועל המוקד לרפואה דחופה של כללית. בחודש האחרון הרחיבו את שעות הפעילות לטובת המטופלים שנשארו בה. ד"ר באסל אבו ג'עפר, מנהל המוקד, מספר שמרבית הפניות למוקד מגיעות אחרי אזעקות וירי לעיר. 

"90% מהפונים למוקד מגיעים בעקבות חבלות שנגרמו מנפילות שקרו בדרך למרחב מוגן, חלקם בדרך לממ"ד והיו גם פגיעות שנגרמו כתוצאה מריצה למרחב מוגן מחוץ לבית. במוקד מטופלות פציעות האופייניות לנפילה גם ביום יום, ההבדל במקרים האחרונים הוא בגורם לנפילה, שמקורו לרוב בריצה המבוהלת לממ"ד, בדרכם לשם לא שמים לב למדרגה או לחפצים בדרך" . 

לפי ד"ר רוסלן סוקולוב, אורתופד מומחה במוקד כללית, הפגיעות השכיחות היותר הן באזור הקרסול וכף הרגל. "למעלה מחצי מהחבלות שנגרמו כתוצאה מנפילה הן פגיעות בקרסול ובכף הרגל, מטופל שהגיע למשל אחרי שמעד במדרגה בביתו, סובב ושבר את הקרסול. יש גם פגיעות בשורש כף היד וגם לא מעט מטופלים שמגיעים כי סגרו את הדלת בחוזקה על האצבעות. לאחרונה הגיע אדם שחיפש מרחב מוגן מחוץ לביתו, הוא רץ לכיוון בניין ונפל בדרך, הוא סובל מפגיעות בכתף, במרפק ובברך חוץ משפשופים ומכות יבשות".

במרבית מקרי הנפילות הם מבוגרים. הסיבה המרכזית לכך היא שחלק גדול מהילדים שוהה מראש בממ"ד או שהדאגה היא קודם כל להכניסם, כך מי שנותר בחוץ רץ בפאניקה פנימה ועלול ליפול בדרך.

כיצד תימנעו מפציעות נפוצות?

ד"ר דנה פלורנטין , מומחית לרפואת משפחה של הכללית במחוז דן – פ"ת, עם כמה טיפים:

1. סגירת דלת הממ"ד על האצבעות
"כדאי לסגל כללים קבועים כי בשעת לחץ הראש לא תמיד עובד. אני מציעה להגיד בקול רם: 'סוגר.ת את הדלת להיזהר על האצבעות, וזה יעשה את העבודה". 

2. נפילות בדרך
לעתים האזעקה תופסת אותנו ברגעי מקלחת, ואנחנו נאלצים לצאת מבלי שהתנגבנו כמו שצריך או עם רגליים מחליקות למשל או שיש מדרגות בדרך.  אם הרגלים רטובות - זה הדבר הראשון שחשוב לנגב במהירות או תמיד לדאוג לכפכפים או נעלי בית (שאינן מחליקות!) בשלף. 

כמו כן, בתוך הבית מומלץ לרוץ יחפים, ללא גרביים, או עם נעל יציבה. רצוי כזו ללא שרוכים. 

בירידה מהירה במדרגות, היאחזו במעקה

במקומות חשוכים, עדיף להשקיע שניה בלחיצה על מתג שמדליק את האור . אם אין אור - כדאי להצטייד מראש בנוסף בפנס כיס / פנס הנייד.

אם האזעקה תפסה אתכם בשכיבה - קימה מהירה עלולה לגרום לסחרחורת, עדיף קודם לשבת לחכות שתי שניות ורק אז לקום וללכת בזריזות לממ"ד או למקלט.

השאירו מעברים פנויים. במיוחד עבור מי שיורד במדרגות למקלט - פנו אופניים ושאר חפצים. כמו כן הימצאותם של רהיטים חפצים ושטיחים על הרצפה ובמעברי הליכה עלולה לגרום להיתקלות ונפילה.

שימו לב, שולי שטיחים או שטיחונים, בעיקר אלה שאינם הדוקים לרצפה וקצותיהם מגולגלים - אלו גורמים להיתקלויות, איבוד שיווי המשקל ונפילות או פגיעות מרהיטים סמוכים.

כדאי להסיר שטיחים ושטיחונים מהרצפה

אנשים שבביתם בעליי חיים חשוב שיזהרו שלא להיתקל בהם ולמעוד.

חוטי חשמל המונחים על הרצפה יכולים לגרום אף הם להיתקלות ולנפילה ולכן הרחיקו חוטי חשמל וכבלים מטענים מהרצפה.