אין דבר שאתם לא יכולים למצוא בטיקטוק – מדריכים, עצות והסברים מכל הבא ליד, וגם טיפים בריאותיים, שאמורים לכאורה לספק לכם הרגלי חיים טובים יותר. אבל נראה שהתרגלנו למידע זמין ונגיש במיוחד, וכשדרך ההצגה מרשימה והסרטון ערוך היטב, חוש הביקורתיות שלנו קצת הולך לאיבוד. אז כדי להחזיר את הרגליים אל הקרקע, קבלו רשימה שתבהיר לכם למה לא תמיד כדאי לסמוך על טיקטוק בכל הנוגע לעצות הקשורות לבריאות שלכם.

שמן קיק על הטבור?

הנה טרנד שהופיע לאחרונה, ומקורו ככל הנראה בטיקטוק: מריחת שמן קיק על הפופיק, לצורך ספיגתו אל המעיים, שם הוא ישפר את פעילות מערכת העיכול. לאמיתו של דבר, על אף שאין עדויות לכך שמדובר בפעולה מזיקה, מריחת שמן קיק באזור הטבור גם בהחלט לא מועילה: מה שתמרחו שם לא יחדור אל מעבר לטבור, ובטח שלא ישתחל פנימה אל מערכת העיכול ויחולל שינוי. ספיגה שטחית אל העור זה מה שתקבלו, לכל היותר.

נא לא לאכול תפוח אדמה נא

טרנד נוסף שצץ לו בחודשים האחרונים הוא אכילת תפוח אדמה לא מבושל. הטענה היא שבצורה הזו מכילים תפוחי האדמה נוגדי חמצון המשפרים את בריאות המעי ואת פעילות העיכול. למעשה, ההפך הוא הנכון: תפוחי אדמה מכילים באופן טבעי חומרים כמו גליקו-אלקלואידים ולקטינים, אשר עמידים בפני אנזימי העיכול שבקיבה, ולכן עלולים לפגוע בתאי מערכת העיכול ולעורר בעיות מעיים שונות. הלכה למעשה, מדובר בחומרים רעילים, ולבטח לא כאלה שייטיבו עם בריאותכם. אז טרנדים בצד, את תפוח האדמה שלכם עדיף לבשל.

@jazzwizzler

Oliver likes potatos

♬ original sound - Jake Jazwinski

אל תנסו לשאוב שעווה

הנה טרנד נוסף, שלמרבה המזל כבר הספיק לדעוך אחרי שיותר מדי משתמשים הספיקו לדווח כי מדובר בטריק מפוקפק. עם זאת, לא יזיק לציין את זה כאן, אם מישהו מכם במקרה נתקל בתופעה או חלילה למד ממנה משהו. לפני קצת יותר משנה החלו להופיע סרטונים המציעים לצופים טיפ לניקוי שעווה מהאוזניים: הטיפ המדובר מציע להכניס לאוזן רצועות בד ספוגה בשעוות דבורים, להדליק אותה, ולהמתין במשך רבע שעה עד שהיא סופגת החוצה את כל השעווה מהאוזן.

מי שביקש אצל רופא אף-אוזן-גרון שמע בוודאי כי השעווה נוצרת באוזן באופן טבעי וכי היא אינה מסוכנת, וכי אל לנו לנסות להוציא אותה מהאוזן בעצמנו. כמעט בכל המקרים, נגרום ליותר נזק מתועלת. אם אתם מעוניינים לנקות שעווה מאוזן, הכי טוב שתפנו לרופא, ובוודאי כדאי להימנע מהטיפ המפוקפק, שעלול לגרום לחדירת שעוות דבורים אל תוך האוזן שלכם, ואולי אפילו לשרוף לכם כמה שערות מהראש.

@asmrbakerynotalking I’m turning your ears into beeswax today! #asmr #asmrsounds #asmrrelax ♬ dance(256762) - TimTaj

ניקוי ריר מהעין באמצעות מקל אוזניים

יש סיבה שלא קוראים לו מקל עיניים (סתם, גם אל תנקו איתו אוזניים, ע"ע הסעיף הקודם). ניקוי ריר שנוצר על העיניים באמצעות מקל אוזניים נראה כמו דבר קל ופשוט למדי, או לפחות כך עד שזה מסתבך. הריר שנוצר בעין הוא ברוב המקרים תגובה לזיהום, כך ששימוש במקל אוזניים (שלרוב אינו סטרילי) עלול רק להחמיר את הזיהום ולהפוך את המצב לבעייתי אף יותר. יתרה מכך, ברור גם הסיכון הכרוך לנזק פיזי שעלול להיגרם מהחדרת חפץ זר אל תוך העין. משהו מציק לכם? עדיף שתפנו לרופא עיניים ולא תנסו לטפל בה בעצמכם.

@eye.us #fyp #eye #foryou #eyes ♬ original sound - Eye mucous fishing

צאו מהמיטה

תופעת טיקטוק שצצה לה ב-2023 נקראת Bed Rotting, או בעברית – ריקבון במיטה. בפשטות – מדובר בסרטוני טיקטוק שהציגו את הצדדים החיוביים של לא לצאת מהמיטה, במשך שעות ואפילו ימים. לאכול במיטה, לשתות במיטה, לקרוא במיטה, לשהות במיטה כל היום, ואז כמובן גם לישון בה בלילה. המטרה המוצהרת היא טעינת הבטרייה של הגוף מחדש; התאוששות ושיקום מעומסי היומיום וצבירת אנרגיות מחודשות.

בפועל, מדובר בתופעה שמאפיינת תשישות נפשית ודיכאון, ובמקרים רבים היא עלולה להוביל להחמרת תסמינים פסיכולוגיים מסוג זה ואחרים. זאת בנוסף על הנזק הגופני שנגרם לאדם שפשוט נמנע לחלוטין מלעשות כל פעילות במשך ימים.

עייפים? תשושים? בהחלט מותר לכם להישאר במיטה עוד שעתיים. אבל אל תהפכו את זה ליום שלם של "ריקבון", רק כי נתקלתם בסרטון טיקטוק שמסביר לכם שזה ממש סבבה.

@braincraft In defence of #inbedrotting because it’s perfect #lifehack #bedrot #bedrotting #bed #bedroomtok #sleepscientist #fyp ♬ Coastline - Hollow Coves