הקיץ כבר כאן ואותותיו ניכרים בשטח: ג'וקים, נמלים ושאר מזיקים משתלטים לנו על האמבטיה, על המטבח ועל חדר הילדים.  כעת נותר רק לחפש את הפתרון היעיל והזול ביותר כדי להיפרד מהם לשלום. האם קיים פתרון כזה שאינו כרוך בסיכון הבריאות שלנו? אחרי שתקראו את הדברים הבאים, יש סיכוי שתשקלו מחדש את מערכת היחסים שלכם עם המקקים.

"שימוש בלתי מבוקר בתכשירי הדברה ביתיים עלול להיות מסוכן", מזהיר פרופ' יונה אמיתי, מומחה לטוקסיקולוגיה, רפואת ילדים ובריאות הציבור, אוניברסיטת בר אילן. "הציבור אינו תמיד מודע לנזק הרב שעלול להיגרם כתוצאה משימוש בלתי מבוקר בהדברה ביתית".

פרופ' אמיתי מסביר כי בשנים האחרונות ניכרת מגמת שיפור בכל מה שקשור לבטיחות חומרי ההדברה המורשים לשימוש ביתי בישראל. "החומרים הרעילים במיוחד, מקבוצת הזרחניים האורגניים, הנמצאים עדיין בשימוש בחקלאות, הם למעשה החומרים המוכרים כגזי עצבים, הוצאו משימוש ביתי". למרות זאת, לא צריך להתאמץ כדי למצוא בשוק תכשירים בעלי רעילות גבוהה למדי שלא הוצאו משימוש כזה.

הסכנות: מפגיעה במוטוריקה ועד פגיעה במערכת העצבים

את השם "פרופוקסור" לא כדאי לכם לפספס. לדברי פרופ' אמיתי, מדובר בחומר פעיל ורעיל, הקיים במספר תרסיסים זמינים כגון " K300 '" K500", "די תיקן" ו"סוויפ 1000". מחקרים הוכיחו שהפרוקפסור עלול לגרום לנזקים שונים, לרבות פגיעה בהתפתחות ילדים ופגיעה במערכת העצבים במקרים של חשיפה ממושכת. בנוסף, מציין פרופ' אמיתי, החומר מסוכן בעיקר לנשים בהריון ולילדים, ואינו מומלץ לשימוש ביתי. בארה"ב, לדבריו, כבר הוצא משימוש. "הייתי מעוניין לראות את החומר הזה יוצא משימוש ביתי.

עם זאת, כדאי לקחת בחשבון שבמקרים שבהם יש היבט רפואי להדברה, לדוגמה במקרה של קרציות, העלולות לגרום למחלה מסוכנת בקרב בני אדם, ניתן להשתמש בו אך רק בצורה מבוקרת. אם קיימת אלטרנטיבה אחרת כדאי להשתמש בה", הוא מסביר.

לדבריו של פרופ' אמיתי, יש גם אנשים ה"מאלתרים" חומרי הדברה בכדי להיות בטוחים שהחומר יעבוד, אך מדובר בטעות חמורה. "האלתור בהשגת חומרי הדברה שאינם מורשים לשימוש ביתי, כגון חומרים המותרים רק לשימוש בחקלאות, עלול להיות מסוכן ביותר. חובה להקפיד על הפרדה מוחלטת בין השימוש בחומרים לריסוס מטעים וגידולי שדה, בתנאים מבוקרים לבין השימוש בבית ובסביבה" מזהיר פרופ' אמיתי.

ספריי נגד ג'וקים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הפרוקפסור עלול לגרום לפגיעה בהתפתחות ילדים ופגיעה במערכת העצבים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אז על מה חשוב להקפיד? 

  • צמצמו את השימוש בחומרי הדברה למינימום הנדרש.
  • קנו רק חומרים המורשים לשימוש ביתי, ובמקרה כזה הקפידו על קריאת הנחיות הבטיחות המופיעות בתווית האריזה ובאתר של המשרד להגנת הסביבה.
  • הקפידו לרכוש את מוצרי ההדברה רק בחנויות מוכרות ומורשות.
  • הקפידו על כללי הבסיס, המצוינים לרוב על גבי האריזה. "מאוד חשוב להקפיד על שטיפת החלל המרוסס במים לאחר השימוש, אוורור הבית,  אי שימוש בתכשיר בקרבת ילדים ונשים הרות, ובמקרים מסוימים מניעה משהייה בבית במשך מספר שעות לאחר הריסוס".
  • הימנעו מריסוס במקום שבא במגע ישיר עם אוכל. "במקרה של ריסוס המטבח, עדיף לרסס מאחורי המקרר והתנור".
  • "במקרים של שימוש בהדברה, היעזרו רק במדביר מורשה ובקשו ממנו להציג בפניכם תעודת מדביר", אומר פרופ' אמיתי.

 מדביר מוסמך? ובכל זאת

גם החומרים לשימוש בבית ע"י מדביר מוסמך, עלולים להיות מסוכנים ביותר ולהסתיים באסון כפי שאירע לפני כשנה בבית משפחת גרוס בירושלים, כאשר מדביר עשה שימוש ב "פוספין", המשחרר גז רעיל, בתוך דירת מגורים  בניגוד להוראות. הגז שנפלט מהחומר גרם להרעלה קשה של כל המשפחה, שכתוצאה ממנה נפטרו שני ילדים. בעקבות המקרה הטרגי, רענן משרד הבריאות את ההנחיות ושיפר את הוראות הבטיחות:

  • יש להשתמש בפיתיונות או בג‘ל במקום בריסוס, כדי להפחית את החשיפה והסיכון של ילדים.
  • רצוי לרכוש מוצרים עם סגר בטיחות ולהקפיד על החזרת סגר הבטיחות למקומו בגמר השימוש.
  •  אין לאפשר לילדים להשתמש בתכשירי הדברה, גם לא של חיות מחמד, כולל שמפו וקולרים המכילים חומרי הדברה.

אבל מסתבר שתחום ההדברה נחשב עדיין פרוץ בארץ. אלון זסק, סמנכ"ל משאבי טבע במשרד להגנת הסביבה, טוען ששורש הבעיה טמון בין השאר, בכך שכיום אין חוק מסודר. "היום כל אחד שעבר קורס עזרה ראשונה יכול לעסוק בהדברה ואת זה אנחנו מתכננים לשנות".

לדבריו, בימים אלה מתקדמים המהלכים לשינוי החוק והאכיפה בנושא. "אנחנו נחייב את כל מי שפועל כמדביר באחזקת רישיון מקצועי בהתאם להגדרת תפקידו. בנוסף לכך, נקים מערכת הכשרה, נקיים בחינות ונקפיד על ריענון החומר הנלמד", הוא אומר. "הדברות בבתים ובמשרדים קטנים אינה זהה להדברה המבוצעת בשטחים פתוחים ובמקומות מורכבים וגדולים יותר. בהתאם לכך, הידע הנדרש לכל סוג הדברה הוא שונה ודורש הכשרה ספציפית לרבות דגשים בשמירה על המגוון הביולוגי".

זסק מוסיף כי מעבר להנחיות החדשות, כדאי שהציבור יבין שתפקידו של המדביר הוא קודם כל לאתר את גורם הבעיה או המפגע הגורמים להופעת המזיקים, ואם ניתן, למנוע את המפגע ללא שימוש בחומרי הדברה מוטב לעשות כך. למשל, במקרים של פתח ביוב שאינו אטום או שאריות מזון ולכלוך המצטברות בפינות הבית, ניתן לטפל בבעיה באופן נקודתי ולהקדים תרופה למכה. המשרד להגנת הסביבה יוצא בימים אלה בקמפיין להעלאת המודעות לשימוש נכון במוצרי ריסוס ביתיים. הנחיות נוספות תוכלו למצוא באתר המשרד

הדברה בדרך הטבעית - זה אפשרי

עם כל הסיכון הקיים בהדברת מזיקים בעזרת כימיקלים אגרסיביים. יש את הצד הבטוח לשימוש. כמובן שהדברה טבעית יותר עדינה מהדברה כימית, אבל היתרון הוא שאפשר להשתמש בפתרונות טבעיים לאורך זמן ובמקומות שלא תרצו להכניס אליהם כימיקלים מסוכנים, כמו למשל הדברה במטבח, חדרי השינה וסלון הבית - והכל ללא חשש להרעלה וסיכון לילדים ולבעלי חיים הנמצאים בבית. הנה כמה דרכים לעשות זאת:

1. שמנים אתרים - לשמנים האתרים, כמעט באופן גורף, יש אפקט חיטוי בעוצמות משתנות. להדברה נגד ג'וקים אפשר להשתמש בשמנים אתרים הנמצאים בברוש ובמנטה החריפה - לשניהם יש אפקט מרחיק מקקים ובנוסף משרה ריח טוב בבית.
אופן השימוש: במיכל עם ספרי לטפטף 8 טיפות משמן אתרי של הברוש (cypress oil) ובנוסף 10 טיפות שמן האתרי של מנטה חריפה (peppermint oil) - לערבב עם חצי כוס מים.

2. מתכון לספריי נוסף הוא שילוב שמנים אתרים כמו הציטרונלה, עשב לימון ושמנים ממשפחת השפתניים כמו של האורגנו, מרווה, רוזמרין. לכל אחד מהצמחים האלה יש שמן אתרי דומיננטי שונה עם איכויות משתנות.
אופן השימוש: אפשר לשלב 2-3 סוגים של שמנים מכל סוג, לטפטף 5-10 טיפות בחצי כוס מים בתוך מיכל ספריי ולרסס באופן בטוח באזורים הבעייתיים.

3. שמן נוסף שעוזר בהרחקת מזיקים הוא שמן הנים (Azadirachta indica) – צמח הודי בעל קשת רחבה של יכולת קטילת מזיקים. ברפואה ההודית משתמשים בצמח למצבי פטרת שונים היות והוא מהווה תמיכה נוגדת חיידקים, וירוסים, טפילים, כינים ועוד. לנים איכויות רבות נוספות גם כתמיכה עצבית במצבי סטרס והורדת רמות סוכר בדם.
אופן השימוש: בעניין המקקים, ניתן לטפטף מספר קטן של טיפות  משמן הצמח (לא שמן אתרי) ברחבי הבית ובחלקים בבית בהם נמצאים המקקים. לשמן הנים ריח חזק, מומלץ בפעמים הראשונות לטפטף 1-2 טיפות, לראות שהריח אכן נסבל.

* מעבר לטיפול הנקודתי, כדאי לפתור את הבעיה מהשורש - לשמור על ניקיון הבית, וחשוב לקנות שמנים באיכות גבוהה שמכילים ריכוז גבוה של חומרים פעילים.

>> מאת אוהד כהן נזנין, נטורופת ומטפל בצמחי מרפא

 

>> לפני או אחרי אימון: מתי כדאי לאכול פחמימות?