הסרט "איש הגשם" בכיכובו של טום קרוז הכניס לפני למעלה משלושים שנה את האוטיזם לקולנוע ומאז נעשו לא מעט סרטים וסדרות שמתמקדים במגוון גיבורים וגיבורות על הספקטרום, ביניהם גם לא מעט יצירות ישראליות. "לא טיפוסי", "פלפלים צהובים", "על הספקטרום", ולאחרונה עלתה בנטפליקס העונה השנייה של הסדרה "אהבה על הספקטרום" שמתעדת צעירים וצעירות שיוצאים לדייטים ומנסים למצוא אהבה בדרך כנה שיכולה ללמד אותנו "הנורמליים" הרבה על זוגיות ורומנטיקה.

אי אפשר להתעלם מהעובדה שרוב הדמויות האוטיסטיות שאנחנו פוגשים על המסך הם בגילים צעירים יחסית. למה זה קורה ואיך זה משפיע על הייצוג של האוטיסטים בחיים האמיתיים?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מחקר חדש מראה כי חל שיפור בעשור האחרון בייצוג של מבוגרים אוטיסטים בקולנוע, בטלוויזיה, בספרים, בסיקור תקשורתי ובאתרי אינטרנט. ועדיין, החוקרים מציינים כי יש הרבה מקום לשיפור, כולל ביכולת של ייצוגים אלה לשקף באמת את חוויות החיים של מבוגרים אוטיסטים.

המחקר הנוכחי בא בעקבות מאמר משנת 2011 "Infantilizing Autism",  שמצא שתיאורים פופולריים של אוטיזם בתרבות התמקדו ברובם בילדים. מטרת המחקר הייתה להשוות ולבדוק האם ובאלו מדדים חל שינוי.

צוות המחקר בדק תחילה את אתרי האינטרנט של ארגונים ועמותות של אוטיזם. בסקירת דפי הבית של 49 אתרים, נמצא כי 20% מהתצלומים המתארים אוטיסטים היו של מבוגרים, בהשוואה ל-5% בלבד מהתמונות כאשר המחקר משנת 2011 ערך סקירה דומה.

המחקר גם חיפש מגמות דומות ברחבי תעשיית הבידור. החוקרים ניתחו 124 סרטים ותוכניות טלוויזיה שיצאו בין השנים 2010 ל-2019 והציגו דמויות אוטיסטיות. הם מצאו כי 58% מהדמויות הללו היו ילדים, בעוד ש-68% מהדמויות האוטיסטית היו ילדים במחקר הקודם משנת 2011.

על פי החוקרים גורם אחד שיכול לתרום לשיפור זה הוא שצוותי הפקה מביאים יותר ויותר יועצים מקצועיים שידריכו את השחקנים איך לשקף באותנטיות, אוטיזם.

מתוך "אהבה על הספקטרום" (צילום: Netflix)
מתוך "אהבה על הספקטרום" | צילום: Netflix

אהבה על הספקטרום: סדרה שכולה לב

צוות המחקר גם סקר 484 ספרי סיפורת בשפה האנגלית שפורסמו בין 2010 ל-2017 שכללו אזכור של דמות אוטיסטית בתיאור הספר. 81% מהדמויות הללו היו ילדים, לעומת 91% בזמן הניתוח של העיתון ב-2011. זה היה שיפור מובהק סטטיסטית, למרות הפער המתמשך. המאמר החדש ערך ניתוח נוסף שהראה שהייצוג היה טוב יותר בקרב ספרים המיועדים לקהל מבוגרים, שבהם 67% מהדמויות האוטיסטית היו ילדים.

צוות המחקר ניתח בנוסף 90 כתבות חדשותיות מכלי תקשורת כולל עיתונים, טלוויזיה ורדיו בארצות הברית שהציגו אדם אוטיסט אחד ופורסמו בין אפריל למאי 2020. 58% מהסיפורים הללו הציגו ילדים אוטיסטים, בהשוואה ל-79% סיפורים בשנת 2011.

"אף אחד לא מפסיק להיות אוטיסט כשהוא הופך למבוגר”

למרות שאכן מבוגרים אוטיסטים מיוצגים יותר ויותר במדיה החדשותית, החוקרים מציינים שהם עדיין עשויים להצטייר כילדים. לדוגמה, המחקר הראה ששליש מהידיעות החדשות שכללו מבוגרים אוטיסטים הזכירו גם את הוריהם. 

"זה נושא שחשוב לעקוב אחריו, כי מבוגרים אוטיסטים אומרים לעתים קרובות שזה מאוד מעצבן אותם שאוטיזם מתואר כמעט תמיד כקשור לילדים, וזה הופך אותם לבלתי נראים", אמר נאמרה אחטר פרופסור לפסיכולוגיה ומי שהוביל את המחקר הנוכחי. "הם מדברים על כך שהם פוגשים במשבר כשהם מגיעים לגיל 18, כי יש מעט מאוד משאבים זמינים עבורם לאחר מכן. אבל, כמובן, אף אחד לא מפסיק להיות אוטיסט כשהוא הופך למבוגר”.