האם שימוש בסאונה באמת טומן בחובו יתרונות בריאותיים? ובכן, בגדול התשובה היא כן, אבל איך בדיוק זה קורה? יש כמה סוגים של סאונות, אבל באופן כללי מדובר בחדר מחומם לטמפרטורה בטווח 65 עד 90 מעלות צלזיוס. היתרונות של סאונה נובעים משהייה בסביבה חמה הגורמת להזעה מוגברת, הרחבת כלי הדם, לחות מוגברת במקרה של סאונה רטובה, וישנם גם יתרונות שהולכים יחד עם הסאונה שקשה לבודד אותם מעצם השהייה בסאונה עצמה: זמן פנאי, איכות ורגיעה, לפעמים בשילוב של מפגש חברתי ובהפוגה ממדיה ומסכים.

אין ספק שהיתרונות של שימוש בסאונה עולים על החסרונות, אבל כמובן שיש להקפיד להימנע משהייה ממושכת, ולא להשתמש בסאונה במקרה של מחלות רקע לבביות או בתקופת הריון.

סאונה (צילום: BT1976, shutterstock)
סאונה | צילום: BT1976, shutterstock

מה היתרונות הבריאותיים של שימוש בסאונה?

שיפור בריאות הלב: השהייה בסביבה חמה יותר גורמת להרחבת כלי הדם, ובעקבות כך לחץ הדם יורד והדופק עולה, מה שמסייע בשיפור זרימת הדם לאיברים השונים בגוף.

התאוששות טובה יותר לאחר אימון: שיפור בזרימת הדם לשרירים מסייע להתאוששות של השרירים לאחר מאמץ גופני, לכן ספורטאים רבים משלבים סאונה לאחר האימון.

הרזייה: הדופק המואץ בשילוב עם הזעה מוגברת במהלך הישיבה בסאונה מגביר את קצב חילוף החומרים ומסייע לשרוף יותר קלוריות.

בריאות המוח: מחקרים הראו ששימוש קבוע בסאונה מוריד את הסיכון לפתח דמנציה. מחקר שנערך בפינלנד ופורסם בשנת 2016 הראה שמי שהלך לסאונה 2-3 פעמים בשבוע הוריד לעצמו את הסיכון לפתח אלצהיימר ב-22 אחוז, ומי שהלך 4-7 פעמים בשבוע הוריד את הסיכון לאלצהיימר ב 66%.

בריאות הנפש: מספר מחקרים הראו ששימוש קבוע בסאונה מעלה את רמת מצב הרוח ומוריד את רמת החרדה. לפעמים הסאונה מספקת גם מעין מפגש חברתי, שגם הוא כשלעצמו תורם לבריאות הנפשית.

חיזוק המערכת החיסונית: שהייה בסאונה מסייעת לייצר תאי דם לבנים, היעילים במלחמה של הגוף נגד זיהומים ומחלות כרוניות.

שיפור מראה השיער: שהייה בסאונה משפרת את ייצור הלחות בקרקפת על ידי זירוז ההפרשות של בלוטות החלב שמצויות בקרקפת ואחראיות על הלחות, התוצאה היא מראה שיער בריא יותר

שיפור איכות השינה: שהיה בסאונה משחררת אנדורפינים ומשרה אווירת רוגע המסייעת לשינה טובה, עמוקה ורגועה יותר.

הקלה בגודש באף ואלרגיות: האדים בסאונה רטובה יכולים להקל על גודש באף ולסייע בהרחבת דרכי הנשימה.

ניקוי רעלים: שהייה בסאונה מאפשרת לגוף לבצע תהליך הזעה מוגבר, במסגרתו משתחררים רעלים כמו ניקל, עופרת, אבץ, נחושת וכספית, שלא היו יוצאים מהגוף בדרך אחרת.

גבר בסאונה (צילום: Shutterstock)
סאונה | צילום: Shutterstock

למי לא מומלץ להשתמש בסאונה?

מחלות לב: לאנשים הסובלים ממחלות לב לא מומלץ לשהות בסאונה בגלל שינויים בדופק הלב ובלחץ הדם, כמו כן איבוד הנוזלים שמתרחש בסאונה עלול לגרום להם לשינויים במלחים בדם.

מחלות חום: הסאונה יכולה להכביד על הגוף בזמן מחלה הגורמת לחום גבוה, ולהעלות את החום עוד יותר, מה שיחמיר את התחושה הרעה ויקשה על ההתמודדות של הגוף עם הגורם הזיהומי.

הריון: במהלך הריון פעמים רבות לחץ הדם נמוך לעומת לחץ הדם הבסיסי, ומאחר ששהייה בסאונה מורידה את לחץ הדם, יכולה להיגרם חולשה ובמקרים קיצוניים גם ירידה באספקת הדם לשלייה.

ילדים: השימוש בסאונה לא מומלץ לילדים! לילדים יש לחץ דם יותר נמוך, ומאחר והסאונה מורידה את לחץ הדם, הדבר עלול להוות סיכון מיותר.

הכותבת היא מומחית לרפואת משפחה של קופ"ח כללית במחוז דן-פ"ת