זה לא רק מלכלך: צואת בעלי חיים עלולה להיות ממש רעילה אם לא מטפלים בה כראוי. ומה הכוונה ב"לטפל כראוי"? התשובה הפשוטה ביותר, כמובן: כשהכלב שלכם סיים לעשות את צרכיו, הרימו את זה והשליכו לפח.

אנחנו לא נוטים לחשוב יותר מדי על הנושאים האלה, אבל צואת בעלי חיים מכילה, באופן לא מפתיע, גורמים מזיקים רבים שעלולים להביא לזיהום בבעלי חיים, וגם בבני אדם. הסכנה העיקרית היא בתולעים קטנות, שיכולות לעבור מהצואה שכלבכם השאיר אל כלב אחר שיגיע לטייל בפארק ויביע עניין במוצר המוגמר. יתרה מכך, בפארקים שבהם גם ילדים משחקים, הזיהום בהחלט עלול לעבור גם אליהם, ובמקרים רבים מדובר בתולעים שמופצות בקצב גבוה במיוחד בין בני אדם.

הנושא של הסכנות הטמונות בצואת בעלי חיים זכה למקום מרכזי בקהילות מדעיות בארצות הברית בעיקר בשנות ה-70. שורה של מאמרים מדעיים שפורסמו באותן השנים הציפו והעלו את המודעות לחשיבות הגדולה שקיימת באיסוף הצואה והשלכתה לפח האשפה, כשהכלב סיים את ענייניו. כעת, בעיני רבים מאיתנו כבר מדובר בנורמה חברתית ברורה לחלוטין, אבל התפיסה השלטת היא שמדובר בצעד שמטרתו העיקרית, אם לא היחידה, היא למנוע מריח רע להידבק לנו בטעות לנעליים.

אישה מטיילת עם כלב מסוג רועה גרמני (צילום: Alex Eidelman, shutterstock)
צילום: Alex Eidelman, shutterstock

עם זאת, ב-2020, חוקרים אמריקאים איתרו מזיקים שמקורם בצואת בעלי חיים ושעלולים להדביק בני אדם, ב-85% מתוך מאות פארקי-כלבים שנבחבנו בארצות הברית. במילים אחרות, הצואה לא רק מלכלכת את הנוף, היא גם מסוכנת. במאמרם, שפורסם ב-Parasites & Vectors, ממליצים החוקרים לדאוג לבריאות המעיים של כלבים על ידי ביצוע בדיקות שגרתיות שעשויות, בשילוב טיפול תרופתי פשוט, למנוע תחלואה ואת הפצתם של זיהומים.

בטור שפורסם ב-sciencealert.com, מסבירה הווטרינרית ג'וליה ווארז את התהליך שעלול להתרחש מהרגע שבו מישהו החליט להשאיר את צואת כלבו בשטח, ועד לרגע שבו מתרחש ההדבקה. "טפילי הצואה של כלבים כוללים, בין השאר, תולעי קרס ותולעים עגולות. הזחלים המיקרוסקופיים הללו יכולים להיכנס לתוך הגוף שלכם דרך שריטות או דרך במגע של אדמה מזוהמת עם הפה. לאחר שצינור השקיה או מי גשם שטפו צואה מזוהמת אל האדמה, ביצי הטפילים הללו יכולות לשרוד שם חודשים, ואפילו שנים".

ברגע שהמזהמים הללו חודרים אל גוף האדם, הם יכולים לשגשג, להתרבות וגם לנדוד לאיברים שונים בגוף. אחד הסיכונים הנפוצים הוא בהגעתם אל הריאות, מה שעלול ליצור דלקת ריאות. בנוסף, הם עלולים להגיע אל מערכת העיכול ולייצר מחלות מעיים מסובכות יותר או פחות. גם זיהומי עור שונים ומחלות עיניים עלולים להופיע כתוצאה מחשיפה לתולעים המדוברות.

נוסף על תולעים, עלולה צואת בעלי חיים להכיל מזהמים נוספים, ובעיקר וירוסים שעלולים לתקוף בעלי חיים אחרים שייחשפו אליהם. כך או כך, השורה התחתונה היא ברורה למדי: כשהכלב שלכם סיים עניינים, תקפלו אחריו.